logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Színház a gyermekekért

Színház a gyermekekért

Simon Kornél rendezőBeszélgetés Simon Kornél rendezővel A Hang-villa titka című jeltolmácsolt gyermekdarab előadása kapcsán

Szokatlan kezdeményezést támogat a Centrál Színház. Újabban jeltolmácsolással kísért darabokat mutat be, hogy a fogyatékkal élők is teljes értékű nézőként élvezhessék a művészi alkotásokat. A felnőtteknek szánt darabok után most A Hang-villa titka című gyermekdarabot tűzték műsorra. A rendező Simon Kornél színművész, aki itt mutatkozott be első ízben rendezőként is. 
 
– Ez volt az első rendezésed a Centrál Színházban, most tartjátok a felújító próbákat. Hogy sikerült? 
 
– Mivel nálunk nincs beugró színész, kisebb gondot okozott Vári-Kovács Péter balesete, de végül nagyon jól helytállt. Egyszer egy összpróbában lement az előadás,  mindenki tökéletesen emlékezett a szerepére, ami csodálatos dolog.
 
– Gondolom, ez szívügyed. Milyen volt az első rendezés?
 
– Maximálisan a szívügyem. Olyan volt, mintha egy monstre hullámvasúton ülnék. Egyik nap még azt érzed, hogy most pedig kézen fogva megváltjátok a világot a színészekkel, hogy ők a világ legjobbjai és micsoda kreativitás van bennük, a következő nap pedig lapáttal kell rakni az energiát, és harcolni, hogy „könyörgöm, értsétek meg, figyeljetek már rám!". Pedig színész is vagyok, tudom milyen úgy felkelni, hogy az embernek éppen semmi kedve próbálni... Egy ilyen nap után, amikor az ember hazamegy, olyan, mint egy leengedett strandlabda. De ezzel együtt is csodálatos volt.
 
– Színészként rendezni azt jelenti, hogy te jobban figyelsz a színészre, mint mondjuk egy olyan rendező, aki sokszor inkább formákban gondolkodik?
 
– Szeretem én is a formákat, de közben próbálom észben tartani, hogy színész vagyok és a színészből akarok kiindulni. Mégis az a benyomásom, hogy valószínűleg nálam zsarnokabb rendező kevés van. Nem egyszer kiborítottam a színészeket, viszont úgy tűnik, mintha ezt szeretnék is, hiszen látják, hogy foglalkozom velük. Talán ezért is kérdezték közülük sokan, hogy mikor lesz a következő rendezésem, mert szeretnének benne lenni.
 
– Úgy sikerült minden, ahogy azt elképzelted? Ez egy gyerekelőadás, és gyerekeknek azért másképp kell játszani.
 
A Hang-villa titka– Igen, úgy sikerült. Azon igyekeztünk – és a darab teret is adott ehhez –, hogy ne gügyögjünk. Minőségében egy igazi felnőtt darabot sikerült létrehozni a gyerekeknek. Annak ellenére, hogy elmesélünk egy teljesen felnőttes, olykor horrorisztikus történetet gügyögés nélkül, úgy tűnik, tudják élvezni a legkisebb gyerekek is. Arra törekedtünk, hogy ne essünk bele abba a hibába, hogy elkezdjük túljátszva a gyerekek szájába rágni a dolgokat. A színésznek is jobb az, ha ezt sikerül elkerülni, és úgy jön be délelőtt, hogy egy ugyanolyan előadást fog eljátszani, mint amit este kell, csak más időpontban, csak gyerekek ülnek a nézőtéren. Ez nekik is hasznos.
 
– Más tétje van egy gyerekelőadásnak?
 
–  Igen. A gyerekeket egyszerűbb hatásokkal lehet befogni az előadás hálójába, viszont sokkal hamarabb lankad a figyelmük, ha nem érdekli őket, amit látnak. Ezt pedig nem rejtik véka alá. Nagy öröm, ha megvan a gyerekközönség, és lekötöd a figyelmüket, nincs nyüzsgés a nézőtéren – illetve minimális nyüzsgés mindig van, hiszen gyerekek. Nagyon lehet érezni, hogy mikor ragadja meg őket a darab, elkapták és mennek a történettel, és mikor nem. Sokáig voltam meseszínész, négy éven keresztül egy szegedi kis színházban játszottam. Volt olyan előadásom, amikor háromszáz gyerek ordított. Betrappoltam, mint ló, egy kérdést kellett volna feltennem, de láttam, hogy esélyem sincs, nem tudok abból a helyzetből jól kijönni, úgyhogy kitrappoltam, hátramentem, hogy oldjátok meg, mert én ezzel tényleg nem tudok mit kezdeni.
 
– Legalább tudod, hogy kell elkerülni ezt a helyzetet. Ezek szerint ez sikerült is.
 
– Igen, sikerült, hála a Jóistennek. Ez a tapasztalat nagyon jó volt, hogy elkerüljük azokat a potenciálisan veszélyes aknákat, amitől egyszer csak elszabadulhat négyszáz gyerek.
 
– Gondolom, megnézed az egyes előadásokat.
 
–  Elég keveset nem láttam.
 
– Változott azóta az előadás, hogy sok gyerek látta? Nyilván voltak reakcióik az egyes dolgokra. Utólag még dolgoztatok a színpadon, hogy mondjuk véletlenül se lankadjon a figyelmük?
 
Azt hiszem, én a főpróbán elengedtem ennek a kezét, és nagyon jó ösztönű színészekre bíztam, akik élnek is ezzel a lehetőséggel. Az előadások után a megbeszéléseken még mondok ezt-azt persze, mert szeretném kondícióban tartani, figyelni, hogy ne menjen el másfajta irányba, mint amit jónak gondolok; hogy azok a tartalmak, amiket beleültettünk, azok benne legyenek.
 
A Han-villa titka – A siketek és nagyothallók akadálymenetesítésének programjához, a 90 decibel nevű kezdeményezéshez a Centrál Színház A Hang-villa titkával csatlakozik. Ez azt jelenti, hogy jelnyelvi tolmáccsal mennek az előadások. Próbáltatok már a tolmácsokkal?
 
–  Abszolút, meg is volt már a felújító próba.
 
– Milyen egy ilyen próba?
 
– Annyira szép! Gyönyörű, tényleg megható élmény. Valahogy az arcukkal is követik a jeleneteket – nagyon jó színészi képességű tolmácsok vannak egyébként. Mintha egyfajta balettet tettél volna a jelenetek mellé. Megrendítő élmény már az is, hogy ha elképzeled, hogy valaki csak azt látja, hogy mi mit csinálunk és nem hallja, de most már két ember közvetíti az egészet, hogy ez ne így legyen. Számtalanszor látták az előadást, és hihetetlen tenni akarás van bennük, ami nagyon jó. Arra biztatjuk a halló embereket is, hogy bátran jöjjenek el, és nézzék meg így is, mert ez unikum a maga nemében. Arról nem is beszélve, hogy olyan jeltolmácsolt előadás még nem nagyon volt Magyarországon, ahol a tolmácsok bele vannak építve az előadásba.
– Beleépítetted tehát az előadásba a jeltolmácsokat is?
 
Igen, ők is a játék részei. Nem csak a szélén állnak és jelbeszéddel kísérik a darabot, hanem benne vannak az előadásban, még jelmezük is van.
 
– Vagyis egy új dimenzióval is kiegészült az előadás. Nehéz volt a jeltolmácsolást hozzárendelni az előadáshoz?
 
–  Nem, csak idegesek voltunk előtte. Amikor leültünk, hogy integráljuk őket az előadásba, akkor az első öt percben mindenki tehetetlenül kapaszkodott a székébe. Aztán valahogy mindenki megtalálta a helyét és azokat az apró játékokat, amitől összeszövődnek a dolgok. Tizenöt perc után olyan volt, mintha végig együtt dolgoztunk volna, egymásra éreztünk. De ez a zseniális színészeken múlott és a tolmácsok fantasztikus fölkészültségén.
 
– Ezek szerint ők részt vettek már más színházi előadásban is?
 
– Igen, ők ezt tanulják, pont most van egy színházijeltolmács-workshop. Szerintem ez egy nagyon jó kezdeményezés, halló létemre én se gondoltam volna, hogy ilyen erős tud lenni. Eljött hozzánk egy siket szakértő, épp Prágából érkezett, azt mesélte, hogy látott kint egy olyan előadást, ahol pont ugyanannyi siket volt a színpadon, mint halló. Ők már egymással játszottak komplett jelenteket, úgyhogy van ennek jövője, ez színházi értelemben is rendkívül izgalmas lehetőség.
 
Forrás: Centrál Színház