logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Első játékaink

Első játékaink

gyerekcsörgő, játékokMivel játsszon csemeténk 1 éves koráig?

A csecsemő-, illetve a gyermekjátékok fontos szerepet töltenek be szemünk fényeinek életében, fejlődésében egyaránt. Ezért nem mindegy, hogy melyik életszakaszban milyen játékot adunk nekik, mi köti le figyelmüket úgy, hogy közben az érzékelésük, mozgáskoordinációjuk, koncentrációjuk, kreativitásuk fejlődjön. Az alábbiakban összefoglaljuk, milyen életkorban milyen játékot érdemes gyermekeinknek adni.
 

Az újszülött és az ő világa

Az első időszakban, − 1-3 hónapos korban − nem kell feltétlen felvásárolni a fél üzletet. Ebben a szakaszban, a csecsemőkor elején, a babák leginkább csak esznek és szerencsés esetben alszanak. Az ébrenlét időszakában általában csak nézelődnek, hallgatják az édesanyjuk csengő, számukra tökéletes hangját. Ebben az időszakban mosolyognak először és a föléjük tartott játékokat képesek a szemükkel követni. Az éles kontúrú formákat, a tiszta színeket és a boldog arckifejezést képesek észlelni; 20-25 cm távolságban élesedő látás jellemzi érzékelésüket. Érdemes piros-narancs valamint rózsaszínű játékokat vásárolni, mivel ezek a babák kedvenc színei. Ebben a korban javaslom a színes, kellemes hangú zenélős forgókat, amelyek a kiságyra rögzíthetők. Emellett puha plüss, vagy textil figurákat érdemes a közelükbe tenni, amiket nézegethet, ha hasra fektetjük. (Ezzel erősíthetjük a nyaki izmokat, hiszen motiváljuk a kicsit, hogy emelgesse a fejecskéjét). Védőnőm tanácsára, én már az első pillanattól kezdve kisbabám ágya fölé aggattam egy olyan zenélős, forgós csecsemőjátékot, amit szerintem minden anyuka, kismama ismer. Sokakkal ellentétben, én a mai napig szeretettel alkalmazom a színes, puha, állatmintás, szafaris fejvédőt is, amiért a kislányom, ugyan már 11 hónapos, de még mindig nagyon lelkesedik.

Az első hat hónap

A második szakaszban, – 3-5 hónap közötti időszak – már érdemes figyelni arra, hogy milyen játékot adunk a csemetének, hiszen ekkor már nyúl a tárgyak felé, esetleg megfogja azokat. Ha ez sikerül, akkor úgy 99,5%-ban a szájába is teszi őket. Ez már izgalmasabb kor mindenki számára. Az első tudatos tapogatások, markolászások kora ez; a színeket és formákat egyre pontosabban képesek megkülönböztetni; a mozgó tárgyakat és hangok észlelik a babák. A baba jobban, távolabbra lát már, figyelmét lekötik a szép, meleg színek. Ebben a korban hasznosak azok a csörgők, rágókák, amelyek kicsik, könnyűek, esetleg hűthetők, de lehet kapni külön babák számára készült, színes, puha, kontúros képeket ábrázoló lapozható plüsskönyveket is. Én előszeretettel alkalmaztam a különféle játszó-, alvókendőket, mert nagyon puhák, könnyen tisztíthatók és a babák szeretnek mindig fogni valamit. Hasznosnak vélem a játszószőnyegeket, babahintákat, pihenő székeket is.
 
A harmadik szakasz, az 5-6 hónapos kor, amikor a gyermekek elkezdenek forogni. Hasról hátra, majd vissza. Ekkor javaslom nagyobb tér használatát. Vegyük ki a kiságyból, járókából, akár a földre terített pokrócra, játszószőnyegre és hagyjuk, hadd fedezze fel a forgás örömét. Ekkor már tűzhetünk ki számára valami célt, hogy odaforogjon érte, vagy odahúzza a szőnyeget, mint az én porontyaim. Az eddigi játékok még tökéletes szolgálatot tesznek. Ezekben a hónapokban egyik kézből a másikba rakosgatják a tárgyakat a gyerekek.
 

gyerekjáték, plüssjátékEgy éves korig

Fejlődéstől függően 7-9 hónapos kor körül már felülnek a gyerekek, ennek köszönhetően sokkal jobban lekötik őket a játékok. Már a rágókák, csörgők könnyűszerrel a látóterükbe kerülnek. Mindent, minden esetben szájba vesznek, megkóstolnak, megrágnak. Most már még érdekesebbek számukra a zenélős, csörgős, csipogós babajátékok.(Ezekből olyat válasszunk, ami mikróban sterilizálható).
 
Tíz hónapos kor körül a gyerekek elkezdenek kúszni-mászni, kapaszkodva felállni. Sokan szeretik a bébikompokat, amik segíthetik a majdani járás folyamatát, de mi inkább a kisautókat, motorokat részesítettük előnyben. Abba kapaszkodva elég nagy távolságokat képesek voltak megtenni a csöppségeim. Ettől az időszaktól sokkal hosszabb ideig eljátszanak magukban a gyerekek, szinte bármivel. Az én babáim volt, hogy egy fakanállal meg egy alutállal eljátszottak 20 percet.
Ezután a korszak után, egy éves kortól gyermekjátékék terén csak a képzeletünk szabhat határt. A baba ilyenkor már képes elraktározni tapasztalatait és felhasználja ezeket a reakciói során; örömét leli a történetekben és a gondolkodtató játékokban. Ekkorra már imádnak fürdeni a porontyok, vehetünk különféle fürdő-, készségfejlesztő játékokat is. Ha bármelyik bababoltba betéved a gyanútlan vásárló, azon kapja magát, hogy nem is tud választani a sok szép színes dolog közül. A babák nagyon szertik az egymásba illeszthető színes poharakat, építő kockákat, labdákat, beszélő macikat, kutyusokat. Nagy sikert arathatunk a szépen megrajzolt mesekönyvekkel is, hiszen pár hónap múlva már alig fogja várni a meseidőt.
 
Azt azonban ne feledjük, minden gyermek egyéniség, nem lehet sablonokat aggatni rájuk. Ne aggódjunk, ha éppen nem azzal van elfoglalva kislányunk vagy kisfiúnk, ami abban a korban neki, akkor megfelelő lenne. Ha azonban az anyai ösztön azt súgja baj van, (nagyon lassan, vagy rendellenesen fejlődik, esetleg baj van a mozgáskoordinációjával) ne hallgassunk senki másra, mutassuk meg szakembernek a kisdedet.
 
Puskás Gabriella