logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Mesterségek Ünnepe 2013

Mesterségek Ünnepe 2013

Mesterségek Ünnepe 2013Hagyomány a mindennapokban

Idén augusztus 17-20-ig, 27. alkalommal rendezik meg az augusztus 20-ai ünnepségekhez kapcsolódó hagyományőrző napokat a Budai Várban. Az idei ünnep fókuszában a gyapjú megmunkálása áll, díszvendég Kirgizisztán lesz. A népi iparművészet bemutatása mellett kulturális programok, gasztronómiai csemegék, divatbemutató és kiállítás is várja az érdeklődőket.
 
fonás, guzsaly, rokka, gyapjúÉvről-évre nagy érdeklődés övezi a Mesterségek Ünnepét. A többnapos rendezvényen gyönyörködhetünk a szebbnél-szebb népi iparművészet remekeiben, a színpadi műsorok pedig igényes kikapcsolódást jelentenek. Idén a gyapjú és annak megmunkálása köré szerveződik minden: az Oroszlános Udvarban lévő műhelybemutatókon a szakmai bizottságok szervezésében a gyapjút alapanyagként használó mesterségek, így a szövés, viseletkészítés, hímzés, csipkekészítés, nemezelés titkait is elleshetjük. A „Te bárányok gyapjából való…” című tematikus kiállításon is a gyapjúé lesz a főszerep: változatos, érdekes, rendhagyó gyapjúból készült tárgyakat tekinthetünk meg. A gyerekek sem maradnak ki az élményből, hiszen a játszóházban korhatár nélkül részt vehetnek a gyapjú feldolgozásának különböző szakaszaiban. Kipróbálhatják, milyen a gyapjúmosás, hogyan festünk növényekkel, mit jelent a bottal felverés, kézi fésűvel fésülés, nemezelés, szövés-fonás.

Kirgiz mesterek 

tűnemez madárkaAz idei fesztivál díszvendége Kirgizisztán lesz. A közép-ázsiai térségből érkező népművészek ősi technikákat, különleges eljárásokat és szemet gyönyörködtető alkotásokat hoznak el számunkra. Láthatunk majd közép-ázsiai hengerelt mintás nemeztakaró és szabott-varrott shyrdak készítést, különleges csi-szövést, de megismerkedhetünk a kirgiz fejfedők és kirgiz ékszerek csodálatos világával is. Természetesen azok sem fognak csalódni, akik más mesterségek fortélyaiba kukkantanának bele, hiszen szokás szerint bemutatják tudományukat kosárfonók, gyertyaöntők, kovácsok, fafaragók, fazekasok is, a leglelkesebb érdeklődőket, tanulni vágyókat pedig a Kézműves Iskolák tájékoztatják a mesterré válás lehetőségeiről. Újdonság a  Mesélő Mesterek színpada, amelyet az Oroszlános Udvarban találnak a látogatók, ahol a Népművészet Mestereitől rendkívül érdekes történeteket hallgathatunk majd meg.

Képes játékok

népi viselet

Idén is a Hunyadi Udvarban elhelyezett fotóponton várja a Mesterségek Ünnepe mindazokat, akik viseletben érkeznek. Az „Érkezz viseletben” felhívásra készülő fotókat szakmai zsűri bírálja majd el, az értékes nyereményekért érdemes előkeresni a különleges öltözékeket. A fesztivál hivatalos Facebook-oldalán pedig már elindult az a képfeltöltős nyereményjáték, amely a „Vásárfia az otthonomban” címet viseli, s amelyben olyan tárgyak fotóját várják a szervezők, amelyeket a Mesterségek Ünnepén vásároltak a játékosok, és megmutatják, hogy fest otthonukban a kedvenc tárgyuk.

Gasztronómia

csipke mézeskalács

Nincs fesztivál ma már gasztronómia nélkül: a tavalyi nagy siker alapján kézműves sajtok mesterei is jelen lesznek, de egyéb finomságokat, kézműves étkeket is lehet majd kóstolni. Nem maradhat el idén sem a zalai dödölle, a töki pompos, vagy a kürtőskalács és a házi rétesek élménye sem. Mézek, mézeskalácsok, kolbászok, kenyerek, jó borok és sok egyéb finomság csábítják majd a fesztivál látogatóit.

Színpadi programok

A Savoyai-teraszon és az Oroszlános Udvarban magyar és külföldi néptáncegyüttesek, bábosok mellett fellép a magyar folk- és világzene számos kitűnősége is. Itt lesz a Kerekes Band, Szirtes Edina Mókus és a Fabula Rasa, Zurgó, Cimbailband, Tárkány Művek, Bognár Szilvi, Szvorák Katalin, Etnofon, Gázsa, Berecz András és még sokan mások. Két különleges divatbemutatóra is sor kerül majd, amelyeket a Washington után most Budapesten is láthatunk: 17-én Hrivnák Tünde, 18-án pedig Molnár-Madarász Melinda, Meyke újragondolt, gyönyörű ruháit csodálhatjuk meg a Mesterségek Ünnepén is.
Újdonság, hogy idén először négynapos belépőjegy vásárolható a felnőttek és kedvezményes áron a 4-14 éves korú gyermekek és nyugdíjasok számára is. Családi jegyből is több variáció lesz: a 2, 3 és 4 gyermekkel érkezőkre is gondoltak a szervezők. 
www.ismertseg.hu