logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Hagyományőrző esküvő?

 

Hagyományőrző esküvő?

Multikulturális nász helyett

Korunk összezsugorodott, globális világa lehetőséget teremt mindenkinek, hogy szabadon válasszon magának világnézetet, vagy éppen kultúrát. A bőség zavarával találja szembe magát az is, aki esküvőre készül. De vajon érdemes-e felcserélni saját szokásainkat egy-egy tetszetős divatáramlat kedvéért? A napokban régi esküvési hagyományainkat kívánták bemutatni a fiataloknak egy rendezvényen: kár, hogy valódi értékek felmutatása helyett időnként még ők is az ugyanolyan giccses populáris magyarkodás hibájába estek.

Február utolsó szombatján népzenétől és vőfélyek hívogató rigmusaitól volt hangos a Magyarok Háza. Kiket csalogattak? A házasulandó fiatalokat. Varga Jánosné előadásából megtudhatták: nem mindegy, mennyire tudatosan készülnek életük meghatározó napjára. Hiszen az ünnepen mindennek jelentése van: a ruhaválasztástól kezdve az ételeken át a menyasszonytáncig.
– A menyegzőre készülve a fiatalok legelőször szétnéznek a világhálón: hogyan szervezzék meg az esküvőjüket? Láthatnak ott számtalan ötletet: rizsszórást, mint Kínában, az esküvői csokor eldobását, mint az Egyesült Államokban, pohártörést, mint a zsidó kultúrában. De vajon tudják-e, itthon, Kárpát-Európában, hogyan ünnepeltek eleik? Milyen szerepe van a jegykendőnek, amit a menyasszonynak kellett hímeznie? Miért sütöttek lakodalmas életfát a régi asszonyok? – emlékeztetett az előadó.
Úgy tűnik, régi hagyományaink fontosságával tisztában voltak a jelenlévők: a program sok ifjú párt vonzott. Miklós és Panni ismerőseitől hallott a rendezvényről.
– Még nem gondolkozunk az esküvőről, de azért eljöttünk, mert kíváncsiak voltunk a magyar népi hagyományokra – mondták.
Adrienn Miskolcról jött: épp oktatáson vett részt az intézményben, és a szünetekben ült be egy-egy előadásra.
– Én nagyon elégedett vagyok vele. Örülök, hogy megrendezték, mert ez végre rólunk szól, a mi kultúránkról! – nyilatkozta.
Az eseményen divatbemutatót is tartottak magyar viseletek által ihletett ruhadarabokból, és megismerhettük, milyen tréfás mondókákkal, játékokkal fokozták a régi lakodalmakon a hangulatot a vőfélyek. A rendezvényt borkóstolás és néptáncbemutató is színesítette, valamint a magyar szellemi és tárgyi örökséget felhasználó kézművesek is képviseltették magukat.
A kissé hosszúra nyúlt bemutató Ilona néni szerint kívánnivalót hagyott maga után:
– Lerontja a hatást, hogy nem eredeti öltözeteket láthattunk – jegyezte meg.
Valljuk be: az esküvői viseletek valóban mai, modern ruhák voltak, és a modellek oda nem illő rock-opera hangjaira lejtettek a színpadon.
A kezdeményezést ennek ellenére Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének Elnöke is üdvözölte.
Reméljük, a dicséretes ötletet jövőre egységesebben, magasabb színvonalon rendezik meg.

Édes Borbála

Kapcsolódó cikk:

Álomesküvő a tengerparton >>