logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Állatmentés Bécsben

Állatmentés Bécsben

Állatkvártély, Bécs, makettÚj, korszerű állatmenhely létesül az osztrák fővárosban 

Várhatóan 2015-re százötven kutya és háromszáz cica illetve egyéb kisállat ideiglenes befogadására alkalmas állatvédelmi telep épül Bécsben. Az „Állatkvártély”-nak nevezett komplexum létesítéséről a közelmúltban döntöttek. Az alapkövet a tervek szerint 2013-ban helyezik el.
 
Noha Bécsben nem okoz jelentős problémát a kóbor állat, a város vezetése a közelmúltban mégis, egy minden igényt kielégítő állatvédelmi kompetenciaközpont és állatvédelmi telep létesítéséről döntött. Az Állatkvártélynak nevezett telepen százötven kutya és háromszác cica, valamint egyéb kisállat kaphat átmeneti menedéket. Az állatok örökbefogadása mellett az állatbarátok a telepen is foglalkozhatnak, gondoskodhatnak majd védenceikről. A beruházás Európa legkorszerűbb telepe lehet, amelynek tervezésénél a környezetbarát üzemeltetésre is gondoltak. A szükséges energiát a szomszédos szeméttelepből származó fermentációs gázok hasznosításából kapják majd. Az építési költségek várhatóan 15 millió euróra rúgnak majd, amiből Bécs Városa 10 millió eurót vállal magára. A fennmaradó 5 millió eurót a projekt másik résztvevője, az Állatvédelmi Alapítvány (Tierschutzstiftung) kívánja előteremteni adományok révén. A gyűjtési akciót már el is indították, az adományozók neve az új létesítményben felkerül majd a falra, addig pedig az alapítvány honlapján (www.tierquartier.at) tüntetik fel a hozzájárulókat. Aki akar, az természetesen név nélkül is adományozhat.
 
boldog kutyaAz új beruházás kapcsán a bécsi állattartási szokásokról és a kóbor állatok helyzetéről Renate Wurm, a Bécsi Városháza Állategészségügyi és Állatvédelmi Ügyosztályának munkatársa tájékoztatta lapunkat.
−  Bécsben nem jelentenek gondot a kóbor kutyák és macskák – szögezte le a szakember.
− Azokat a kutyákat, amelyeknek láthatóan nincs gazdájuk, a Tierrettung (Állatmentők) a Wiener Tierschutzhaus-ba (Bécsi Állatvédelmi Ház) szállítják, ahol lehetőség szerint új gazdához adják őket. A kóbor macskák számát egy ivartalanítási projekttel tartják kordában, amelyet Bécs Városa is támogat. Az állatokat befogják, elektronikusan megjelölik, ivartalanítják majd visszaviszik a megszokott helyükre. A projekt segítségével alacsonyan lehet tartani a populáció létszámát. (2010-ben 80 lakossági bejelentés érkezett szabadon élő macskapopulációról. A bejelentés nyomán 392 cicát fogtak be, ivartalanítottak, jelöltek meg chippel, majd engedtek vissza a korábbi tartózkodási helyére). A menhelyeken alapesetben ivartalanítják a kutyákat és macskákat, a kutyák chippel történő megjelölését és regisztrálását valamint a macskák ivartalanítását (kivéve lakásban vagy parasztudvaron tartott macskák illetve tenyészállatok) törvény írja elő – tájékoztatott Renate Wurm.
 
Az állattartás engedélyezését éppúgy, mint nálunk, Bécsben sem kötik vizsgához, ám az állatok nem megfelelő gondozását, vagy kitevését bűncselekménynek tartják és az állatvédelmi törvényben előírtak szerint büntetik.
 
szürke, ezüst sziámi cica− Nem tervezünk kötelező beiskolázásokat a jövendőbeli állattartóknak. Az úgynevezett „harci kutyák“ tulajdonosainak kötelező megszerezniük a kutyajogosítványt. Ezen felül számos olyan kutyaiskola van, amelyek a kölyökkutya-tanfolyamtól a kutyasportig mindenféle kurzust kínálnak. Ezeknek a kurzusoknak az elvégzése önkéntes. Az állatvédelmi törvény mindenesetre előírja, hogy állatokat csak olyan személyek tarthatnak, akik birtokában vannak az ehhez szükséges ismereteknek és képességeknek. Az állatok kidobása, sorsára hagyása vagy helytelen tartása illetve bántalmazása állatkínzásnak minősül, amit az állatvédelmi törvény szabályoz és büntet.
Az állatvédelmi törvény betartatása Bécsben a hatósági állatorvosok feladata. Bejelentések alapján ellenőrzik az állattartást, és szükség esetén – a tapasztaltak alapján – a helyzet javítására utasíthatják az állattartót, feljelenthetik vagy elvehetik tőle az állatot – nyilatkozta Renate Wurm.
 
Édes Borbála