logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

A csábítás gyümölcse

A csábítás gyümölcse

almaMiért szeretjük az almát? 

Már az ókori egyiptomiak is ismerték és fogyasztották az almát. Nem véletlenül volt a jó és rossz tudásának a fája a Paradicsomban, mivel valóban jó hatással van agyműködésünkre is. S bár néhány régi bölcsesség: "Mielőtt ágyba bújsz, egy alma, s az orvos koldulni megy ma" megdőlt, már nem gondoljuk, hogy helyettesítheti az esti fogmosást, azért a tudomány mai állása szerint is „gyógyszernek” számít a zamatos gyümölcs.
Habár C-vitamin tartalma jóval csekélyebb, mint például a narancsé vagy a citromé, mégis a benne lévő ásványoknak köszönhetően nagyon jó hatással van a szervezetünkre.
Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, nyomelemeket, valamint A-vitamint, B-komplex vitaminokat, és némi C-vitamint is, ami a héjban található meg a legnagyobb mennyiségben. A B-vitaminok nagyon jó hatással vannak az emésztésre, mivel serkentik, elősegítik a táplálék felszívódását.  Fontos hatóanyaga még a pektin, ami csökkentheti a vér koleszterinszintjét és segít a szervezetből kiüríteni az ólmot, a higanyt és más mérgező nehézfémeket továbbá megköti a vastagbélben a rákkeltő anyagokat, ezért gátolhatja a bélrák kialakulását. A városban élő kismamáknak és gyermekeknek ezért ajánlott napi egy alma elfogyasztása. A héj cellulóz része béltisztító hatású. Az alma alacsony vércukor esetén is hatékony, fogyasztása pótolja az ilyenkor szükséges glukózt.
Világszerte közkedvelt gyümölcs, számtalan variációban lehet az étkezés része, bár jótékony hatását frissen fejti ki igazán. Ideális salátákba kockázva, vagy pürésítve köretként, nyersen és párolt állapotban is. Készülhet belőle leves, kompót, vagy sütemény.
Pépesítve önállóan, és más gyümölcsökkel kombinálva is kiváló bébiétel, mint ahogy a kipréselt leve is fő alkotóeleme a gyümölcsleveknek.
Vékony, lapos szeletekre vágva, majd kiszárítva almachips készíthető belőle, ami még szárazon is savanykás.
www.ismertseg.hu