logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Kulcsszerepben a D-vitamin

Kulcsszerepben a D-vitamin

D-vitamin, napfény, egészségNapozással megkönnyítjük képződését szervezetünkben

Az emberi szervezet csak rövid ideig képes raktározni a vitaminokat, megfelelő mennyiségben kizárólag a D-vitamint állítja elő önállóan, de ezt is csak a napfény segítségével.  A D-vitamin jelentőségéről Dr. Báthori Zsuzsannát, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház csecsemő- és gyermekgyógyászati szakorvosát kérdeztük.
 
– A D-vitamin „nem kész” vitamin, hiszen  részben táplálékkal juttatjuk a szervezetükbe, ami a Nap sugarainak hatására alakul át a szervezet számára aktív hatóanyaggá – ismertette Dr. Báthori Zsuzsanna. 
A D- vitamint - zsírban oldódó vitaminként - , szervezetünk képes tartalékolni, ennek ellenére pótlására folyamatosan ügyelni kell, amit sosem lehet elég korán elkezdeni. Gyerekeknek egy éves korig kötelező a D-vitamin, hiszen ez segít a fogak fejlődésében és a csontképződés folyamatában. A gyermekek folyamatos D-vitamin pótlására serdülőkorig mindenképpen figyelni kell, hiszen ez döntő jelentőségű, abból a szempontból, hogy a későbbiekben szenvedni fog-e csontritkulásban vagy sem. Akiknek rendesen pótolva van a D-vitamin, az később az ilyen jellegű problémákat elkerülheti. A vitamint nemcsak a gyermekeknek, a felnőtteknek is folyamatosan pótolni kell. Hiánya súlyos következményekkel jár, mint például a kalcium nem tud beépülni a szervezetbe, így csontjaink könnyebben törnek és nehezebben forrnak össze – tájékoztatott a szakorvos.

D-vitamin, napfény, egészség

D-vitamin források:
 
A napfény hatására csak részben épül be D-vitamin a szervezetünkbe, a vitamin szint feltöltésének természetes forrásai egyes élelmiszer fajták, mint például a tőkehalmáj, az olajos halak, tej és egyéb tejtermékek (vaj, sajt), tojás. Napozással megkönnyítjük a D-vitamin képződését a szervezetünkben, de ezzel sem szabad túlzásokba esni és figyelni kell a Napon eltöltött órákra.
 
A jelenlegi kutatásokról:
 
– A D-vitamin jelentőségéről és szervezetben kifejtett hatásairól napjainkban is folynak a kutatások, amelyek két irányba haladnak: egyrészről vizsgálják, hogy a D-vitamin mennyire vált ki hormonális hatást a vesében, illetve hogyan segíti a csontképződést. A másik kutatás pedig arra irányul, hogy mennyiben nyújthat segítséget az autoimmun betegségek és a daganatos megbetegedések gyógyításában – foglalta össze Dr. Báthori Zsuzsanna csecsemő- és gyermekgyógyászati szakorvos.
 
A D-vitamin elengedhetetlenül fontos:
 
  • A kalcium és a foszfor felszívódásához
  • A csontképződés folyamatához
  • A kalcium és foszfor beépüléséhez
  • A csontok egészséges fejlődéséhez
  • A csontritkulás megelőzéséhez

 Németh Orsolya

Kapcsolódó cikkek:

Járóbeteg >> Ortopédiai problémák felismerése és kezelése gyermekkorban

Nyári arcápolás >>

Ciszták a testünkben >>