logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Szeptemberi románc

Szeptemberi románc

hörcsög, szeptember, szerelem, ösztön, novella

A való élet produkálja a leghihetetlenebb történeteket, melyből aztán ilyen-olyan tanulságokat vonhatunk le. Az én szeptemberi történetem egy hörcsög néhány napján át bebizonyította: a szabadság és kalandvágy, a véletlenek sora, egy kósza románc sorsdöntő fordulatokat hozhat. Történetesen egy rágcsáló életében is.
 
Ha belegondolunk, egy átlagos aranyhörcsög hétköznapjai nem szolgálnak különösebb meglepetéssel. A terrárium, jó esetben rágcsálható, ilyen-olyan hókuszpókusszal felszerelt ketrec jelenti neki a nagybetűs Életet. Etetjük-itatjuk, néha beszélünk hozzá.
Na, ez egyes családokban- nálunk- egészen máshogy volt, és van azóta is. Sokszor előfordult, hogy édesanyám hatalmas empátiával ráérzett hörcsögünk szabadságvágyára és rendszeresen megfuttatta a lakásban. Tagadhatatlan, kisebb-nagyobb izgalmakkal járt ez a merészség, hisz a kis lény roppantmód el tudott vackolódni és néha még a palacsintaszagra sem jött elő, nemhogy hívásra. Történt egyszer, hogy a hörcsögnek tényleg nyoma veszett. Nagyon. Én, mint gazda épp napokig nem voltam otthon, így édesanyám titokban próbálta rendbe hozni a dolgot, hiába. A höri nem bújt elő. Nagyon bánkódtunk, hiszen egy ekkora kis lény is hozzá tud nőni az emberhez. Édesanyám, úgy gondolta, beszerez egy másikat. Amikor hazaértem és anyukám bevallotta a történteket, hátrahőköltem, mert az új szerzemény kiköpött a régi hörcsög volt. Ő váltig bizonygatta, hogy a közeli állatkereskedésben vette.
És innen kezdődik a sors mosolya. Később összeraktuk a történetet: a hörcsög egy óvatlan pillanatban a fürdőszoba csőrendszerén át lemászott az alsó szomszédhoz, ahol a felmosó vödörbe pottyant. Ő visszahőkölve a felnőtt rágcsálótól, szaladt vödröstül az állatkereskedésbe. A jóember befogadta a hörcsögöt, édesanyám pedig nemsokára ismét megvette nekem ugyanőt. Ám a kaland itt nem fejeződik be. A hörcsög ugyanis elkezdett gömbölyödni és néhány hét múlva hat kicsike jött a világra. A világ életében szingli hörcsögnő ezzel nagyon meglepett bennünket, de azután eszünkbe jutott: volt néhány szabad napja, amikor bizony megízlelte a szerelem ízét, de legalábbis beteljesítette, amit az ösztöne diktált. Kicsinyeit példásan nevelgette azután és gondoskodtunk róla, hogy szerető gazdákhoz kerüljenek.
Az ősz kezdete a bőség, a termékenység, ha úgy tetszik pedig valaminek a kezdete is lehet, egy új élethelyzeté például. Ennek a kis állatnak egy merész kalandjából, a csőrendszer sötétjéből keveredett ki az új élmények sora, majd az anyaság. Ki tudja, hova lyukadunk ki egy-egy útrakelésnél?
 
Ágh Zsuzsa