logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Simogató nyugalom

Simogató nyugalom

cicák, Ismertség Magazin, természetvédelem, Életünket is köszönhetjük kis állatainknak! 

Puha simogatások, egy mancs, mely megértően ránk fekszik, ha fáradtan ledőlünk az ágyra, egy doromboló cica halk mürrögése- nem kell sokat magyarázni, amit az állattartók megtapasztalhatnak: mennyi szeretetet, ezáltal nyugalmat tud okozni kedvencük. Egy meglepő történetből pedig, melyben egy sótlan tisztviselőt rákjából kigyógyító macska szerepel, bizony messzemenő következtetéseket vonhatunk le.
 
Le kell ereszteni néha, ki kell engedni a gőzt, és mivel fejünk tetején nincs szelep a túlnyomás kieresztéséhez, más utakat kell járnunk. Van, aki akváriumot vesz, hiszen a gyönyörű színpompás halak mozgása, látványa a vízi növények lágy ringatózása kizökkent a jelenből: egy másik, természetesebb ritmusú, egyszerűen követhető mozgalmasság ez, amely megnyugtató. Nem véletlen, hogy sokáig az egyik televízió késő esti adásszünete is ezt a képet sugározta, amit azóta is hiányolunk.
Egy macska, vagy kutya, esetleg ló egészen más élményt nyújt. Ez a fajta testi-lelki kontaktus sok embernek az egyetlen és éppen ezért szinte terápiás jelleggel bír. Ismerik a laboratóriumi kísérletet a kismajommal, aki inkább a mű szőranyához bújva vészelte át kis életét, mint az ételt ugyan adó, ám drótból font műszülővel. Kell az érintés: megnyugtat, biztonságot ad.
Kutyánk örömét, amikor meglát, ha megérkezünk, nem csak elfogadjunk, de erősödünk is általa. A simogatás, a ránk függesztett odaadó tekintet pedig mindjárt kisimítja az idegeket. És számtalan eset bizonyítja, a gazdi lelkiállapotát átveszi az állat: érzi, ha szomorú, és a maga ösztönös, sőt néha már-már spirituális szintjén reagálja le, segíti át a nehéz lelkiállapotokon. Odabújik, lábunkhoz kucorodik, fejét térdünkre helyezi és tudjuk: tudja, érzi, mi a bajunk, és együtt akar lenni velünk lelki tusánkban is. És ez a figyelem, odafordulás, kérdés nélküli együttérzés felold, megtisztít és újratölt.
Érdekes és elgondolkodó esetet mesélt el Varga József állatorvos, amikor e témában beszélgettünk. Mint mondta, számtalan esetben látja a kedvenc és a gazdi egyedülálló kötődését, szinte hasonulását. Messzire vezetne az állatterápia részletezése, most csak egy tanulságos esetet írok le a doktor úr történetei közül: a sótlan, zárkózott köztisztviselő esetét, aki történetesen befogadott életébe egy macskát.
Az állat rendkívüli szeretettel vette körül és kedvenc helye gazdája pihengetése közben annak hasa volt, ahol megelégedve dorombolt. Történetesen kiderült: a férfinek rákos megbetegedése volt, ott, ahol a macska éppen legszívesebben időzött. A férfi nem törődött sokat betegségével, talán fel is adta. Macskája pedig szorgalmasan dorombolt…És egy kontrollon az orvosok meglepve észlelték: a betegség visszahúzódott…A dorombolás öngyógyító jellegén túl gyógyító hatással volt a gazdira, hogy milyen bonyolult háttérrel magyarázható az eset, nem tudjuk. De valami működött.
Ha nincs is testi bajunk, egy meleg, kezünk alá bújó állat a lelkünket is gyógyítgatja.
 
Ágh Zsuzsa

Kapcsolódó cikkek:

A Család utcai csoda doki >> 

Felelősséggel tartozol kedvencedért! >>