logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Linzerkarika

Linzerkarika

linzerkarikaA klasszikus aprósütemény

Talán mindenki emlékszik még nagymamája, dédnagymamája süteményeire. Az egyik felejthetetlen aprósütemény a linzerkarika. Többféle módon is elkészíthetjük. Házi lekvárral az igazi! 

Hozzávalók:
 
– 10 dkg porcukor,
– 25 dkg vaj,
– 30 dkg liszt, 
– 1 egész tojás, 
– 1 csomag vaníliás cukor,
– 1 tojássárgája,
– dió, 
– lekvár.
 
Elkészítése:
 
A linzertésztához való összetevőket – cukor, vaj, liszt, egész tojás – hidegen és gyorsan, lehetőleg késsel összedolgozzuk, hogy a vaj megtartsa keménységét. A lisztet előbb a vajjal keverjük össze, majd ehhez adjuk a porcukrot és a tojást. Összeállítás után hideg helyen egy órát pihentetjük, majd fél cm vékonyra kinyújtjuk, karikákra szaggatjuk. A karikák felét középen egy kisebb szaggatóval kiszúrjuk, tojássárgájával megkenjük, hogy sütéskor szép színt kapjon. Miután megsütöttük, a korongokat megkenjük lekvárral és a karikákat ráragasztjuk. (Ezt még a nyers tésztával is megtehetjük, akkor pedig egybe sütjük ki őket). Lekvár helyett dióval is megtölthetjük, ilyenkor a darált diót tejben főzzük meg előtte.
Hogy még  finomabb legyen, a még nyers tésztát tojásfehérjével megkenhetjük és diós cukorba márthatjuk. :) 
Recept és fotó: Podlipnik Anna
 

Kapcsolódó cikkek:

Mákos, diós kalács >>

Egészséges kakaós desszert >>

Indiáner >>