logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Sütőtök-krémleves

Sütőtök-krémleves

sütőtök krémleves

Tápláló finomság

Az ősz egyik kedvenc szezonális levesét mutatjuk be Olvasóinknak, a sütőtökből készült krémlevest. Valóságos vitaminbomba, amit mindenképpen érdemes beiktatni az őszi menübe. A sütőtök a többi tökféléhez hasonlóan ( pl. uborka, dinnye) a kobakosok családjába tartozó, Amerikában őshonos növény. Európába a spanyol és portugál felfedezők hozták, és hamarosan világszerte elterjedt, mert könnyen termeszthető, magas tápértékű élelmiszer.
 
Miért olyan egészséges?
 
A sütőtök sárga színét magas béta-karotin tartalmának köszönheti (akárcsak a sárgarépa), amely a bőr, a körmök, a haj és a szem egészségéért felelős A-vitamin előanyaga. Antioxidáns tulajdonsága révén védi az érfalakat, jótékonyan hat az ízültekre, csökkenti a szervezetben található szabadgyököket, így a daganatos megbetegedések kockázatát is, erősíti az immunrendszert. A sütőtök tatalmaz még B6-, C-, E-vitamint, valamint gazdag káliumban, kalciumban, magnéziumban, vasban és mangánban. A sütőtök magas kálium- és víztartalmának (90%-a víz), valamint alacsony nátriumtartalmának köszönhetően vizelethajtó hatású.
Magja is igen egészséges: E-, B1-, B2-vitamint, valamint ásványi anyagokat: vasat, cinket, káliumot, magnéziumot tartalmaz és ugyancsak gazdag antoxidánsokban. A tökmagolaj telítetlen zsírsavai (pl.  omeg-3-zsírsav) pedig segítenek megőrzni szívünk és érrendszerünk egészségét.
 
Sütőtök-krémleves hozzávalók:
 
– 1 egész sütőtök,
– 2 fej vöröshagyma,
– 2 gerezd fokhagyma,
– Ízlés szerint: só, bors, szerecsendió, tejszín, 
– pirított tökmag.
 
Elkészítése: A sütőtököt hámozzuk meg és vágjuk apró darabokra. Egy lábosban pirítsuk meg az apróra vágott hagymát, tegyük rá a tököt, majd engedjük fel annyi vízzel, vagy szűrt húslevessel, amennyi ellepi. Ízesítsük a fűszerekkel, tegyünk hozzá egy kis tejszínt, végül turmixoljuk össze. Tálaláskor szórjuk meg pirított tökmaggal. Jó étvágyat!
 
www.ismertseg.hu 

Gasztronómia oldalunk a Facebookon is! >>

Ismertség Magazin a Facebookon! >>

 

Kapcsolódó cikkek:

A háromnővér a sütőtöklevesben >>

Kacsaragu leves >>