logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Irány a golfpálya!

Irány a golfpálya!

golfHamarosan kezdődik a szezon  

Még mindig a felső tízezer világába tartozó úri kedvtelésnek tartják sokan, pedig bárki megtanulhatja a szabadba csábító, kitartó testmozgást igénylő, élvezetes játékot! A tél elmúltával kizöldül a fű, kezdődik a golf-szezon! Aki teheti, látogasson el egy golfklubba! Életre szóló élménnyel gazdagodik.
 
A golf szó hallatán általában az a kép ugrik be legtöbbünknek, ami szinte már minden  - magára valamit is adó - hollywoodi filmbe belekerül, hogy öregurak sétálgatnak komótosan valamilyen kockás nadrágban a fűben és hadonásznak a botjukkal... Csapkodnak valami kis fehér labdát, húzkodnak valami zsákot, amiből kilóg még egy rakás ütő, beszélgetnek, szivarozgatnak és szemmel láthatólag nem erőltetik meg magukat.
 
golfAzért azok, akik nézik a sportcsatornákat, tudják, hogy valójában itt sokkal többről van szó!
A golf - bármennyire is annak látszik - nem sétagalopp! Aki végig akar haladni a 18 lukú pályán, felkötheti azt a bizonyos kockás nadrágot! A "séta" már önmagában is teljes embert kíván, hiszen a pálya hossza 6,5 km. Az ütéshez szükséges mozdulatsor pedig szinte szó szerint tokától-bokáig átmozgatja az izomcsoportokat. Az ütőkkel teli zsákok súlyáról pedig ne is beszéljünk!
 
golfDe honnan is ered maga a sport?
A válaszon a mai napig is vitatkoznak több nemzet tagjai, hisz mind Skócia, mind Hollandia, Olaszország és Franciaország is magáénak vallja az elsőbbség jogát. Rengeteg írásos és képi emlék maradt fent, de egyik sem bizonyító erejű. Eredetileg kavicsot és fagolyókat ütögettek girbe-gurba botokkal, majd ezt váltotta fel a tollal töltött bőrlabda. A játék röpke idő alatt olyan népszerűvé vált, hogy Skóciában az 1400-as évek végén betiltották, hiszen lassan kiszorított minden egyéb más sportágat, például az íjászatot is, ami akkoriban az ország védelmének legfőbb részét képezte! Ám a játéknak tilalommal sem lehetett határt szabni! A 15. század végére az egész országban elterjedt. 
A történelem viharai sem tudták elfeledtetni az emberekkel a golfot, pedig a 18-19.században a forradalmak, háborúk miatt a legtöbb pályát bezárták, felszántották, bevetették, élelmiszertermesztésre használták. 1850-ben azonban már újra 24 klub működött  Nagy-Britanniában, a század végén a sport pedig az Egyesült Államokba is eljutott.
 
Természetesen az európai kontinensen, így hazánkban is egyre többen ismerték, kedvelték meg ezt a sportot. Hozzánk gróf Andrássy Géza által került, aki 1902-ben tartotta a golf ősbemutatóját a Lóversenypályán. Az első verseny Tátralomnicon került megrendezésre 1909-ben. 1920-ban átadták az első pályát a Sváb-hegyen, melynek építtetője Laubert Dezső építészmérnök volt, aki maga is sokszoros bajnokként űzte ezt a sportot.
 
női golf, TátralomnicA golf azonban nem csak a férfiak privilégiuma lett! 1921-ben avatták az első női bajnokot, Dr. Szávyné, Hevesi Erzsébetet, aki ezek után még 19-szer vallhatta magáénak ezt a címet! 1926 után a hölgy - miután sorra nyerte meg a rangos versenyeket - Európa-bajnokká vált. A 20-as években óriásit fejlődött a sport, 1926-36 között hazánk meghatározó résztvevője volt Európa golféletének. Napjainkban is egyre több híresség űzi e nemes sportot. Gondoljunk csak napjaink sztárhölgyeire: Caterina-Zeta Johnes-ra vagy a Barátok közt!-ből is ismert  Csomor Csillára!
 
Ám a játék útja a múlt század közepén nem volt ilyen töretlen. A háború - mint oly sok minden másnak is - ennek a sportnak is végett vetett. 1945 után a svábhegyi pálya első kilenc luka volt csak játsztható, a második kilencre nem volt anyagi forrás. A politika azonban ismét közbe szólt. 1952-ben Magyarországon is - mint anno Skóciában - betiltották a golfot. Hosszú évek elteltével, 1979-ben Dr. Gáti Ferenc "csempészte" vissza Kubából a játékot, a kisoroszi Kék Duna MGTSZ területén épített pályát. Tíz évvel később megalakult a Magyar Golf Szövetség és 1990-ben megrendezték az első hivatalos versenyt. A sport ma újra éledezik, egyre-másra nyílnak az új pályák. Jelenleg 6 db 18 lukú pálya van az országban és 6 épül, de messze el vagyunk még maradva, hiszen Csehországban jelenleg 105 pálya üzemel!
 
golfozóSokakat az tart vissza a játéktól, bár szivesen próbára tennék ügyességüket, hogy valamiért a köztudatban a mai napig úri sportként szerepel. "Drága! Mi ezt nem tudjuk megfizetni!"- mondják sokan. Nagy tévedés! Valóban, a komoly, profi felszerelések sok százezres kiadást jelentenek, de ma már a nagy bevásárlóközpontok, üzletláncok, nagy sportboltok ajánlatai között  50.000 forint körüli áron meg lehet vásárolni egy komplett ütőszettet! Az autóvezetést sem egy Forma-1-es autóban kezdjük el és a "mi autónk" és az ő autóik között is óriási különbségek vannak! Mind árban, mind teljesítményben! Ám a kis autónk is elvisz mindenhová, azon is megtanulhatunk vezetni, az is  megadja nekünk a száguldás örömét!
Ugyanez vonatkozik a golfhoz szükséges felszerelésekre is. A drága, profi ütőkészletet hagyjuk meg a versenyzőknek, kezdjük az alapoknál! Majd ha már olyan komoly szinten űzzük a golfot, ahogy Schumi kezeli a sebességet, akkor majd elgondolkodhatunk a komoly, drága ütők beszerzésén! Addig azonban a sport drágaságára való hivatkozás csak kifogás! Számoljunk csak utána! Egy hét síelés Ausztriában...  szállás, utazás..  a sífelszerelés, síruha, snowbord, sícipők, stb..  Már is többe került, és a téli sportok adottságai miatt egy-két hétig használjuk őket, majd hónapokig állnak egy tárolóban, várva a következő telet.
 
golfszimulátorEllenben a golf tavasztól-őszig játszható, szintén a friss levegőn. Komplett családi programként akár, hiszen gyerektanfolyamok is vannak. A szervezők gondolnak a következő generációkra is, keresvén a jövő bajnokait. És ne feledkezzünk el az egyre több helyen megtalálható golfszimulátorokról sem, ahol a valós játék élményével lehetünk gazdagabbak, bármilyen is az idő!  Akár meccseket, versenyeket is szervezhetünk barátainkkal közösen, ha már unjuk a bowling egyhangúságát a hosszú, hideg téli esteken!
 
Ezt a sportot is, mint minden mást, meg kell tanulni, hiszen itt is vannak technikák, szabályok. Erre is van lehetőség, mert a legtöbb helyen gyakorlópálya is található. Költségei sem magasak, mert ha egy baráti társasággal megyünk, 2000 forint fejenként az ár, ami egy mozijegy és egy zacskó pattogatott kukorica ára. De kettesben a kedvessel sem kerül többe, mint egy romantikus, gyertyafényes vacsora, hiszen 6-8000 forintnyi összeggel kalkulálhatunk. .. és mennyivel izgalmasabb egy ilyen randevú, mint a lejáratott, agyoncsépelt klissék!
 
Ki tudja!? Lehet, hogy új szerelemre találhatunk! Akár a társban, akár a sportban!
 
Golfra fel,  Hölgyeim és Uraim! Tessék a távirányítótól könnyes búcsút venni, felemelkedni a fotelből, belebújni egy kényelmes cipőbe és irány a golfpálya! Jó szórakozást!
 
Szöllősi Hajni