logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Indiáner

Indiáner

indiánerEzért jártak színházba 

Az indiánerhez fűződő egyik legenda szerint a habbal töltött csokoládés fánk szorosan kapcsolódik a Theater an der Wien színházhoz és annak irányítójához gr. Pálffy Ferdinándhoz. A gróf  egy indiánt szerződtetett, aki lőgyakorlatokkal kápráztatta el a nézőket. A gróf cukrásza az indián születésnapjára különleges süteményt készített: öklömnyi édes piskótatésztából golyókat gyúrt, belsejüket kivájta, tejszínhabbal töltötte meg, majd csokoládéval fedte. Egy másik történet azt meséli el, hogy a különleges sütemény eredetileg is vendégcsalogatónak készült, s csak a színházban lehetett kapni. Az ízletes édesség híre hamar elterjedt, és így nőtt a színház látogatottsága is. Hazánkban Wikus Károly cukrászmester árult először indiánert. Ma már az egész világon kapható, kedvelt édesség.
 
Hozzávalók:
 
4 kanál porcukor
5 tojás
5 kanál liszt
tejszínhab
2 kanál cukor
15 dkg kakaó
10 dkg porcukor
4 dkg vaj vagy sütőmargarin
2 dl víz
 
Elkészítése: 
 
A porcukrot habosra verjük a tojássárgával, majd óvatosan belekeverjük a keményre felvert tojásfehérjét. Ezután belekeverjük a lisztet, óvatosan. A masszát lyukas végű zacskóból 5-6 cm átmérőjű fánkocskák formájában tepsire nyomjuk, közepes tűzön megsütjük. A kisült fánkocskákat hűlni hagyjuk, majd belsejüket kikaparjuk. A kakaót a porcukorral, a megolvasztott vajjal vagy sütőmargarinnal és a vízzel felforraljuk. A csokimázban megforgatjuk a fánkocskákat, majd hideg helyre tesszük. Kihűlés után cukros tejszínhabbal megtöltjük őket, és kettesével összeillesztjük.

www.ismertseg.hu
/Fotó: Tommy Junger, pbase.hu/