logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Közép-Ázsia Expedíció

Közép-Ázsia Expedíció

Hídvégi-Üstös Pál, Közép-Ázsia expedíció 2013Nagy magyar felfedezők nyomdokain

Elindult 18 ezer kilométeres útjára május 11-én a Közép-Ázsia Expedíció, melynek során Hídvégi-Üstös Pál ultrasportoló saját fizikai erejét használva: futva, kerékpározva, hegyet mászva és úszva, evezve, illetve lovon, tevén teszi meg az embertpróbáló távot.
 
Hídvégi-Üstös PálElindult 18 ezer kilométeres útjára május 11-én a Közép-Ázsia Expedíció, melynek során Hídvégi-Üstös Pál ultrasportoló saját fizikai erejét használva, tehát futva, kerékpározva, hegyet mászva és úszva, evezve, illetve lovon, tevén teszi meg az embertpróbáló távot. A túlélési specialistát több váltásban turkológusok (Kelló Krisztina, Győrfi Dávid, Czentnár András), biológusok (Aszalós Réka, Kröel-Dulay György, Molnár Ábel, Babai Dániel), valamint geográfusok (Dr. Nagy Balázs, Árvai Mátyás) kísérik el, hogy összehasonlító kutatásokat végezzenek, és új információkkal szolgáljanak a Magyarországot is érzékenyen érintő, aktuális témában, mint például a fenntarthatóság, vagy a klímaváltozás. A másfél évvel ezelőtt felvetődött expedíció ötletének megvalósításához rengeteg szervezésre volt szükség. Szándékaik szerint az expedíción keresztül közelebb kerülnek hozzánk olyan távoli országok népei is, akikről ma még méltatlanul keveset tudunk.
 

A selyemút

Az expedíció útvonala májusban Szerbia, Románia, Bulgária, Törökország, júniusban Irán, Türkmenisztán, júliusban Üzbegisztán, Kirgizisztán, augusztusban Kazahsztán, Üzbegisztán, Türkmenisztán, Azerbajdzsán, Grúzia, szeptemberben Oroszország, Ukrajna. A tervek szerint 5 hónap múlva, valamikor szeptemberben térnek haza felfedezőink, és a térségből ezer darab facsemetét hoznak, amelyeket a Tisza mentén és számos más magyarországi település iskoláinak udvarán és közterületein ültetnek majd el. A csemetékért az expedíció weboldalán lehet majd versenybe szállni.
 
A Közép-Ázsia expedíció útvonala  2013-ban
 
 
Vámbéry ÁrminA Közép-Ázsia Expedíció a Felfedezők Napja rendezvény helyszínéről indult útjára, ahol az esemény sajtótájékoztatóján Papcsák Ferenc, az expedíció egyik szervezője, az Interparlamentáris Unió Közép-Ázsiai Baráti Tagozatának elnöke elmondta, hogy ezzel a különleges úttal olyan bátor magyarokra emlékezünk, mint Vámbéry Ármin, gr. Almásy György Prinz Gyula, gr. Zichy Jenő, Déchy Mór, Szentkatolnai Bálint Gábor – akik egy különleges történelmi pillanatban európai és világszínvonalú tudományos felfedezéseket tettek. A Közép-Ázsia Expedíció majdnem száz biciklis kíséretében indult el 2013. május 11-én a Millenárisról, és először a Kerepesi úti temetőbe ment, ott a zuglói iskolások, a kutatók nevében Papcsák Ferenc, Somfai Kara Dávid, illetve Hídvégi-Üstös Pál megkoszorúzta Vámbéry Ármin sírját, hiszen az ő útvonalát is követik, és a jeles 150 éves megfigyeléseit is összevetik a mai helyzettel. A fiatal kutatók munkáját, felkészülését neves professzorok segítik, segítették itthonról, az expedíció végén az eredményeket publikálják. Prof. Dr. Vásáry István, a szervezőbizottság elnöke kiemelte, hogy nagyszerűnek tartja, hogy a program lehetőséget teremt a tudományos életpályára készülő fiatal kutatóknak is az expedícióban való részvételre. Kósa Géza dendrológus, a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert osztályvezetője, a szervezőbizottság tagja azt reméli, hogy az expedíció során érintett területek vegetációjának tanulmányozása, a szélsőséges éghajlaton edződött növények honosítása hasznos lehet az esetleges klímaváltozásra való felkészülésben.

Az útvonalról:

ArarátAz expedíció résztvevői meglátogatják a kunokkal rokon népek, a krimi tatárok leszármazottait, II. Rákóczi Ferenc utolsó lakhelyét, régi kultúrterületeket, tea- és rizs vidékeket. Útjuk során felkeresik a ház méretű köveiről is híres, 5100 méter magas vulkanikus Ararát hegyet. Iránban megvizsgálják az Urmia-tó sótűrő vegetációját, keresztül haladnak a történelmi Azerbajdzsán területén. A Kaszpi-tó mellett tanulmányozzák a szubtrópusi vidéket, az Elburz hegylánc kontinentális őserdőit, bükköseit. Megmásszák az 5670 méteres Damavandot, mely Közép-Kelet legmagasabb (vulkáni) hegye. Út közben valódi nomád területeket érintenek és a Selyemúton haladnak. Türkmenisztánban útba ejtenek egy egyedi növényzetéről és állatfajairól ismert bioszférát; itt oázisokat keresnek fel, Üzbegisztánban és Kirgizisztánban pedig tudományos konferencián vesznek részt. Többször indulnak 3-4 napos gyalogtúrákra. Megnézik Kaplangkir természetvédelmi területét, ahol jelenleg yomutok laknak. A világ legnagyobb iszapvulkánjai Baku környékén találhatók, ezeket is érinti az expedíció. A Kaszpi-tengeren a tervek szerint úszva kel át Hídvégi-Üstös Pál. Megmásszák az 5642 méteres Elbruszt.
 

Hídvégi-Üstös Pál a StringBike-on

A felfdezők speciális autóval mennek, és a lánc nélküli hajtással működő kerékpáron (a StringBike-ot, magyar találmány),  több mint 10.000 kilométert tesz majd meg Hídvégi-Üstös Pál.
 
Az Expedíció Koordinátora: Kalandakadémia Sport, Humanitárius, Oktatási és Környezetvédelmi Közhasznú Egyesület
 
www.ismertseg.hu
 

Kapcsolódó cikk:

Hogy biztosan célba érjünk >> Amit a maratoni futásról tudni kell

Ki volt Xantus János? >>  A természettudós, gyűtő 1868-ban kelet-ázsiai expedícióban vett részt