logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Árvízhelyzet a jövőben

Árvízhelyzet a jövőben

árvízTudományos eredmények az árvizek okairól, gyakoriságáról

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség tudósai által készített tanulmány szerint a jövőben egyre több olyan katasztrófahelyzetre számíthatunk, mint a Duna jelenlegi áradása. A helyzet romlásához a globális felmelegedés, a példátlan urbanizáció és a modern mezőgazdaság is hozzájárul.
 

erdőirtás

A közelmúltban az Európai Környezetvédelmi Ügynökség által készített tanulmányban megállapították, hogy a nagyfokú hőmérsékletemelkedés gyakoribb áradásokat idézhet majd elő több európai régióban. Hans Bruyninckx, az ügynökség igazgatója szerint, noha az éghajlatváltozás rendkívül meghatározó, az árvizek kockázatát életmódunk is jelentősen befolyásolja. A meteorológiai jelenségek okozta károk növekedésében ugyanis igen nagy szerepe van a modern agrárgazdálkodásnak is, különösen az erdőirtásoknak. Emellett fontos tényező a lakosság növekedése is, hiszen beépültek a hullámterek, az árvízvédelmi okokból emelt töltések is.
 
Hervé Douville, a francia meteorológiai intézet (Météo-France) kutatója szerint lényeges, hogy megkülönböztessük az árvizeket az erős esőzésektől, ugyanis az áradások sok mindenen múlhatnak. Ő is az erdőirtásokat, a mezőgazdaság változását és az urbanizációt emelte ki. Nem az számít feltétlenül, hogy mennyi eső esik, hiszen ugyanakkora csapadékmennyiség mellett is változó lehet az árvizek mértéke.

globális felmelegedés

– Bár az árvizek szempontjából fontos tényező az éghajlatváltozás és az események időtartamának kapcsolata is, ezekről egyelőre még nagyon kevés információval rendelkezünk. Arra azonban már egyre több bizonyítékunk van, hogy az esőzések intenzitásának erősödése a klímaváltozásnak köszönhető – állapította meg.
A francia kutató azt is kiemelte, hogy az ember nagy befolyással van az éghajlat alakulására, amellyel az árvízveszélyt növeli, ez azonban nincs összefüggésben a csapadék átlagos változásaival: míg az évi átlag csapadék nem változik, addig előfordulhat, hogy az adott vízmennyiség rövidebb idő alatt esik le, és ez nagyobb károkat tud okozni. Európában például az évi csapadékmennyiség északon nő, míg délen csökken. Ennek ellenére Dél-Európában ugyanúgy előfordulhatnak majd árvizek.

eső, esőzés, áradás

A potsdami klímakutató intézet idén már alaposabban foglalkozott az áradások kialakulásának számos lehetséges okával. Véleményük szerint a mostani kelet-európai árvizekért a talaj nagy nedvességszintje is felelős, és szerintük is fontos tényező a légköri folyamatok állandó zavara, amelyet a hőmérsékletemelkedés okoz. Mindezek ellenére nem szívesen kapcsolják össze a jelenlegi német, osztrák, cseh és magyar árvízhelyzetet a globális felmelegedéssel. Hervé Douville úgy véli, ahhoz, hogy a jelenlegi áradásokat összefüggésbe hozhassuk az ember klímaváltozásra gyakorolt hatásával, nagyon pontos elemzésekre és az elmúlt évekkel való mélyebb összehasonlításra lenne szükség.

Szili Eszter

forrás: MTI