logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

A Család utcai csoda doki

Dr. Varga József állatorvos

A Család utcai Csoda Doki

Állatmentés felsőfokon

Bemutatjuk Dr. Varga Józsefet, a legendás csillaghegyi állatorvost. Ő az alapítója a Törpe Nyúl Klubnak, állatmentő alapítványt működtet, emellett pedig a Budapest Szupermaraton Evezős Verseny többszörös győztese.

Névjegy

Dr. Varga József
 
Született: 1973. 02. 25. Budapest, X. ker.
Pályakép: Hat éves kora ótakészül az állatorvosi pályára. Az általános iskola felső osztályait Csillaghegyen végzi, majd tanulmányait 1987-től az Apáczai Csere János, ELTE Gyakorló Gimnáziumban folytatja. 1991-ben az OKTV-n harmadik helyezést ér el, és ezzel felvételt nyer az Állatorvostudományi Egyetemre is. 1996-ban végez. A Család utcában nyit rendelőt, megalapítja a Törpe Nyúl Klubot és létrehozza elveszett állatok mentésére, elhelyezésére, ellátására a „Segítsd a munkánkat!” elnevezésű alapítványt. Huszonhárom éve evez: a Budapest Szupermaraton Evezős Versenyen tizenegyszeres győztes, a Ganz Evezős Egyesület elnöke, a Budapesti Evezős Szövetség elnökségi tagja.

Az egész országban híre ment Dr. Varga Józsefnek, a lehetetlent nem ismerő fiatal csillaghegyi állatorvosnak
 
Dr. Varga Józsefet országszerte így emlegetik: a Család utcai Csoda Doki. Arról híres, hogy egy állatról sem mond le, amíg az élni akar. A gazdák sokszor sírva hozzák kedvencüket: mire ide kerülnek, már állatorvosok, egyetemek, kórházak javasolják nekik az állat elaltatását. Ő azonban soha nem adja fel: sok csodát látott már. Ha egy állatot szeretnek, a legreménytelenebb helyzetben is képes a gyógyulásra, felépülésre.
A fiatal orvos egész életét az állatok védelmének, gyógyításának, megmentésének szenteli. Három éve alapítványt hozott létre, mely főleg az elveszett állatok elhelyezésében segít, de szerepet vállal a helyes állattartás oktatásában is. Emellett nagy sportember: huszonhárom éve evez, tizenegyszeres bajnok. Ottlétünkkor Gangsta Zolee kutyáját vizsgálta, de hozzá viszi kedvencét a Dolly Roll és Harangozó Teri is.
 
-Hogyan jött ez a szerelem? Mikor gondolta először, hogy állatorvos szeretne lenni?
 
- Mindig ez szerettem volna lenni. Hat éves korom óta van állatom, és már akkor eldöntöttem, hogy állatorvos leszek. Így elég céltudatosan készültem erre a pályára. Negyedik gimnazista koromban indultam az OKTV-n, amin harmadik lettem, s az első tíz helyezett automatikusan bekerült az állatorvosi karra. Szakterületem a nyulak kutatása volt, így mikor végeztem, létrehoztam a Törpe Nyúl Klubot. Mivel huszonhárom éve lakom Csillaghegyen, itt is kezdtem el praktizálni tizenkét éve. A gyógyítás mellett segítünk a kóbor állatok ellátásában, elhelyezésében is.
 
-Sok állatot hagynak sorsára a felelőtlen emberek a kerületben?
 
-Igen, sokszor a szülők megveszik a gyermeküknek a kutyát, nyulat, egyéb kisállatot, aztán előbb-utóbb terhessé válik és megszabadulnak tőle. Ezért nagyon fontosnak tartom a megelőzést, a nevelést. Szinte minden gyermekkorban dől el: az állathoz való felelősségteljes viszonyulást is tanulni kell. Három éve létrehoztam egy alapítványt, ahol oktatással, szórólapokkal is igyekszünk elősegíteni a minél tudatosabb állattartást.
 
-Milyen állatokat tartanak a környéken?
 
-Kutyából van a legtöbb, aztán a cicák következnek, a lakótelepeken pedig főként kisállatok, rengeteg a rágcsáló: hörcsögök, patkányok. De mivel nekem a nyulak a szakterületem, ezért az egész országból hozzák ide a nyuszikat, a klub miatt is.
 
- Mik a tapasztalatai: mennyire gondozzák megfelelően házi kedvenceiket az itt lakók?
 
- Általában jól tartják az állataikat, nagy ritkán fordul csak elő, hogy például szegénység miatt nem jól táplálják őket.
 
-Az a hír járja, hogy Ön minden állatot megment. Gyakran messziről hozzák ide a kétségbeesett gazdák kutyájukat, macskájukat, mert más állatorvosok már rég lemondtak róluk. Tudna egy különösen emlékezetes esetet mondani, amikor Ön szerint is nagyon kicsi volt az esélye a felépülésnek?
 
- Sok ilyen van. Én mindent megteszek, hogy az állat megmaradjon, de elsősorban azon múlik minden, hogy feladta, vagy akar-e még élni. Az egyik épp mostanában történt. Egy tizenhárom éves, szívbeteg kandúr kapott egy trombózist, s a vérrög olyan helyen állt meg, hogy elzárta a hátsó lábakhoz érkező artériát. Ennek következtében mindkét láb lebénult, s, míg a gazda egyik állatorvostól a másikig hordozta őt, annyi idő telt el, hogy várható volt, hogy elhalnak az idegek és örökre járóképtelen lesz az állat. Mégis, a gondoskodásnak és szeretetnek köszönhetően, amivel gazdája körülvette a beteg cicát, napokon belül tudta újra használni az egyik lábát, hetek múlva pedig már a másikra is rá tudott fokozatosan nehezedni. Ma vidáman ugrál, játszik, de a szívbetegsége miatt gyógyszereket azért kell szednie.
 
 
-Teljesen a munkájának szenteli az életét. Még akkor is hozzák az állatokat Önhöz, amikor nincs is rendelés. Hogy győzi energiával?
 
- Nagyon szeretem a munkámat. Boldog ember vagyok, mert azzal foglalkozhatok, amire mindig is vágytam. Emellett azért sokat sportoltam is. Az utóbbi két évben ugyan már kevesebb időm jut rá, de huszonhárom éve evezek. Büszke vagyok rá, hogy tizenegy éven keresztül mindig győztünk a Budapest Szupermaraton Evezős Versenyen. Többféle felállásban: négy pár evezőssel, dublóval, killboat-tal.. Jelenleg a Ganz Evezős Egyesület elnöke vagyok és a Budapesti Evezős Szövetség elnökségi tagjának is megválasztottak, hogy segítsem a munkájukat.
 
-Hol lehet támogatni az állatmentő alapítvány tevékenységét?
 
-A „Segítsd a munkánkat!” alapítvány bankszámlaszáma: 11102209-18113633-10000001;
Adószám: 18113633-1-41; 1039, Bp. Család utca 36/A
Ha beteg állatot találnak, a 240-9780 és a 06-30-9345-480-as telefonszámon várjuk a hívásokat.
 
Édes Borbála