logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Művészet és tudomány

Művészet és tudomány

Kas Oosterhuis Nemzetközi Kepes TársaságBudapesten állít ki a Nemzetközi Kepes Társaság

Január  közepéig a Nemzetközi Kepes Társaság köré szerveződő alkotók munkáiból láthatunk két kiállítást a BTM Budapest Galéria Kiállítóteremben, illetve a 22 Galériában. A művészekből és tudósokból álló szervezet világszerte az egyetemes kutatási eredmények bemutatását, felhasználását, művészeti alkotó és kutatási programokat támogat. A rendezvénysorozaton közel negyven művész munkáival ismerkedhetünk meg, akik közül sokan a fényművészet és a kísérleti fotózás kiemelkedő képviselői.
 
Januárban közel negyven alkotó munkáját tekinthetjük meg azon a kiállítássorozaton, amelyet a Nemzetközi Kepes Társaság szervezett Budapesten. A központi kiállításnak a Budapest Történeti Múzeum Budapest Galéria Budapest Kiállítóterem adott otthont, ahol január 15-ig láthatjuk a különféle tudományos eredményekhez kapcsolódó művészi alkotásokat. Egy kisebb kiállításon pedig, a 22 Galériában január 5-ig négy német kinetikus és fényművész munkáit láthatjuk.
 
Michael Bleyenberg, fényművészetA Nemzetközi Kepes Társaság  közel száz művészt, tudóst, kutatómérnököt tudhat tagjai között, mintegy tizennyégy országból. Közöttük szakmájuk kiemelkedő képviselői, valamint olyan  nemzetközi hírű művészek is találhatók, mint Michael Bleyenberg (Köln), Carlo Bernardini (Miláno), Bortnyik Éva – Tubák Csaba (Bécs), Csáji Attila (Budapest), Haraszty István (Budapest), Dieter Yung (Berlin), Mischa Kuball (Düsseldorf), Esa Laurema (Helsinki), Ilona Lénárd (Rotterdam), Antti Maasalo (Lehtimaki), Kas Oosterhuis (Rotterdam), Molnár Vera (Párizs), Mattis-Teutsch Waldemar (Brassó) Judith N’mes (Párizs), Mengyán András(Budapest), Ingo Glass (München), Vlacheslav Koleischuk (Moszkva), Orosz István (Budapest), John Powel (Boston), Waltraut Cooper (Bécs), Sally Weber (Austin) és mások.
 
A szervezet segíteni szeretné emberi és szakmai kapcsolatok létrejöttét, elmélyítését eltérő szakterületek és nemzetek képviselői között. Kepes György szellemének és tevékenységének megfelelően a társaság művésztagjai nem csupán a technikai művészetekkel foglalkozók közül kerülnek ki. Szerepelnek köztük grafikusok, festők és szobrászok, építészek, iparművészek, vizuális pedagógiávalfoglalkozók, fotósok, elsősorban a kísérleti fotográfia területéről. Közös bennük mai életünk és az új tudományos és technikai eredmények iránti fogékonyság. Tevékenységük nem pusztán a technikai művészeteket érinti, de magját az a fényművészeti társaság képezi, akik a Csáji Attila által kezdeményezett, periodikusan visszatérő fényszimpóziumokon ismerték meg alaposabban Mengyán Andrásegymást. Kepes György a XX. század egyik legjelentősebb fotóművésze is volt, ebből fakad, hogy a társaság egyik erőssége a fényművészeten túl a kísérleti fotózás területe (lsd. Haris László, Major Lajos, Szelényi Károly, Telek Balázs és mások). A társaság tevékenységét, különösen a fényművészeti területen nemzetközi vonatkozásban is kiemelkedőnek értékelik.
 
A Budapest Galéria Budapest Kiállítótermében látható kiállításon harmincöt művész munkáit: kísérleti fotókat, lentikuláris felvételeket, anamorf grafikákat, kinetikus munkákat, valamint festményeket és kisplasztikákat tekinthetünk meg.
 
A kiállítás 2012 január 15-ig, naponta 10-18 óráig tart nyitva.
Cím:  Bp. V. ker. Szabad sajtó út 5.
 
A 22 Galériában Kerstin Ergenzinger, Mischa Kuball, Michael Bleyenberg, Wolfgang Plöger alkotásait láthatjuk.
 
A tárlat 2012 január 5-ig tekinthető meg.
Cím: Bp. VII. ker. Akácfa utca 22.
www.ismertseg.hu