logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Bábel előtt - egy ősi nyelv?

Bábel előtt – egy ősi nyelv?

Bábel tornyaElkészült az első ősi anyanyelvi szótár

Bizonyára mindenki ismeri Bábel tornyának történetét, amely az ember nyelvi sokféleségét magyarázza. Ez nem mást feltételezett, mint egyetlen ősi nyelv meglétét. Nem is csoda, hogy azóta tudósok százainak fantáziáját mozgatta meg a gondolat: vajon tényleg létezett?
 
A legtöbb nyelvtudós eddig erősen kétségbe vonta az egy régi nagy nyelv gondolatát, amit szerintük kikutatni sem lehet, ugyanis legfeljebb három-négyezer évre visszamenőleg lehet a nyelvek eredetét vizsgálni. Most azonban brit kutatók arra a válaszra jutottak, hogy valószínűsíthetően: igen. Tanulmányaik ugyanis azt támasztották alá, hogy tizenötezer évvel ezelőtt az európai és az ázsiai népek közös nyelvet beszélhettek. Bár az ősi anyanyelv szótára egyelőre csupán két tucat szóval bír, a vizsgálatok eredményei mégis jelentősnek számítanak. 
 
Az ősnyelv újonnan felfedezett darabjait elsőként az amerikai tudományos akadémia Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratának legújabb számában közölték. Ebben Mark Pagel evolúciós biológus, a brit Reading Egyetem tudósa is kifejti az álláspontját a kutatásokról. Bár ő is úgy véli, ennyire korai korszakra aligha lehet visszanyúlni a nyelv történetében (vagy csak nagyon nehezen), meggyőződése szerint mégis létezhetett egyetlen ősi nyelv, amelynek megléte nagyjából tizenötezer évvel ezelőttre tehető. A kutatóban az is felmerült, hogy a nyelv evolúciója esetleg úgy is működhet, mint a biológiai evolúció. Amennyiben ez így van, akkor a legfontosabb szavaknak azokat kell tekintenünk, amelyekkel a társadalmi kapcsolatainkat határoztuk meg, és valószínűsíthetően ezek sokkal lassabban is változtak az idők során.
 
Egy kis ízelítő az ősnyelv rövidke szótárából, és annak magyarázatából: A "p" és az "f" hang sok nyelvben gyakran változott, a latin "pater"-ből így lett az angolban "father" (azaz apa). Ennek alapján találták ki, hogy hogyan hangozhatott 23 szó - köztük az I (én), a mother (anya), a male (férfi), a fire (tűz), a hand (kéz) vagy a to hear (hallani). A vizsgálatoknak előzményei is voltak, amelyeket szintén Pagel és tudóstársai végeztek. Ennek során azt elemezték, hogy milyen gyorsan változnak a szavak a modern nyelvekben, valamint feltérképezték azoknak egymáshoz való viszonyát.

A fenti kutatások, és a megalkotott szótár több szempontból is nagy lépésnek számít. Nemcsak egy fontos mozzanatot jelentenek a tudomány több területe számára is, de a szótár segíthet az ősi vándorlások történetének feltárásában és a prehisztorikus kultúrák közötti kapcsolat megtalálásában.

Szili Eszter

/forrás: MTI/

Kapcsolódó cikkek:

Babbától a banyáig >>

Megtartó erőnk a nyelvünk >>