logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Koreai hullám

Koreai hullám

koreai viselet, hanbokTradíció és modernség a koreai kultúrában 

Július 15-23 között Korea hagyományos kultúráját és jelenkori értékeit bemutató nagyszabású programsorozatnak ad otthont a Koreai Kulturális központ és a MOM Kulturális Központ. A rendezvények során a tradicionális koreai iparművészet remekeit, valamint Korea előadóművészetét ismerhetjük meg. Az eseménysorozat fő programja Shin Yonggu: Álomtöredékek összefonódása című modern darabja lesz. Emellett tradicionális zenés-táncos előadást is láthatunk és részt vehetünk egy különleges hanbok divatbemutatón (hagyományos koreai viselet) is.

Egyedülálló programsorozatot indít a Koreai Kulturális Központ „A Koreai Hullám” címmel 2013. Július 15- 22 között. A nemzetközi K-pop táncversenytől a koreai tradicionális divatbemutatón át művészeti workshopokig szervez programot az intézmény.
Július 19-én a MOM Kulturális Központ színháztermében 10 órakor kezdődik a Nemzetközi Gangwon K-pop Tánc Fesztivál területi döntője, ahol magyar, román és bolgár csapatok mutatják be tudásukat. A nyertes fogja képviselni a régiót a nagyszabású dél-koreai versenyen. Az eseménysorozat fő programjai 18 órától kezdődnek. Az első performansz Shin Yonggu Álmtöredékek összefonódása című, harminc perces előadása lesz, majd a világhírű Im Se-jeong és Lee Yong-tae művészek nevével fémjelzett tradicionális táncbemutatókat láthatunk.
 
Shin YongguShin Yonggu munkáiban videót, installációt és színpadi elemeket egyszerre ötvöz, mellyekkel az idő, helyszín, természet és az emberiség nagy témáit dolgozza fel. Az Álomtöredékek összefonódása című előadás a nehézségekkel és csapásokkal teli életben mindig előttünk lebegő Reményt hangsúlyozza, a cérnagombolyag, szárny és a madár motívumok segítségével. Az alkotó 1991 óta huszonegy országban lépett fel előadásaival, művészi munkáival, mindenhol nagy sikert aratva. Jelen volt például a londoni British Museum előadásán, a Temze fesztiválon, a németországi Tollwood fesztiválon, valamint a Bosznia-Hercegovinában megtartott téli fesztiválokon. Az ő nevéhez fűződnek a szöuli nemzetközi táncfesztivál nyitóelőadásai is.
 
koreai táncRim Su-jeong és Lee Yong-tae a legnívósabb művészek közé tartoznak Koreaában. Im Su-jeong a koreai állam által nemzeti kincsként számontartott 24-es számú seungmu és a 97-es számú salpuri tánc hivatalos örököse és továbbadója. Lee Yong-tae pedig a 11-es számú nemzeti kincs, a Jinju samcheonpo nongak tánc örököse és továbbadója.
 
19 órától pedig hazánkban először koreai tradicionális divatbemutatót láthatunk, amelyen Kim In-ja alkotásait csodálhatjuk  meg. A divattervező a 89-es számú nemzeti szellemi és kulturális értékek örzője. Ő a Csin Son mester vonal egyedüli megöröklője és továbbvivője, ami a hanbok-készítés egyedülálló és legmagasabb színvonalát jelenti.

A program részletesen

07. 15-23-ig: Hanbok kiállítás – Koreai Kulturális Központ
07.17, 10:30 - 11:30: Kim In-ja : Hanbok ruhapróba – Koreai Kulturális Központ
            14:00 - 15:40: Kim In-ja : workshop ( színes konyharuha ) –Koreai Kulturális Központ
 
07.18, 14:00 - 15:40: Kim In-ja : workshop ( tradicionális ruhakiegészítő ) – Koreai Kulturális Központ


07.19, 09:00 - 12:00: K-POP Festival in Gangwon 2013 verseny középdöntője – MOM Nagyszínpad
            17:40 -18:10: Shin Yong-gu : Modern művészeti előadás MOM lobby – Nagyszínpad
            18:10 -18:20: Nam Gwan Pyo Nagykövet Úr beszéde – MOM Nagyszínpad
            18:20 -19:00: Rim Su-jeong: Tradicionális koreai táncelőadás MOM Nagyszínpad
            19:00 -19:40: Hanbok divatbemutató – MOM Nagyszínpad
07.22, 15:00 - 17:00:Tradicionális koreai tánc workshop – Koreai Kulturális Központ
 

Helyszínek:

1. MOM Kulturális Központ
Cím: 1124 Budapest, Csörsz u. 18.
 
2. Koreai Kulturális Központ
Cím: 1124 Budapest, Csörsz utca 49-51.
www.ismertseg.hu

Kapcsolódó cikkek:

Tradicionális koreai maszkos előadás >>