logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Ifjúságvédelem a teljes életért

Ifjúságvédelem a teljes életért

Varga Norman

Becsöngettek: munkába álltak az ifjúságvédők

Ha ősz, akkor elkezdődik az iskola és ezzel párhuzamosan megszaporodnak a fiatalok problémái is. Ilyenkor az ifjúságvédőknek is megsokszorozódik a feladata. Varga Norman sportolóval, a Nemzeti Ifjúságvédő és Tehetségkutató Egyesület elnökével beszélgettem, aki egy balesetnek köszönhetően döntött úgy, hogy munkájával segíteni fogja a tehetséges fiatalokat.  Aktív triatlonos sportkarrierjének építése mellett azon dolgozik, hogy felkarolja, támogassa a szakmailag és/vagy anyagilag hátrányos helyzetben lévő tanulókat, testnevelőket, edzőket. Különféle sportrendezvények szervezésével is motiválja az ifjúságot az egészségesebb életmódra,  hiszen a testmozgás fontos része a fizikai és lelki egészség megőrzésének.
  
 Hogyan jött az ötlet, hogy ifjúságvédő, tehetségkutató egyesületet alapíts?
 
− Tizenhat évesen egy szilveszteri buliból tartottunk hazafelé, amikor a villamoson egy ittas társasággal összeszólalkoztunk. Próbáltam leszerelni a kötekedőket, mert bokszolóként az Európa Bajnokságra készültem, s ha verekedésbe kerülök, kizárnak a versenyből. A Boráros téren leszálltunk, de a srácok utánunk jöttek és újra belénk kötöttek - én pedig az éppen érkező 2-es villamos alá kerültem... A kereke átment a bal karomon és gyakorlatilag levágta. Az orvosok amputálni akarták: csak 4 % esélyt adtak, hogy megmarad és újra használhatom. Mégis így történt. Újra sportolni kezdtem, pedig az orvosok eltiltottak tőle. De meg akartam mutatni, hogy így is tudok sportolni. Komoly sikereket értem el a küzdősportban, majd az ironman-ra [a triatlon egy fajtája] váltottam. Ebben a sportban szeretném bebizonyítani, hogy az emberi akaraterő mennyit ér; megmutatni, hogy ha az ember akar valamit, azt elérheti.
Súlyos balestemből felépülve, megértettem, hogy új esélyt kaptam. Eldöntöttem, hogy  valami hasznosat kezdek az életemmel! A civil szférában szerettem volna kiteljesedni,  de a csalódások és kudarcok rávilágítottak, hogy természetes személyként nem vihetem igazán sikere a “küldetésemet”, ezért hivatalos formát választottam. A bíróság 2010 év végén jegyezte be a Nemzeti Ifjúságvédő és Tehetségkutató Egyesületet a NITE-t. 
 
 Mik a célkitűzéseitek?
 
− Három kiemelt fontosságú, időszerű s egyben a jövő garanciáit is megtestesítő irányelvet igyekszünk összehangolni és népszerűsíteni. Egyfelől az egészséges életmód kialakításának elvi és gyakorlati kérdéseit. (Amelyhez  az aktív sporttevékenység vitalizáló, személyiség-építő szerepe is beletartozik). Másfelől a környezettudatos gondolkodás és cselekvés általánossá tételét, jelentőségének a köztudatban való meghonosítását. Valamint a sport-, a művészetek-, vagy a tudomány valamely ágában kiemelten tehetségesnek bizonyuló fiatalok sokoldalú és hatékony támogatását: vagyis a tudományosan megalapozott tehetséggondozást.
Munkánk részeként többféle egészségnevelő programot is szervezünk.
Legutóbb szeptember 17.-én rendeztünk egy nagyszabású ingyenes családi sport és egészségnapot  a Csepel Plázában. 
 
 Ehhez az eseményhez kapcsolódott egy különleges, fiataloknak szóló koncert is...  
 
− Sajnos, elég sok fiatal van elkeserítő helyzetben. Iskola után, vagy a helyett bandákba tömörülve, értelmetlenül töltik a szabadidejüket játéktermekben, utcákon, tereken. A hétvégi szórakozást gyakran olyan szórakozóhelyeken töltik, amelyekre megfelelő kontroll nélkül bejuthatnak. Így nem meglepő, hogy 13-14 éves gyerekek, felnőttek társaságában szórakoznak. Ami ennél is nagyobb baj, hogy ezeken a helyeken hozzájuthatnak alkoholhoz, vagy drogokhoz, ami ahhoz vezet, hogy függővé válhatnak rövid időn belül, amely rendkívül káros, sőt életveszélyes. A cigaretta káros hatásait már régóta ismerjük. Ebben az életkorban, ami igazán fontos lenne, hogy a fejlődő szervezet minél több hasznos tápanyagot kapjon, és a sportolással, egészséges életmóddal tudjon növekedni, erősödni. Ennek ellenére már igen korán több tucat olyan anyagot kap, ami rendkívül káros és gátolja a megfelelő fejlődést. Szomorú és megdöbbentő látvány, amint fiatalok százai a hétvégi diszkózás után, módosult tudatállapotban botrányosan viselkedve lézengenek az utcákon. Sajnos, a szülőknek sokszor fogalmuk sincs ezekről a dolgokról, mivel odahaza a jó bevált „Anyu ma Petinél alszom!” mondókával kéredzkednek el. Ha nem állítjuk meg időben ezt a folyamatot, értékes életek mennek tönkre (elég csak az utóbbi évek "diszkó baleseteire" gondolnunk) és így fog felnőni több generáció is. Ez pedig súlyos helyzetet idézhet elő társadalmunkban és a gazdaságban is. Egyesületünk célja, hogy a fiatalokat idejekorán felvilágosítsuk a drogok veszélyeiről! Mutatni szeretnénk nekik egy egészséges, tiszta jövőképet, és a sportolás szépségét megismertetve, népszerűsíteni szeretnénk az egészséges életmódot.
Célunk egy drogmentes, egészséges világ, ahol a sport meghatározó szerepet tölt be életünkben, amit a fiataloknál kell kezdenünk. A koncert mottója éppen ezért lett az Élj Tisztán! „No Drog, no Alkohol, no Cigaretta csak Szórakozás”. A koncerten fellépett SP (Éder Krisztián),  a Sleepwalkers és a világbajnok gyermek breaktánccsapat.
 
 Kik segítenek az egyesület munkájában?

− Úgy véljük, hogy az egyesület eredményessége annak függvénye, hogy kik a „csapattagok”, kik fémjelzik a tevékenységét. Egyesületünkben kiváló és elkötelezett tudósok, szakorvosok, pedagógusok, jogászok, sportszervezők és testnevelő-tanárok, média-szakemberek dolgoznak, valamint a céljainkkal megegyező tevékenységet folytató civil szervezetek tapasztalt és lelkes képviselői. Bízunk benne, hogy ez a „tudás egyeteme” szintű csapat képes lesz megbirkózni a reá váró nagy jelentőségű feladatokkal, valóra váltva ezzel sok ember szép és fontos álmát.
 
− Hogyan támogathatják törekvéseiteket, kapcsolódhatnak be tevékenységetekbe Olvasóink?
 
Természetesen szeretettel fogadunk minden segítő szándékú megkeresést, honlapunkon, a www.vitalistab.hu-n bővebb információ található önkéntes programunkkal kapcsolatosan! A kapcsolatfelvétel után lehetőség van tervezett vagy folyamatban lévő programokhoz, kampányokhoz, illetve egyesületünkhöz csatlakozni.
Tagjaink büszkék lehetnek rá, hogy a Nemzeti Ifjúságvédő és Tehetségkutató Egyesülethez tartozva maguk is aktív támogatóivá válnak olyan alapvető emberi-, és nemzeti alapértékeknek, mint a felnövekvő generációk egészsége és sikeres élete iránti felelősségérzet-, a környezettudatos életmód-, valamint a hagyományok és a nemzeti kultúra kincseinek megóvása.
 
R. Zs.

Kapcsolódó cikk:

Ötvenszeres maraton >>