logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Cukros gondok

Cukros gondok

cukor, cukrokMivel édesítsünk?

Száz évvel ezelőtt fejenként csak két kilónyi cukrot fogyasztottak az emberek évente, a második világháború előtt már tíz kilót, mára pedig mérhetetlen mennyiségben visszük be a szervezetünkbe az „édes mérget” . Egy vizsgálat szerint jelenleg átlagosan évi harminc kilónál tartunk.
 
Kristálycukor, barna cukor, nádcukor, melasz. A kínálat óriási, de fontos kihangsúlyozni, hogy a csomagolt cukrok között legfeljebb rossz, vagy kevésbé rossz létezik. A boltban kapható termékek a testből vonják ki a lebontáshoz szükséges B-vitamint és más tápanyagokat, ezzel hiánybetegségeket idéznek elő. Erősen savasítják a szervezet kémhatását, így a csontokból kivont kalciummal és ásványi sókkal kénytelen kompenzálni a testünk.
 
nádcukor, barna cukorSokan úgy gondolják, hogy a barna színű cukor tartalmaz bizonyos tápanyagokat és egészségesebb, mint a fehér cukor, de ez sajnos nem így van.  
A fehér cukrot egyáltalán nem ajánlatos barnával kiváltani! Bár egészségesebbnek tűnik, mivel a cukorgyártás során a tisztítási folyamatok közül kevesebben esik át, de így is ugyanannyi kalória és szénhidrát van benne és kicsit sem több vitamin vagy ásványi anyag. Így, ha a kristálycukrot szeretnénk kivonni az étrendünkből, más megoldás után kell nézni. A megszokott kristálycukornál jóval kevésbé terheli meg a szervezetünket például a nádcukor vagy a méz. 
 
Bioboltokban kapható a valódi nádcukor. Az előállítása során megtisztítják a cukornádat és kipréselik, a kapott léből gőzzel készítenek granulátumot. Mivel nem finomítják, tartalmaz B-vitaminokat, valamint a cukornádból származó ásványi anyagokat. Gyakorlatilag a méz is cukor, ám teljesen természetes. Édesebb a cukornál, lassabban szívódik fel, de a natúr méz rengeteg tápanyagot tartalmaz, enzimjei egyedülálló táplálékká teszik. Hő hatására viszont az enzimek valamint a tápanyagok egy része elbomlanak, így nyersen hasznos igazán. 
Németh Orsolya

Kapcsolódó cikkek:

Mézkészítők >>

Édes fű >>

Édes keserűségek >>