logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Afgán csirke korma pulaóval és csípős salátával

Afgán csirke korma pulaóval és csípős salátával

Afgán csirke korma pulaóval és chilis salátávalKövessenek a Közép-Kelet ízeinek világába!

A minap látogatóban járt nálam egy afgán ismerősöm, aki, ahogy ígérte, megörvendeztetett engem több különleges afgán fogással. A főétel a külsőleg magyar pörköltre emlékeztető, egyéb fűszerek mellett sok vörös- és fokhagymával és több fajta chili paprikával készülő csirke korma volt, amelyhez édes, karamellizált római köményes hosszúszemű barna rizst tálalt. Ehhez pedig ugyancsak chilis, fűszeres joghurtos vegyes salátát készített. Az izgalmas menü elkészítéséhez tartsanak velem! 

Afgán csirke korma

Hozzávalók (4 személyre):

halapeno chili paprika–  4 közepes fej vöröshagyma,
–  2 nagyobb gerezd fokhagyma, 
–  egy halapeno vagy nagyobb fajta afrikai madárszem chili paprika,
–  három darab zöld chili paprika,
–  3/4 doboz jó minőségű paradicsomszósz (kicsit kevesebb, mint fél liter),
–  3 vagy 4 csirkecomb, félbe vágva,
–  néhány szem közepes nagyságú krumpli, negyedbe vágva,
–  napraforgó étolaj,
–  só.

Afgán csirkés korma karamellás, római köményes pulaóval és chilis salátával

Elkészítése:

A vöröshagymát és a fokhagymát közepesen apróra vágjuk, hozzáadjuk a nagyon picire aprított halapeno vagy afrikai madárszem chili paprikát, a zöld chili paprikákat és egy nagyobb lábosban vagy fazékban közepesen bő olajon megpirítjuk, majd hozzáöntjük a paradicsomszószt és azzal együtt sütjük tovább kevergetés mellett kb. 5 percig. Ezután hozzáadjuk a megmosott, félbevágott csirkecombokat, majd felöntjük az egészet kb. 1 liter forró vízzel. Mialatt fő, meghámozunk és negyedbe vágunk kb. 4-5 szem kisebb vagy közepes méretű krumplit, és ezt is beletéve a fazékba közepes lángon addig főzzük, amíg a hús és a krumpli puha nem lesz.

Ismerősöm karamellás, római köményes pulaót készített hozzá köretnek:

Karamellás, római köményes pulaó

Hozzávalók:

mozsár

–  Hosszúszemű afgán barna rizs,
–  római kömény, 
–  napraforgó étolaj, 
–  cukor.

Elkészítése:

Egy lábosba olajat, lehetőleg mozsárban összetört római köményt, kb. 1, másfél dl cukrot és kb. 2-3 dl vizet teszünk, amelyet összefőzünk. Az előzőleg só nélküli vízben megfőzött, hosszúszemű afgán barna rizst beleöntjük egy fazékba, ehhez hozzáadjuk a köményes-cukros-olajos levet, majd kis lángon, úgy hogy a fazekat először egy tiszta konyharuhával takarjuk le, és erre tesszük a fedőt, a fedőre pedig egy vízzel telt lábast (!) főzzük addig, amíg a rizs elkészül.

Joghurtos chilis saláta

Hozzávalók:

– kígyóuborka,
– paradicsom, 
– hagyma, 
– török joghurt, 
– zöld chili paprika,
– fél citrom leve.
 
Az összetevőket arányosan vegyítjük, a chili paprikát apróra vágva adjuk hozzá a salátához.
 
Érdekesség: a csirkés korma meglehetősen erős étel, ám ezzel az ugyancsak csípős, joghurtos salátával fogyasztva nem okoz problémát az emésztése, a joghurt és az uborka ugyanis hűtő hatású étel, így csökkenti a chili erejét.
 
Jó étvágyat kívánok! 
Édes Borbála
(fotó: K. H.)

Csatlakozzanak Gasztronómia oldalunkhoz a Facebookon is! >>

Várjuk szeretettel receptjeiket, ötleteiket! 

Kapcsolódó cikk:

Kesudiós csirkemell >>