logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

A másik oldalról

A másik oldalról

Baranyai Judit iparművészKárpitba szőtt szerelem

Baranyi Judit és Dr. Lissák György művészházaspár Tér, idő, végtelen című kiállításáról. A Vízivárosi Galériában megrendezett kiállítás emléket állított a 2009-ben elhunyt Dr. Lissák Györgynek. A tárlaton két külön művészeti ágat megtestesítve kárpitokat és a formaterveket láthattunk. A résztvevőket Olescher Tamás, a galéria vezetője köszöntötte, a kiállítást Feledy Balázs művészeti író nyitotta meg.
 
Baranyai Judit iparművész, MadonnaA Vízivárosi Galéria egy meghitt menedékhely hangulatát árasztja a nagyváros zajának kellős közepén. Közvetlenség árad a falakról a nagy térben. Mintha minden azt súgná: hátra lehet hagyni az erőltetett pózokat, mert itt mindenki cinkos a művészet szeretetében.
Az alagsori terem nagyobb helységében Baranyi Judit falikárpitjai borítják a falakat. Kétféle tematika köré szerveződnek a művek: a lágyabb színeket felölelő természeti alkotások, és az erősebb tónusokkal dolgozó vallási kárpitok. Utóbbiakon erősen érződik a művésznő komoly vallás- és művészettörténeti tudása. A kompozíciótól a színekig, és a figurák megjelenítéséig minden hűen idézi a középkor szellemiségét. Számomra a legmegkapóbb a Madonnát ábrázoló kárpit, ahol Szűz Mária a gyermekével jelenik meg. A Kisdedet ölelő anya büszke tekintete szinte sugárzik az erős vörös-piros szín hangsúlyával.

Jelenetek egy házasságból

Dr. Lissák György: A gondolattól a formáigAmikor az egybegyűltek már mind körülnéztek, és megszerezték első benyomásaikat, a Vízivárosi Galéria vezetője Olescher Tamás köszöntötte a vendégeket. Utána Feledy Balázs művészeti író megnyitotta a kiállítást. Magával ragadó történetbe kezdett a házaspárról, akinek tagjai mindig mosolyogtak, és mindegy, hogy mi történt az életükben, képesek voltak a nehéz időkben is kivételes harmóniát sugározni.  
– Baranyi Judit és Dr. Lissák György magabiztos értelmiségi státusza nem a szokásos művészi könnyed életvitellel vált megalapozottá, hanem az otthonról hozott tradíciókra és az elemi tehetségre épített – foglalta össze a lényeget.
Feledy Balázs azt is hangsúlyozta, hogy a művészpárt a gondolat és a gondolatiság védangyalának tekinti. Ezt támasztja alá Dr. Lissák György könyve is, melynek címe: A gondolattól a formáig. A művész abban hitt, hogy minden alkotás, cselekedet előbb a gondolati síkon nyer formát. Baranyi Judit falikárpitjai szintén mély gondolatiságot tükröznek: telítve vannak eszmével és vallással. Szakrális és természeti témájú munkái között a legmegkapóbb a Szent Ágoston idézetet megelevenítő gobelin. „A halál nem jelent semmit. Csupán elmentem a másik oldalra. Az maradtam, aki vagyok.” – hirdeti csendesen és elgondolkoztatón a kiállítás egyik központi darabja.

Dr. Lissák György a „másik oldalról” is jelen van

Tér.Idő.Végtelen. című tárlat a Vízivárosi Galériában. Dr. Lissák György És Baranyai Judit alkotásai.Megható kötődése van Baranyi Judit művésznőnek a halál témájához, hiszen férje 2009-ben távozott az élők sorából.
– Azért jelent sokat nekem ez a mostani kiállítás, mert még sosem szerepeltek a munkáink közösen egy tematika alatt – árulta el a művésznő. – Egymásnak nem csak a házasságban voltunk társai, hanem az alkotásban is segítettük a másikat. A férjem sokszor bejött hozzám, és míg én dolgoztam, ő beszélt a munkájáról – emlékezett.
Dr. Lissák György formatervező  alkotásait az alaksor kis termében sétálva tekinthettük meg. Az elektromos olvasztó kemence és a MALÉV szállító autó makettje hűen bemutatják A Munkácsy-díjas formatervező dizájn felfogását: maradjon a tárgy észrevét, hiszen a funkciója a fontos. Dr. Lissák György szellemének megidézéshez a kiállítási tárgyakon túl egy rövid videóval is igyekeztek hozzájárulni a szervezők. A családi fotókat bemutató összeállítás egy decens úriember személyes boldogságába enged betekintést unokái és szeretett autói körében.
 
Péter Elena