logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Kína illatos kikötője

Kína illatos kikötője

Hongkong, a hihetetlen kontrasztok és a kínai sokszínűség metropolisza

HongkongAz egykori brit gyarmat ma szupermodern és hagyományőrző, nemzetközi, mégis eredeti kínai. Hongkong megtestesíti mindazt, amit a Távol-Keletről gondolunk. Hömpölygő tömegek az utcákon, autóbuszok zaja, kipufogógáz, ég felé törő felhőkarcolók, paloták, templomok, ugyanakkor zöldellő hegyek, parkok, folyók és tenger, kulináris élvezetek. Filléres tésztaleves és a legdrágább ételkülönlegességek. Végletes ellentéteket találunk, ha ellátogatunk ebbe a milliós nagyvárosba.
 
Hongkong a világ legelbűvölőbb és legizgalmasabb helyei közé tartozik. Hektikus pénzügyi központ és az élvezetek metropolisza, különleges kulturális egyveleg. Modern üvegpaloták, romantikus parkok, terek, híres múzeumok várják a turistákat. Szorosan megfér egymással a szupermodern technika és az ősi, kínai hagyományok, a zsúfolt nagyváros zaja és a hegyvidék békés nyugalma. Leginkább a város dinamikája ragadja meg az ide látogatókat, az, hogy képes hatalmas terveket szinte pillanatok alatt megvalósítani.

Hongkong története

HongkongA britek 1841-ben azzal a céllal foglalták el a szigetet, hogy csupán egy támaszpontot hozzanak itt létre. Amikor a helyi halászoktól megkérdezték, hogy mi a hely neve, azok az ottani dialektusban azt felelték „Hongkong", azaz „tömjénkikötő”, mivel a környéken a tömjén egyik alapanyagát, sasfát termeltek. A britek azt hitték, hogy az egész szigetet így nevezik, és a „hong” szót, amely jelentheti azt is, hogy illatos, félreértették, így „illatos kikötő"-ként vonult be a köztudatba. A tévedésre mintegy 140 év múlva jöttek rá, de az elnevezésen már nem változtattak.
Ahogy megindult a fejlődés, egyre többen telepedtek le itt a hazájukat elhagyó kínaiak. Ezzel együtt a hegyoldalakon megjelentek a nyomornegyedek. Így az lett a legfontosabb, hogy új lakónegyedeket hozzanak létre. Ehhez a tengertől kellett mind újabb területeket elhódítani. Ez a folyamat még napjainkban is tart, Hongkong területe évente több négyzetkilométerrel nő.
A közlekedéshálózat és az ivóvízellátás kiépítése után a munkanélküliség jelentette a fő nehézséget. Bár Hongkong megörökölte Sanghaj kereskedelmi, ipari és pénzügyi vezető szerepét, az 1990-es években az ipari üzemek jelentős hányada átköltözött Kínába. Így a lakosság nagy része ma naponta ingázik az otthona és a munkahelye között.

Látnivalók

Country Park HongkongNem is gondolnánk, hogy Hongkong mennyi zöld területtel rendelkezik. A város 21 Country Park-ja természetvédelmi térség, ez a rengeteg fás, füves terep és a hegyvidék az összterület mintegy felét teszi ki. Jelzett ösvények, sátorozóhelyek, eligazító táblák és turista központok segítik a kirándulókat. Arra azonban fel kell készülni, hogy útközben akár kígyókkal is találkozhatunk, így mindenképpen ajánlott a magas, zárt cipő!
Nem szükséges nagy távolságokat bejárni ahhoz, hogy Hongkongot felfedezzük! Ráadásul a parkok tele vannak kényelmes pihenőhelyekkel, a légkondicionált bevásárlóközpontok, múzeumok a hőség és az eső elől is menedéket nyújtanak. Aki pedig nem szeretne sokat gyalogolni, metróra, villamosra vagy átkelőhajóra szállhat. Csodálatos műkincsek láthatóak a történelmi, képzőművészeti múzeumokban, de az orvosi, rendőrségi vagy vasúttörténeti tárlatot is felkereshetjük, így biztos, hogy mindenki talál az érdeklődési körének megfelelőt.
 
A mai városközpont már a brit korona gyarmatának is centruma volt. Itt találjuk Hongkong legrégebbi, legszínesebb és legsűrűbben lakott negyedeit. Napjainkban az üzleti élet csomópontja ez a környék. A bankok csillogó palotái, tömjénfüstös templomok, felhőkarcolók, piacok várják a látogatókat.
Bank of China, HongkongA Bank of China Tower, azaz az állami bank új épülete politikai üzenetet is hordoz. A 368 méter magas felhőkarcoló Kína vezető szerepét hirdeti a gyarmati területek felett. A Hongkong Bank pedig a város leglátványosabb modern építészeti alkotása. A merész, csúcstechnikát igénylő megoldások az épületet szinte átlátszóvá teszik! Egymás felett átívelő nyitott hidak, üvegszerűen átlátszó mozgólépcsők, a déli falon számítógép vezérelte tükörrendszer gondoskodnak a lenyűgöző látványról.
Érdemes felkeresni még a Western Market vörös téglás csarnokát, amely régen élelmiszerpiac volt, majd műemlékké nyilvánították. Ma kelme- és ajándékárusokkal találkozhatunk itt. Különleges élményt nyújt a helyi Állat és növénykert, ahol nem csupán az élővilág különleges egyedeivel találkozhatunk. A 150 éves létesítmény öreg fáinak árnyékában jól esik megpihenni, és reggelente láthatjuk, hogy rengeteg hongkongi jön ide tai-chizni!
 
A legnagyobb élmény pedig, ha kötélvasúttal felmegyünk a Peak csúcsára. Ez a hegyvidék a maga 552 méterével a sziget legmagasabb pontja. A 19. században a gyarmatosító előkelőségek ide menekültek a völgyben pusztító járványok elől. Kínaiaknak egészen 1949-ig tilos volt itt letelepedni! A látogatókat odafönt a Peak Tower épületegyüttes éttermei, teraszai várják és a gyönyörű panoráma. A meredek hegyoldalról csodálatos kilátás nyílik a városra és a kikötőre.
 
Wan Chai HongkongAz északi tengerpart középső részén találjuk a Wan Chai városrészt, ahol régebbi lakóházak és modern középületek, luxushotelek váltakoznak.  Az extrém sportok szerelmesei ne hagyják ki a wakeboardozást. Egyedülálló élmény a felhőkarcolók tövében megovagolni a hullámokat! A szárazföld irányába indulva találjuk Hongkong legrégebbi lóverseny pályáját, ahol mindenképpen érdemes megnézni egy-két futamot, és a fogadás izgalmas élményét is átélhetjük.
A Hongkong szigeteivel szemben elterülő félsziget Kowloon, neve azt jelenti: kilenc sárkány. A déli részén teljesen a turizmusra koncentrálnak, számtalan üzlet, bár és hotel található itt. Kowloon parkjának híressége a szoborpark, ahol helyi művészek alkotásait láthatjuk. A park északi részén pedig az élményfürdő nyújt kikapcsolódást.
Mongkong a város igazán sűrűn lakott negyede. Az utcai piacok és egyéb bevásárlóközpontok igazi paradicsoma ez a környék. Virág- és díszmadárpiac, élelmiszerpiacok végtelen sora várja a vásárlókat. Emiatt több útszakaszt sétáló utcává alakítottak át, ami ritka Hongkongban.
 
Polauf Eszter