logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Aludttejes prósza

Aludttejes prósza

aludttejes prósza

Somogy különlegessége

Ezúttal nagy kísértésbe visszük Olvasóinkat! Olyan helyi specialitást mutatunk be, amit ha valaki egyszer megkóstolt, soha többé nem fog tudni élni nélküle! Ez a rendkívül különleges, az aludttejet, tejfölt és lekvárt összeházasító édességcsoda pedig nem más, mint Somogy megye büszkesége, az aludttejes prósza! Kóstolják meg! De vigyázat: tényleg nem lehet abbahagyni.. :)

Hozzávalók:

– 1 liter aludttej (csak a házi tej alszik meg, ha az nincs, akkor 2 nagy doboz joghurt vagy kefír)

– annyi liszt, hogy sűrű palacsintatészta legyen

– 3 tojás (a palacsintatésztához)

– baracklekvár

– egy nagy doboz 20 % -os tejföl

– kb. 5 evőkanál olvasztott zsír

– csipetnyi só

(– ízlés szerint a tetejére, utólag porcukor)

Elkészítése:

aludttejes prósza

Sűrű, enyhén cukros palacsintatésztát keverünk, de a tej és víz helyett aludttejjel (szükség esetén joghurttal, vagy kefírrel) készítjük el. Majd egy akkora tepsit kizsírozunk, amibe ha beleöntjük, 2-3 cm magasságig érjen a massza, de legyen hely még afölött is. Ezután sűrű házi lekvárral (barack) kiskanállal halmokat szórunk bele, majd gazdagon meglocsoljuk tejföllel és olvasztott zsírral. Körülbelül 40 percig sütjük közepes lángon, amíg kicsit barnulni-pirulni nem kezd a teteje. Tálalás előtt, még a tepsiben 5x5 cm-es kockákra vágjuk. Aki szeretné, vagy ha savanyúbb lekvárt választunk, egy pici porcukrot is szórhatunk a tetejére, de anélkül is finom.
 
Podlipnik Anna
/A képek a szerző felvételei/
 
 

Kapcsolódó cikkek:

Mákos-diós kalács >>

Fehércsokis mascarpone >>