logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Változatos őszi ételek

Változatos őszi ételek római szőlősali

Álljon itt egy kis ízeítő, milyen finomságokat tartogat számunkra az ősz!

Római szőlősaláta 

A rómaiak nem csak borként hanem önmagában és különböző ételekben is nagyon kedvelték a szőlőt. Fantáziánkat megihlette a római hedonizmus és a következő gazdag salátát állítottuk össze.

Hozzávalók: 5 dkg rukkola, 1 db nagyobb nyári alma,  25 dkg füstölt parasztsonka, 10 dkg dióbél,  35 dkg csemegeszőlő, 5 dkg fetasajt, 5 dkg magozott, zöld olajbogyó, pár csepp citromlé, 5 teáskanál tökmagolaj

Elkészítése:

A sonkát apró kockára vágjuk, a diót durvára őröljük. Száraz serpenyőben megpirítjuk a diót és a sonkát. A rukkola leveleket megmossuk, lecsöpögtetjük. Egységesen elosztjuk a tányérokon. Az almát megmossuk, kettévágjuk, és vékonyan felszeleteljük. Kör alakban elrendezzük a salátán. Az almagerezdekre citromlevet csepegtetünk, hogy ne barnuljon meg. A rukkolás-almás ágyra ráhalmozzuk a diós sonkát. A szőlőt megmossuk, lecsepegtetjük és szemeire szedve a két tányéron körberakjuk vele a sonkahalmokat.
A feta sajtot felkockázzuk, és sonkahalmokon egységesen elosztjuk. Az olajbogyókat felkarikázzuk, és a sajtkockák közé tesszük. A salátákat meglocsoljuk tökmagolajjal. Önálló fogásként előételnek, könnyű ebédnek vagy vacsorának, köretként fehérhúsok mellé ajánljuk.

Sárgarépakrémleves fetával 

sárgarépa leves

A sárgarépa sütve rendkívül finom ízt kap, érdemes így felhasználni. A sárga ételeknek májvédő szerepe van. Ez a tartalmas étel melegen és hidegen egyaránt finom.

Hozzávalók: 1 kg sárgarépa, 1 db citrom,  5 dl tej, 5 dl zöldség vagy húsleveslé – lehet bio leveskockából is, 1 mokkáskanál kurkuma,  2 teáskanál tárkony, só, bors, 3 gerezd fokhagyma, 10 dkg fetasajt.

Elkészítése:
 
A sárgarépákat megmossuk, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és a fokhagymával együtt megsütjük. A sült répákat összevágjuk és a fokhagymával együtt beletesszük a turmixba, fűszerezzük. Belefacsarjuk a citromot és felöntjük tejjel, és a főzőlével. (A főzőlevet ne forrón tegyük a turmixba, mert elrepedhet.) Simára mixeljük. Ízlés szerint hidegen vagy melegen tálaljuk, és sajtkockákkal díszítjük.

Vörösboros, kakukkfüves gombapörkölt 

gombapöriA vörösbor, a paradicsom és a mediterrán fűszerek nagyon jól illenek egymáshoz. Ez az étel erdei gombából és championból egyaránt készíthető, egyre figyeljünk, csak olyan gombából főzzünk, amelyeket ismerünk.

Hozzávalók: 1 kg gomba, 1 dl száraz vörösbor, 1 nagy fej vagy két közepes fej vöröshagyma, fél dl olaj, 1 lapos evőkanál pirospaprika, 1 evőkanál sűrített paradicsom , 2 gerezd zúzott fokhagyma, só, frissen őrölt bors, majoránna, csombor, kakukkfű, babérlevél.

Elkészítése:

A gombát megtisztítjuk, a szárát és kalapját is 2 cm-es darabokra vágjuk. A vöröshagymát is megtisztítjuk,  apróra vágjuk. Mély serpenyőben olajat melegítünk, és üvegesre pároljuk benne a hagymát. Megszórjuk pirospaprikával, és félrehúzzuk. Beleforgatjuk a gombát és félrehúzzuk a lángról. Vízzel és borral felöntjük, és visszatesszük a tűzhelyre. Hozzáadjuk a fűszereket, és belezúzzuk a fokhagymát. 15-20 perc alatt készre főzzük. Tésztával, rizzsel, knédlivel, vagy főtt burgonyával tálaljuk.

Fűszeres sütőtök

sütőtök

A sütőtök fogyasztás hazánkban is egyre népszerűbb. Levesek és édességek terén már az extra ízek is megjelennek. Ugyanígy érdemes kísérletezni az egyszerű sült változattal is. Köretként vagy önálló fogásnak egyaránt ajánljuk.

Hozzávalók: 1 db kanadai bébitök,3 db kicsi peperoncino (olasz erős paprika) , 1 teáskanál szárított zsálya, tengeri só, bors,  1 fahéjrúd, olívaolaj.

Elkészítése: A tököt félbevágjuk, kiszedjük a magját, a fél darabokat negyedeljük. A paprikadarabokat szétmorzsoljuk, sóval, borssal, zsályával összekeverjük, és 2-3 evőkanál olajat öntünk hozzá. A fahéjrúdat feldarabolom és ezt is hozzáadjuk. Kibélelünk egy tepsit, a magokat rászórjuk a tepsire.  Megkenjük a tökszeleteket. Előmelegített 180 fokos sütőben 40 percig letakarva és még kb. 30 percig önmagában sütjük, addig amíg jól átsül. Evés előtt a fahéjdarabokat és az észrevehető paprikadarabokat leszedjük róla.

Az ételekhez jó étvágyat kívánunk!
www.ismertseg.hu