logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

A lekvárhoz való jog

A lekvárhoz való jog

fügeKözösségi gyümölcsfák Bécsben

„A lekvárhoz való jog” mottóval kezdtek aláírásgyűjtésbe Bécsben.  A kezdeményezők azt szeretnék elérni, hogy a közterületeken újonnan telepített fák legalább tíz százaléka gyümölcsfa legyen, és bárki ehessen a termésükből.
 
Közösségi gyümölcsfák telepítéséért kezdett aláírásgyűjtésbe az Initiative Stadtfrucht (Városi Gyümölcs Kezdeményezés), mivel szerintük Bécsnek több gyümölcsfára van szüksége. Eddig azzal utasították vissza az ilyen jellegű kéréseket, hogy ezeknek a fáknak sokkal több gondozásra van szüksége, ráadásul a járdára potyogó, rohadó termés miatt morognának a gyalogosok.
A „Lekvárhoz való jog” elnevezésű petíció célja, hogy az osztrák főváros közterületein évente elültetett mintegy kétezer fa tíz százaléka gyümölcsfa vagy -bokor legyen, amelyet a közelben lakók gondoznának és bárki ehetne a termésükből.
A bécsi Agrártudományi Egyetem (BOKU) munkatársa, Andreas Spornberger szerint a város nagyon is kedvező környezetet biztosít mindenféle gyümölcs számára: az átlaghőmérséklet csak kicsivel magasabb, mint vidéken, ráadásul több a szélvédett terület. Ezáltal kisebb a tavaszi fagyveszély. Éppen ezért városi környezetben nagyobb sikerrel termeszthetők bizonyos mediterrán fajták mint a füge, a kivi vagy a citrom.
A lekvár-aktivisták szerint a közösségi gyümölcsök nemcsak igazi ízbombák lennének, de ingyenes táplálékforrás is, amit ráadásul nem kell szállítani sem. A közösségi gyümölcsfák így alternatívái lehetnének az élelmiszeripar mai gyakorlatának, amely egyre inkább ember és környezet terhére termel.
 
 /Compress PR/

Kapcsolódó cikkek:

Tartósítószerek nélkül egészségesen >>

Grépfrút, a gyógyító gyümölcs >>

Növények harmóniája >>

Légtisztító növények >>

Fogyjon, szépüljön szőlővel! >>