logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Miért jó a léböjt-kúra?

Miért jó a léböjt-kúra?

turmix, léböjtEgészségünk megőrzése a cél

Manapság alig akad olyan ember, akinek tökéletes lenne az emésztése, ne fájna rendszeresen a feje, vagy ne lenne valamire allergiás. Szervezetünk egy idő után már nem tud a mérgektől természetes módon megszabadulni, így felhalmozódnak a testünkben, ahol komoly gondot okozhatnak. Nem csoda, hogy sok emberben felmerül az igény a hosszabb-rövidebb böjtök beiktatására. A böjt nem „méregtelenítés", ahogyan sokan nevezik, hanem a szervezet tehermentesítése, az emésztőrendszer kímélése, a salakanyagok gyorsabb kiürülésének elősegítése. Ennek egyik  kiváló módszere a léböjt-kúra.

tea, citromfű teaA túlzásba vitt zsiradék-, szénhidrát- és fehérjefogyasztás plusz munkát ró az emésztőenzimeket termelő szerveinkre. A méreganyagok felszaporodására utalhat a lepedékes nyelv, a kellemetlen szájszag, a megváltozott testszagok, a fénytelen haj, a kiütéses arc, töredezett körmök. Nem csoda, hogy sok emberben felmerül az igény a hosszabb-rövidebb böjtök beiktatására. A böjt nem "méregtelenítés", ahogyan sokan nevezik, hanem a szervezet tehermentesítése, az emésztőrendszer kímélése, a salakanyagok gyorsabb kiürülésének elősegítése.
Mindennek ellenére a léböjtöt kevesen vállalják, hiszen kell hozzá egy nagy adag elszántság és kitartás. A kúra lényege, hogy több napon keresztül nem veszünk magunkhoz szilárd ételt, csak zöldség– és gyümölcslevet, valamint vizet, naponta minimum 2-3 litert. 
A dietetikus szakemberek leginkább a háromnapos léböjtöt ajánlják. Mindenesetre orvosi felügyelet nélkül hosszabb léböjt-kúrába ne vágjunk bele. A böjtre fel kell készülni, már a kezdés előtt pár nappal kerüljük a nehéz ételeket, csökkentsük az adagok mennyiségét, valamint növeljük a folyadékfogyasztást. 
Jogosan tesszük fel a kérdést: vajon milyen előnyökkel jár a léböjt? De bármilyen meglepő, a lemondás és a kitartás meghozza gyümölcsét, ugyanis a böjttel csökkenthetőek a szív- és keringési betegségek, megszűnhetnek az emésztési problémák, megoldást jelenthet a köszvény ellen, kedvezően hat az immunrendszerre, csökkentheti a gyulladásos folyamatokat, ráadásul a mérgekkel együtt pár plusz kilótól is megszabadulhatunk. 

Néhány hasznos tanács a kúrához:

paradicsomléFontos, hogy a böjt alatt ne fogyasszunk alkoholt, kávét, mellőzzük a cukrot és a dohányzást. 
A léböjthöz szükséges gyümölcsök és zöldségek préselésére figyeljünk oda, a nyersanyagokat lehetőleg biopiacokon szerezzük be, hogy minél kevesebb vegyszert juttassunk szervezetünkbe. 
Ha viszont nincs a környezetünkben biopiac, a megvásárolt élelmiszereket alaposan mossuk és hámozzuk meg. 
A leveket mindig frissen készítsük el!
A böjt után fokozatosan térjünk vissza a szilárd ételekhez. Az első napot érdemes almával indítani, ebédre főtt burgonyát enni, vacsorára pedig kefirt pirítóssal. A második naptól kezdve már ehetünk joghurtot, a müzlit és salátákat. 

Szedjük össze minden bátorságunkat, vágjunk bele, megéri az áldozatot, hiszen pár nap alatt sok méregtől megszabadultan, jó közérzettel, tele energiával várhatjuk a nyaralást.

Németh Orsolya

Kapcsolódó cikkek:

Oregánó >>

Gránátalma >>

Növények harmóniája >>