logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Pincepörkölt

Pincepörkölt

pincepörkölt

(12 személy részére)

Október 30-a az újbor ünnepe, de sokfelé csak novemberben koccintanak először az idei nedűvel. Mi egy klasszikus, magyaros ételt ajánlunk hozzá: a pincepörköltet, ahogy Szekszárdon készítik. Népes társaságok kedvencét, ami szabad tűzön, bográcsban főve az igazi! 

Hozzávalók:
 
1 kg marhalábszár
1 kg marhanyak
1 kg sertéscomb
4-5 fej nagyobb hagyma
15 dkg pirospaprika
2-3 szem közepes paradicsom, és zöldpaprika,
2 dl finom szekszárdi vörösbor 
pár szem apró csípős paprika
1 kg csipetke
 
Elkészítése:
 
A hagymát apróra vágjuk és zsiradékon kevés víz hozzáadásával összerottyantjuk, majd hozzáadjuk a pirospaprikát és az apró kockára vágott marhahúst és megsózzuk. Átforgatjuk a húst a paprikás szafton, és egy kicsit pirítjuk, de vigyázzunk, hogy a paprika meg ne égjen. Felengedjük egy kevés vízzel és a vörösbor felével, majd lassú tűzön rotyogtatjuk, gyakran kevergetve, s ha szükséges kevés forró vízzel felengedhetjük. Amikor félig megfőtt a marhahús hozzáadjuk a sertéshúst és a cikkekre vágott paprikát, paradicsomot, és ezzel tovább főzzük, amíg majdnem kész. Végül hozzáadjuk a maradék vörösbort és 1 liter vizet, és erős lángon felforraljuk. Ekkor beletesszük az egész csípős paprikákat, és egy púpos evőkanál pirospaprikát és 1 kg házi csipetketésztát és ezzel készre főzzük. Akkor jó, ha a csipetke megfőtt és a levét is elfőtte, csak szaft maradt. Friss kenyérrel és idény savanyúsággal tálaljuk.
V.M.