logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Tükröm, tükröm...

Tükröm, tükröm…

mosolyHogyan értékelik magukat a magyar nők?

A Dove 2013-ban Európa több országában, így Magyarországon is megvizsgálta, hogy mit gondolnak a nők a szépségről. Míg a világon a magyar nőket a legszebbek közé sorolják, a megkérdezettek többsége mégis csak akkor tartja magát szépnek, ha szeretik őket. 74%-uk pedig egyetért abban, hogy minden nőben van valami szép.

A legtöbb nő meglátja a szépet akár az azonos nemű embertársaiban is, azonban saját magában már kevésbé. A Dove 2013-ban Európa több országában, így Magyarországon is megvizsgálta, hogy mit gondolnak a nők a szépségről. Míg a megkérdezett magyar nők 74%-a egyetért abban, hogy minden nőben van valami szép, a legtöbben magukban mégsem látják ezt meg, csak akkor, ha szeretve vannak.

A kutatás eredményei százalékokban

Mit kedvelünk / nem kedvelünk magunkon?
 

női fotó

A kutatás alapján Magyarországon a nőknek csupán 3%-a írja le magát a vonzó szóval (globálisan 10%), míg gyönyörűnek mindössze 1% tartja magát (világszerte 5% az arány). Szépségével a megkérdezett magyar nők 27%-a elégedett, míg 38%-uk sem elégedettnek, sem elégedetlennek nem érzi magát.
A magyar női válaszadók 45%-a a hasát szereti a legkevésbé (globálisan is ez a legkevésbé kedvelt testrész – 36%), amit hazánkban a mell, a fenék és a láb (mindhárom 20%) követ. A magyar nők legkedveltebb testrészei a szem (53%), a haj (32%) és a száj, illetve a vonzó mosoly (27%), átlagosan pedig mindössze két testrészükkel elégedettek.
Akkor érezzük magunkat szépnek, ha szeretnek minket.

szívecske

Mit teszünk a külsőnkért? 
 
Magyarországon a nők 77%-a elismeri, hogy valamilyen nyomás hatására dolgozik azon, hogy szép legyen (a globális arány 59%). Érdekes, hogy a válaszadók 58%-a érzi úgy, hogy önmagának akar megfelelni, míg a társadalom (11%), barátok és család (7%), valamint a média (2%) által rájuk helyezett nyomás ennél sokkal kisebb. A magyar nők 49%-ának a másoktól kapott bókok, 68%-ának egy erős kapcsolat vagy házasság fontos ahhoz, hogy szépnek érezze magát, míg 78% bevallása szerint akkor érez így, ha tudja, hogy valaki szereti.
 
 Németh Orsolya

Szavazás: Mi a legszebb bennem? >>

Kapcsolódó cikkek:

Női szépségieál a 16. században >>

Mi a szépség? >>

Fényben >>