logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Húsvéti fonott kalács

Húsvéti fonott kalács

húsvéti fonott kalácsAz ünnep nélkülözhetetlen íze

A számtalan kalács-fajta között különleges helyet foglal el a húsvéti, sonkához készülő fonott, édes-sós kalács. Hiszen ez elsősorban egyszer egy évben kerül az asztalra, így íze, sütése szorosan kapcsolódik húsvéti hangulatunkhoz, emlékeinkhez. Amit most bemutatunk, egy dunántúli, Somogy-megyei félig hagyományos, félig egyedi, családi recept: így készítette nagyanyám a húsvéti kalácsot, ami azóta generációról-generációra öröklődik...

Hozzávalók 4 személyre

40 dkg fehérliszt

3 tojássárgája

2,5 dkg élesztő

4-5 dl tej

kevés só, cukor

1 ek. olaj

Elkészítése

Egy tálban összekeverjük a lisztet a cukros tejben felfuttatott élesztővel, sóval, két tojássárgájával és a maradék tejjel. Addig dagasztjuk, amíg a tészta elválik a tál oldalától, majd egy evőkanál olajat beleöntünk, s jól összedolgozzuk az anyagokat. Közepesen rugalmas tésztát kapunk. Kicsit felemeljük a tésztát, belisztezzük alatta a tálat, majd visszaengedjük a masszát. Ezután a tetejét megszórjuk egy kevés liszttel, betakarjuk egy konyharuhával, s langyos helyen duplájára kelesztjük kb. 1 óra hosszáig. Amikor megkelt, lisztes kézzel, lisztes gyúródeszkára tesszük a tésztát, még nyomkodjuk egy kicsit, majd egy vastagabb sodratot készítünk belőle, amit három egyenlő részre osztunk. Ezeket egyenként 40-50 cm hosszúra sodorjuk, majd a hármat nem túl szorosra egybefonjuk. Ezután a két szélét a tészta alá tűrjük a fonatnak. Kizsírozunk egy sütőlemezt és ráhelyezzük a tésztát. Letakarjuk egy konyharuhával és még körülbelül 40 percet kelesztjük. Mikor újra szépen megkelt, a tetejét megkenjük tojássárgájával, majd hideg sütőbe tesszük, egy edénybe vizet teszünk alá, és begyújtjuk a sütőt, magas hőfokra állítva. 15-20 percet sütjük, majd megnézzük, nem pirult-e meg túlságosan a teteje és közepes sütőre állítva még körülbelül 20 percig sütjük. Mikor alul-fölül szépen megpirult és ha megkopogtatjuk, kongó hangot hallunk, elkészült. (Körülbelül 80 dkg kalács lesz belőle).

Podlipnik Anna

/A kép a szerző felvétele/.

Csatlakozzanak Gasztronómia oldalunkhoz a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkeink:

Hókifli >>

Hajtogatós rétes >>