logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Győri Bornapok

 

IV. Győri Bornapok Bor, Borlovag és Gasztronómiai Fesztivál

A nyár utolsó napjaiban, augusztus 25-28-a között rendezik meg  a IV. Győri Bornapok Bor, Borlovag és Gasztronómiai Fesztivált. A rendezvényen az Európai Borlovagrend Győri Legátusa, valamint hatvan borpincészet képviselteti magát az ország valamennyi tájáról. Emellett olyan neves együtteseket hallhatunk, mint a Chico & the Gypsies, vagy a Besh O droM, de vidám bordalok is fűszerezik az eseményt.
 
Idén negyedik alkalommal rendezik meg Győrben a hangulatos Győri Bornapok Bor, Borlovag és Gasztronómiai Fesztivált. A több napig tartó rendezvény különleges programokkal várja az ide látogatókat. A város főterén hatvan magyarországi borászat nedűit kóstolhatjuk, részt vehetünk az idei borlovagok avatásán is, és megtudhatjuk, a borok versenyén melyik palackot választják meg Győr Város Borának. A programsorozat a Borászok éjszakájával kezdődik: a Városi Művészeti Múzeumban személyesen mutatják be boraikat az ország legkiválóbb borászai, pincészetei. 
Az eseményen több neves együttes is részt vesz: hallhatják a négy énekesből (László Boldizsár, Cseh Antal, Kóbor Tamás, Hajdu András) alakult 3+1 Bor-tenor formációt, akik klasszikus dalokkal, valamint vidám bordalok előadásával szórakoztatják a közönséget, fellép a Besh O droM, a Dixie Company, a Balázs Fecó band, Szirtes Edina Mókus (Fabula Rasa), és, hogy a gyerekek is jól érezzék magukat: a fesztiválra érkezik a Kaláka együttes is. A zenei programok között hallatunk egy különleges koncertet is: üvegpoharakat szólaltat meg a Glasso együttes. Világzene, blues-rock, folk, rock and roll, musical, kávéházi zene járul hozzá a borkóstolás hangulatához. A rendezvény világsztárja pedig a Gipsy Kings alapítójának új zenekara, a Chico & the Gypsies. 
  
 
RÉSZLETES PROGRAM:
 
Augusztus 25. csütörtök
 
16.00 óra: Borkóstolók, gasztronómia
 
IV. Győri Bornapok Bor, Borlovag és Gasztronómiai Fesztivál17.30 óra: Borlovagrendek felvonulása Győr-Belváros utcáin
Városháza – Baross utca – Király utca – Széchenyi tér
 
18.00 óra: IV. Győri Bornapok, Bor-, Borlovag és Gasztronómiai Fesztivál megnyitó ünnepsége
Beszédet mond: Borkai Zsolt, polgármester
 
18.15 óra: Schaplin zenekar (Agostones) a borutcákon
A közönség évek óta csodálja a színes nemezsapkákban vonuló mese-zenekart. Nemcsak a híres borpincék standjai csalogatják körbe-körbe a zenészeket. Ahol megállnak ott vidámság üti fel a fejét,táncra perdül a jegyárusító leány is.
 
19.00 óra: Besh o droM koncert
A magyarországi világzene egyik jelentős képviselője a Besh o droM zenekar, 1999-ben alakult. Nevének jelentése lovári nyelven: „Üld meg az utat!” (mint a lovakat szokás, azaz indulj el). Balkáni és román cigány, illetve közel-keleti tradicionális zenét ötvöznek magyar zenével, és játszanak sajátos feldolgozásban, összeolvasztva különböző zenei stílusokat.
 
21.00 óra: NAGY-szerű Musical Varázs
Fergeteges Musical Show Nagy Balázzsal és Vendégeivel. Gallusz Nikivel,Molnár Szilviával,Forgács Péterrel,Az Egri,Győri,Szegedi Balett Művészeivel.
Közreműködnek még a Győri Nemzeti Színház Tánckara Fekete Miklós vezetésével.
 
Augusztus 26. péntek
 
16.00 óra: Borkóstolók, gasztronómia
 
Dixie Company (PL)18.00 óra: Dixie Company (POL)
Az 1993-ban alakult, hagyományos jazz zenét játszó zenekar számos nagysikerű koncertet adott már Lengyelországban és küldföldön egyaránt. Idén először hozzánk is ellátogatnak testvérvárosunkból, Poznanból, hogy a dixieland kedvelőinek kellemes délutáni időtöltést kínáljanak.
 
19.00 óra: Hangária zenekar koncertje
A Hangária együttes produkciója egy vérbeli Rock and Roll show. A koncertprogram a legismertebb Rock and Roll klasszikusok dalaiból, valamint az egykori Hungária együttes slágereiből épül fel. A show időtartama 90 perc, ahol a zene mellett fontos és látványos szerepet tölt be a megjelenés és a korhű jampi design is. A zenekar énekese és frontembere Csutka, aki az elmúlt években rendszeres vendége a fontosabb Rock and Roll partyknak.
 
21.00 óra: Balázs Fecó Band koncertje
A Korál együttes 33 éves töretlen működése mellett, Balázs Fecó és Fischer László alakítottak egy fiatal muzsikusokból álló zenekart Balázs Fecó Band néven. A zenekar repertoárja Fecó és Fischer újra hangszerelt dalai, valamint Fecó számtalan szólólemezeinek nótái 2011-es hangzással. A zenekar tagjai: Balázs Fecó billentyűs hangszerek, ének, Fischer László szólógitár, Tolmacsov György basszusgitár, Kiss Zoltán ének, gitár, Krecsmarik Gábor dob, ének.
 
 
Augusztus 27. szombat
 
13.50.óra: Az Európai Borlovagrend Győri Legátus felvonulása
 Útvonal: Rába Hotel - Baross utca - Kazinczy utca - Széchenyi tér  
          
14.00 óra: Az Európai Borlovagrend Győri Legátusának avatási ünnepsége a Bencés templomban
Az avatási ünnepséget és a liturgiát Bátor Botond atya a Pálos Rend Magyarországi tartományfőnöke celebrálja.
Az avatási ünnepség nyilvános.
 
16.00 óra: Borkóstolók, gasztronómia
 
17.00-17.45 óra: A 3+1 Bor-tenor
A különleges műsor kifejezetten a Borfesztiválokra jött létre három kiváló operaénekes közreműködésével.
László Boldizsár a Cotton Club Singers egykori frontembere két remek kollégájával
Cseh Antallal és Kóbor Tamással az operairodalom,
és a klasszikus dalok világából állította össze ezt a nem mindennapi műsort.
A bordalok világa egyik művész számára sem ismeretlen. Ezeket rengeteg humorral fűszerezve interpretálják a borfesztivál közönségének. A borok filozófiájával remekül harmonizáló klasszikus előadásmód egyedülállóvá és megismételhetetlenné teszi az eseményt.
A formációhoz vendégként csatlakozik, mint a 4. Bortenor, Hajdu András magánénekes.
 
Glasso-éneklő poharak18.00 óra: Glasso koncert
Glasso – az Éneklő Poharak, egy nem csak hazánkban, de a világon is különlegesnek számító zenei produkció, melyben hagyományos hangszerek helyett gondosan kiválogatott üvegpoharak játsszák a főszerepet.
A Glasso attól különleges, hogy a művész a különböző szintekig vízzel megtöltött poharakat használja egy-egy hang megszólaltatására. Különleges türelem, és az átlagtól jobb hallás kell egy hangszernyi pohár behangolásához, valamint rajta játszani is egészen speciális adottságot igényel. Varga Bence, az üvegpoharak megszólaltatója Győrben folytatott zenei tanulmányokat.
 
19.00 óra: Szirtes Edina Mókus és a Fabula Rasa zenekar
A 2006 óta működő Fabula Rasa nem csupán a hazai, hanem a környező országok népzenei elemeit is felhasználja, beolvasztja a saját világába, mindemellett úgy hagyományőrzők, hogy mellette naprakészen frissek és XXI. századian lüktetők.
A Budapest Fringe Fesztiválon mutatkoztak be, ahol szakmai különdíjjal jutalmazták produkciójukat. Azóta országszerte számos fesztiválon, művelődési intézményben és klubban adtak koncertet. Az év végén elkészült első albumuk „Csindratta” címmel, melyen saját szerzeményeik szerepelnek. Eklektikus zenei világukat a környező népek folklórjának izgalmas ritmikái és témái ihletik, melyeket rendkívül mély érzelmi fűtöttség és sokszínűség jellemez. Mindezt a kortárs komolyzenei tanulmányok és élmények hatják át, sokszor modern elektronikus zenei elemekkel fűszerezve. 
 
21.00 óra: Négy Évszak Fesztivál – Nyár: zárókoncert
Chico & the Gypsies
A Gipsy Kings együttes alapítójának fergeteges latin estje
Helyszín: Városház tér
 
Augusztus 28. vasárnap
 
10.00 óraBorkóstolók, gasztronómia
 
10.30 óra: Kaláka együttes gyermekműsora
Három székláb - a Kaláka együttes gyermekműsora
Becze Gábor – Gryllus Dániel – Radványi Balázs
A Kaláka gyermeklemezeinek (A pelikán; Nálatok laknak-e állatok?; Ukulele; Az én szívemben boldogok a tárgyak; Bőrönd Ödön; Madáretető) legkedveltebb darabjaiból áll ez a műsor. Felhangzanak többek között Kányádi Sándor, Weöres Sándor, Tamkó Sirató Károly, Móra Ferenc, Hajnal Anna verseire írott dalok, és a gyerekek megismerhetik a Kaláka különleges, érdekes hangszereit is.
A koncerten a gyerekek nem csak hallgatói, hanem résztvevői is az előadásnak. Mivel a muzsikusok annak idején mind a Kodály koncepciója szerint tanító, híres Lórántffy Zenei Általános Iskolába jártak, e zenei nevelés igazolói és tudatos használói. Más anyanyelvű gyerekek körében is nagy sikerrel játszanak turnéik során.
 
17.30 óra: Colombre Band
Három  éve koncertezik akusztikus blues-rock zenekarként a Colombre Band, de stílusukban a hip-hop és a folkzene is jelen van. Tavalyi, hazai lemezbemutató koncertkörútjuk után idén több Nyugat-Európa-i országban is bemutatkoztak. Egy rajongónk mondta: "néhány Colombre Band dalszöveg olyan, mint egy jólnevelt pitbull - kitépi a szívedet, de végül visszahozza."
 
Napra zenekar19.00 óra: Napra zenekar
A világzenét játszó Napra zenekar 2004. őszén alakult Budapesten. Dalaik közös kiindulópontja a Kárpát-medence népzenéje, amelyet azonban nem autentikus formában adnak elő, hanem a mai kulturális környezetbe ágyazva, újszerű hangzásra törekszenek. Ehhez persze szükséges, hogy a tagok széleskörű ismeretekkel rendelkezzenek és otthonosan mozogjanak a térség zenei világában, valamint annak jellegzetes stíluselemeit könnyedén tudják alkalmazni bármilyen zenei szituációban. A zenekar tagjai korábban a világ- és népzenei színpadokról jól ismert és sikerrel szerepelt együttesekben játszottak. Kiemelkedő hangszeres tudásuk, virtuozitásuk, lendületes előadásmódjuk teszi zenéjüket sajátos erejűvé. Az elektronikus és az akusztikus hangzás elegyítése, az elektronikus hangszerek - dob, basszusgitár, gitár - a népiekkel: hegedűvel, brácsával, cimbalommal, tangóharmonikával együtt megszólaltatva eredményezi a Naprára jellemző egyedi hangvételt.
 
21.00 óra: Budapest Bár
A Budapest Bár koncertjein felelevenedik a régi kávéházak hangulata, ahol a közönség és a zenészek valami furcsa szövetségben léteztek. A zenekar adja a kitűnő alapot a szórakozáshoz - természetesen teljesen élőben! - s a híres vendégénekesek egymást váltva éneklik el a dalokat, amiket egy kicsit mindenki ismer: vagy a nagyitól hallotta, vagy régi filmekből ismeri, vagy csak egyszerűen benne van a kollektív tudatalattijában.
 
Fesztivál Bora verseny
2011-ben Győr Megyei Jogú Város második alkalommal rendezi meg a ”Fesztivál Bora” versenyt.
A verseny keretében átadásra kerül a ”Fesztivál Legemlékezetesebb Bora” különdíj is, amely a fesztivál legkedveltebb borát illeti a kóstolóközönség szavazatai alapján.
Kategóriák és nevezés nélkül keressük azt a bort, amely a kiállítóknál kóstolható összes tétel közül Önnek a legjobban tetszik!
Adja le szavazatát ezen a lapon az információs pultoknál augusztus 26. pénteken 20.00 óráig s a 21.00 órakor kezdődő eredményhirdetésen megtudhatja, hogy az Ön kedvence lesz-e a ”Fesztivál Legemlékezetesebb Bora”!
 
Borászok éjszakája
A Fesztivál Borászok Éjszakája azt a célt szolgálja, hogy az érdeklődők nyugodt és kivételes környezetben, személyesen találkozhassanak a borászokkal, azokkal is, akik esetleg nem tudnak végig részt venni a fesztivál minden napján. Tőlük azt kértük, hogy hozzák el erre az eseményre a pincészetük zászlósborát, így emelve annak színvonalát.
A Borászok éjszakájára a Városi Művészeti Múzeumban (cím: 9022 Győr, Király utca 17.) kerül sor augusztus 25-én, 23.00 és hajnali 2 óra között.
Belépőjegyeket elővásárlásban péntek 18.00-ig 2500 Ft-os áron az információs pultoknál lehet beszerezni.