logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Hunyadi László-premier

Hunyadi László-premier

Hunyadi László premier, 2012, Magyar Állami OperaházSoha nem látott ünnepség a magyarok dalszínházában

Hatalmas ünnepi ceremóniával kezdi meg szeptember 29-én az Operaház az idei évadot. Erkel Ferenc Hunyadi László című operáját tűzik műsorra, egyszerre hagyományos és modern, a mai kor emberét is megszólító rendezéssel, koreográfiával, az új operaénekes nemzedék brillírozásával. A díszelőadást a nézőtérré alakított Andrássy úton ezerkétszáz ember láthatja óriás kivetítőkön, emellett több televízió és rádió is közvetíti. Az eseményhez kapcsolódóan megkoszorúzzák Erkel Ferenc szobrát, felavatják az Operaház új címerét, majd az évad főszereplői hintókon és konflisokon vonulnak be a palotába. A Hunyadi Lászlót októberben, majd májusban és júniusban játsszák.
 
Hunyadi László premier 2012, Magyar Állami OperaházAz Operaház 2012 / 2013-as évadának „nyitánya” tavasszal a fiatalos lendületet sugárzó, az új produkciókat ajánló, ifjú művészeket bemutató plakátsorozat volt. Ez a szellemiség tükröződik az évadnyitó előadáson: Erkel Ferenc Hunyadi László című, leporolt, felfrissített, a hagyományok megtartása mellett korunk közönségét megszólító operáján is.
A darab szeptember 29-i premierje azonban túlmutat önmagán. A látványos ünnepséggel bemutatott opera a nemzeti kultúra nagyságának, határokon átívelő egységességének, az Operaház és a magyar operajátszás megújulásának is szimbóluma.
Kálmándi Mihály, Miklósa Erika, Hunyadi László 2012A darabot először a határon túli nagycsaládosok láthatják: szeptember 28-án ingyen vehetnek részt a főpróbán a Kárpát-medencei Családlánc szervezésében a jelentkezők. Másnap este 7 órakor kezdődik a premier, amit az Operaházon kívül az Andrássy úton elhelyezett székeken ezerkétszáz ember is nyomon követhet. A bemutatóra a Bartók Konzervatórium fúvósai a Hunyadi-indulót játszva érkeznek a Nagymező utcából, majd konflisokon és hintókon az évad jeles művészei vonulnak a zene fellegvárába, akiket az Operaházi Borlovagok muzsikája fogad. Ezután felavatják az Operaház új címerét is.
 
Nyolc év szünet után először tűzi műsorra a Magyar Állami Operaház Erkel Ferenc Hunyadi László című operáját Szűcs Gábor rendezésében.
− A hazaszeretet és áldozatvállalás darabja számomra az opera – nyilatkozta a rendező.
− Egy ma jobban értelmezhető, modernebb, de valamelyest hagyományőrző megformálás lebegett a szemem előtt. A téma mindig aktuális, hiszen minden korban összecsapnak indulatok, felszínre kerülnek politikai cselszövések, árulások, üzleti haszonszerzések – ezek öncélúságát az minősíti, hogy valamilyen módon jót tettek-e a nemzetnek? Az operán átsüt a hazaszeretet és a közjó iránti igény. 
Héja Domonkos karmester szerint Erkel életműve, így a Hunyadi László is, a magyar operakultúra legszemélyesebb ügye.

Rálik Szilvia, Hunyadi László premier 2012

− Egész egyszerűen kötelességünk, hogy a Hunyadi Lászlót egy friss közelítéssel, rendezői koncepcióval bemutassuk, és ezzel nem mellékesen lehetőséget teremtsünk arra, hogy az új énekes nemzedék kipróbálhassa, megmutathassa magát ezekben a nagyszerű szerepekben – fogalmazott.
A Hunyadi László 1844-ben színpadra vitt ősváltozatát augusztus végén négy CD terjedelemben lemezre vették az Operaház művészei, ám a színpadon a nyolcvan év óta játszott, mai nyelvhasználatunkhoz közelebbi, jobban érthető, Radnai Miklós – Oláh Gusztáv – Nádasdy Kálmán-féle változatot adják elő.
Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház megbízott igazgatója hangsúlyozta, hogy létfontosságú nagy nemzeti operáink megismertetése a mostani fiatalokkal és a felnövekvő nemzedékkel, így a modern korban is érdekes, friss, játszható darabot szeretett volna.
− Nem várhatott tovább, hogy színpadra állítsuk, felújítsuk a Hunyadi Lászlót. Az opera cselekménye ma is megszívlelendő tanulságokat hordoz: hogy Magyarországon soha sincs egyetértés, s az egyik tábor akár a külföldet is segítségül hívja hatalma érdekében. Ráadásul egy magyar nyakaztatja le a másik magyart! Fontos, hogy megszólítsuk a fiatalokat is: így iskoláknak adunk kedvezményes operalátogatási lehetőséget, és hagyományteremtő céllal a főpróbát ingyenessé tettük a határon túli magyarság számára is. Abból, ahányan jelentkeztek az előadásra, kiderült: a magyarság nem csak a sportban szerzett aranyérmeket nézi, hanem az anyaország zenei életére is figyel.
 
Édes Borbála
/Fotók: Magyar Állami Operaház/
 

Szereposztás:

          Szövegíró: Egressy Béni
          Rendező: Szűcs Gábor
          Díszlettervező: Libor Katalin
          Koreográfus: Kováts Gergely Csanád
 
          Karmester: Héja Domonkos, Köteles Géza
         
          V. László: Pataky P. Dániel, Nyári Zoltán
          Cillei Ulrik: Szvétek László, Cser Krisztián
          Szilágyi Erzsébet: Rálik Szilvia, Fodor Beatrix
          Hunyadi László: Fekete Attila, Kiss B. Attila
          Hunyadi Mátyás: Schöck Atala, Balga Gabriella
          Gara nádor: Kálmándi Mihály, Bretz Gábor
          Gara Mária: Miklósa Erika, Kriszta Kinga
          Szilágyi Mihály: Ambrus Ákos, Sárkány Kázmér
          Rozgonyi: Hábetler András, Káldi Kiss András
 

További előadások:

          2012. szeptember 30., október 2., 4., 6., 7., 14.
          2013. május 2., 3., 4., 5., 7., 8., 9., 10., 11., 12., június 4., 5., 6., 7., 8., 9.
 
A premiert a Bartók Rádió élő adásban közvetíti, az M1 késleltetve, 20.15 órától vetíti.

Kapcsolódó cikk:

A kortalan Hunyadi László >>

Operaidő >>