logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Múzeumok éjszakája 2013

Múzeumok Éjszakája 2013

Múzeumok  éjszakája 2013Kultúra minden mennyiségben

Idén június 22-23 éjjelén rendezik meg a Múzeumok Éjszakája elnevezésű országos kulturális programsorozatot. A résztvevő intézmények ebből az alkalomból immár tizenegyedik éve rendhagyó, éjszakai nyitvatartással és színes proramokkal várják az érdeklődőket. Egy jegy megvásárolásával valamennyi helyszínt meglátogathatjuk.
 
A Múzeumok Éjszakája már évek óta hatalmas népszerűségnek örvend. Nem csoda, hiszen ilyenkor a résztvevő múzeumok estétől másnap reggelig érdekes programokkal várják az érdeklődőket, kedvező áron. Mára már kiteljesedett a rendezvény, a múzeumok a kultúra más helyszíneivel is bővültek: többek között színházak, könyvtárak, fürdők, vadasparkok is csatlakoztak eme jeles eseményhez, hogy megismertessék velünk kulturális, történelmi és nemzeti örökségünket.  A programon országszerte több száz intézmény vesz részt, több, mint hetven településen. Így mindenki megtalálhatja az érdeklődési körének és a lakhelyének megfelelő helyszínt.

Múzeumok éjszakája 2013

Idén is rengeteg különleges helyszínt látogathatunk meg, ahol különleges programokkal várnak minket. A szervezők célja, hogy bebizonyítsák az embereknek, hogy a múzeumok lehetnek izgalmasak is, és ne csak az unalmas osztálykirándulások kínkeserves óráinak emlékei jussanak az emberek eszébe róluk. 
A Törley Múzeum például zenei programokkal is készült, ahol fellép a Tisza Bea Trió, a Váczi Eszter Quartet és a Palya Bea Dés András Duó. Emellett a szervezők minden egyes felnőtt karszalag mellé egy 0,2 literes Törley pezsgővel kedveskednek a látogatóiknak.
 
A fővárosban idén először nyitja meg kapuit a De La Motte-Beer palota a várban. A Dísz téren található egykori patika és lakóház épületében a látogatók megismerkedhetnek a 18. század végi budai polgári életmóddal. 
A Szépművészeti Múzeumban az este az ókor és a reneszánsz művészet jegyében fog telni: római és germán fegyver és ruhabemutatókat láthatunk, megismerkedhetünk a korabeli társasjátékokkal, sőt, még a büfében is ókori ételeket kaphatunk.
A vidéki helyszínekről se feledkezzünk meg: Kecskeméten és Szentendrén összesen hetven helyszín vesz részt az eseményen, a két városban több száz program várja az érdeklődőket. De Debrecen, Nagykanizsa, Győr, Pécs, Nyíregyháza és Szolnok is megmutatja látnvalóit!
Az irodalom kedvelői is örülhetnek, mivel az idei Weöres Sándor és Gárdonyi Géza év alkalmából a Magyar Írószövetség, a Balassi Intézet, a Mesemúzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a székesfehérvári Vörösmarty Könyvtár emlékezik meg Weöres Sándorról, Gárdonyi Gézának pedig a Nemzeti Múzeum, a Magyar Országos Levéltár és az Egri Dobó István Múzeum tiszteleg.
 
Ezen az éjszakán egyetlen karszalag megvásárlásával az összes résztvevő múzeum is látogatható lesz. Ráadásul a BKK jóvoltából az esemény ideje alatt Budapest határain belül az összes járaton ingyen utazhatnak a karszalaggal rendelkezők, valamint idén is elérhetőek lesznek a múzeumbuszok. Ez alól kivételt jelentenek a különleges díjszabású járművek (libegő, sikló, kishajó). A rendezvény június 22-én 18:00-tól másnap 2:00-ig tart,a jegyek megvásárolhatók a BKK kiemelt pénztáraiban és a résztvevő múzeumokban.
A gyerekjegy 600 Ft, a felnőttjegy pedig 1500 Ft egységesen.
Nagymarosi Gábor