logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Mit kell tudni a véradásról?

Mit kell tudni a véradásról?

Magyar Vöröskereszt, Véradás, Ismertség Magazin, Civil Szervezetek, vér

Összefoglaltuk, ami fontos lehet

Évente több mint félmillió önkéntes véradó önzetlen segítségében bíznak a gyógyulásra várók. A biztonságos hazai vérellátáshoz évi 500.000 egység vérre van szükség, amelyből a budapesti szervezet 45.000 egységnyi vért biztosít. Cikkünk összefoglalja a véradáshoz szükséges legfontosabb tudnivalókat.

Forrás: DNRhu 

Ki adhat vért? 

Véradó bárki lehet, aki egészségesnek érzi magát ...
- elmúlt 18 éves, de még nem töltötte be a 65.* életévét
- testsúlya meghaladja az 50 kg-ot
- nem vérzékeny
- nem ájulékony
- nem szoptató anyuka
- akinél van társadalombiztosítási (TAJ) és lakcímkártyája illetve fényképes igazolvány (pl.: útlevél, személyigazolvány, jogosítvány, diákigazolvány)
* 65 évnél idősebb az OVSZ területi szervének orvosának engedélyével
 
Milyen gyakran lehet vért adni?
 
Teljes vért nők évente legfeljebb háromszor, férfiak öt alkalommal adhatnak. Teljes véradások között legalább 56 napnak el kell telnie, de táplálkozástól, életmódtól is függ, mennyi idő alatt képes regenerálódni a szervezet. Vérlemezke, illetve plazma hetente kétszer is adható.
 

Mit kell tudni a véradásról? 

A véradáskor mindössze 4,5 dl vért vesznek le, általában a benne levő plazmával és sejtekkel (teljes vér), de lehet csak plazmát illetve vérlemezkét is adni.
Készüljön úgy, hogy karját könnyen szabaddá lehessen tenni. Egyen előtte zsírmentes ételt és fogyasszon sok folyadékot is. 
Tájékoztassa az orvost vagy az aszisztenst, ha véralvadás-csökkentő vagy egyéb gyógyszert szed, ha vérzékenységben szenved, illetve, ha előfordult már, hogy rosszul lett a vérvétel során.
 
A véradásra való alkalmasságot jelenleg Magyarországon mindig az orvos dönti el, a leendő véradó részletes kikérdezése - korábbi és jelenlegi betegségeiről, egészségi állapotáról -, és fizikális vizsgálata után. Az orvosi vizsgálat vérnyomásmérésből, szív - tüdő meghallgatásából, a nyaki nyirokcsomók tapintásából, a látható nyálkahártyák megtekintéséből áll. Ezt követi a vér hemoglobin (vérfesték) koncentrációjának mérése, és első véradóknál az előzetes vércsoport meghatározás. Az ujjbegyből történő mintavétel előtt 70%-os etanolos vattával alaposan lemossák a mintavétel helyét és környékét, majd az alkohol elpárolgása után steril tűvel kb. 2-3 mm mély szúrást ejtenek. A mintavételt végzők számára kötelező a steril gumikesztyű viselése. Helytelen eljárás a szükséges vérmennyiséget az ujjbegy erőteljes nyomásával, vagy masszírozásával kipréselni. Ha aránylag nagyobb vérmennyiséget kellene az ujjbegyből venni, úgy célszerű végezni, hogy a kezet  előzetesen melegvízbe mártják, és az ujjbegyen megszúrása előtt a bőrfelületet erőteljesen megdörzsölik. A mintavétel után a vérvétel helyét steril gézlappal, papírvattával le kell szorítani a vérzés leállásáig. Ha a vizsgálat során eltérést találnak, akkor időlegesen vagy véglegesen kizárják a donort a véradásból. Időleges kizárást alkalmaznak például a kívánatosnál (férfi: >135 g/l; nők: >125 g/l) alacsonyabb hemoglobinszint, nátha, torokgyulladás, herpesz esetén, kis - és nagy műtétek után, stb. Végleges kizárást jelentenek egyes fertőző megbetegedések (pl. HIV veszélyeztetettség, egyéb vérrel átvihető fertőzések kockázata), vérképzőszervi betegségek, kezeletlen magas vérnyomás betegség, súlyos asztma stb. 
 

Magyar Vöröskereszt, Véradás, Ismertség Magazin, Civil Szervezetek,

A vérvételhez leültetik vagy hanyatt fektetik a véradót. Megkérik, hogy karját lazán lógassa le. A felkart gumiszalaggal elszorítják. Megkérhetik, hogy néhányszor szorítsa ökölbe a kezét, esetleg a karját is megütögetik kicsit. Ezek hatására a vénák megtelnek vérrel. A könyökhajlatban, vagy az alkaron megkeresik azt az ép perifériás vénát, ahonnan a vért levehetik.
A vérvétel közben, a fertőzések elkerülése érdekében, kötelező a steril gumikesztyű viselése. A mintavétel helyét előzetesen minden esetben meg kell tisztítani, és fertőtleníteni kell (erre a célra használhatók: Arugeen spray, 70%-os etanol, stb.). A bőrfelszín száradását követően végezhető el a vérvétel. A vérvétel helyét a fertőtlenítés után nem szabad kézzel, vagy egyéb nem steril eszközzel érinteni. Ideális esetben a 450ml vér levétele 5 - 10 percet vesz igénybe.
A vérvétel steril, egyszer használatos tűvel, zárt vérvételi rendszerrel történik. A vér pangását elkerülendően a leszorítást meg kell szüntetni, mihelyt a tűvel a vénába hatolnak.
A tűszúrás - egyéb tűszúrásokhoz hasonló, rendszerint enyhe - fájdalommal jár. A felkarra helyezett gumi szorítását sokan kellemetlennek érezhetik. A mintavétel befejezése után a vénát steril gézlappal, papírvattával a vérzés elállásáig le kell szorítani (kb. 45 perc).
 
A véradás teljes menetén kb. 30 perc alatt túl is lehet lenni. A véradás 1959 óta önkénes és térítésmentes, azonban a véradót 500.-Ft értékben étkezési utalvány illeti meg, amelyen tetszőlegesen vásárolhat élelmiszert kb. 10.000 beváltó helyen.
 
vércsepp analízisA vér a levételt követően, egy steril vérvételi zsákba kerül, amely erre a célra speciális anyagból készült, az egyszer használatos, a hozzá csatlakozó vérvételi tűvel együtt. A zsákban a vér alvadását gátló és a vérsejteket tápláló oldat van, a felhasználásig ezzel tudják megelőzni a véralvadást és a vérsejtek éhezését.
 
A vér vizsgálata kapcsán meghatározzák a vércsoportot, kimutatják az esetleges vírusokat: pl. a fertőző májgyulladást. Végeznek AIDS Lues szűrést, májműködést ellenőrző vizsgálatokat (GPT). Plazmát adóknál a vérfehérje mennyiségét is mérik. További vizsgálatok is készülnek arra nézve, hogy a vért kapó betegnek meg fog-e felelni a véradó vére (kompatibilitás).
A vizsgálat után a véradó megkaphatja a vércsoport vizsgálati eredményét, amit jó ha a későbbiekben is magánál tart. Ezenkívül a hemoglobin mérés és a Wassermann vizsgálat eredményét is. Külön kérésre elvégezik a vizelet fehérje és cukor, valamint a vérsejtsüllyedés vizsgálatát is. Különleges esetekben szükség lehet vírus-ellenanyag vizsgálati erdményre is (ezt még véradás előtt kell megbeszélni a vizsgáló orvossal).
 
A vizsgálatok időigényesek, ezért leletet csak a véradás után egy nappal tudnak adni ( postázzák, vagy hétköznap délelőtt személyesen is be lehet menni érte).
 
Véradás után energiadús ételeket kell fogyasztani, különben ájulás is előfordulhat!
 

A cikk tele van infóval,

A cikk tele van infóval, néhány dolgot én sem tudtam (gyakorló véradóként). Kicsit talán riasztó is lehet a tényszerűsége miatt, és mert nincs, ami kompenzálja a szikár tényeket (pl. "steril tűvel kb. 2-3 mm mély szúrást ejtenek" után: "ami nem jár fájdalommal, általában alig érzik meg", vagy nem tudom, nem vagyok újságíró..)

A véradás amúgy egészséges is! Jót tesz a szervezetnek a vérfrissülés, egyébként is folyamatos, egy-egy véradás viszont nyilván kicsit felpörgeti a folyamatot...ííí

Szerintem aki teheti, annak kötelessége vért adni.. Persze ez egyéni erkölcsi probléma, nem ítélkezem azok fölött sem, akik nem teszik, de aki teheti, és nem ráadásul nem is okoz neki nagyobb erőfeszítést, jkellemetlenséget (pl. ájulás), az miért ne segítene?

Ti szoktatok vért adni? Az én ismerőseim igen, meg mindenki hangoztatja, hogy "persze, én is", de nem tudom, ebből mennyi igaz... Szóval? Itt meg aztán anonim az egész cucc...