logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Várak ünnepe

Várak ünnepe

Várak majálisaIdőutazás a lovagkorba

A pünkösdi hétvégén, május 18-20 között, hagyományőrző várfesztiválnak adott otthont a Vajdahunyadvár. A Miénk a Vár! rendezvénysorozat Magyarország középkori hagyományait eleveníti fel, a Kárpát-medence vármúzeumainak segítségével. A fesztivállal egy időben rendezték meg a 8. Kaland-Vár Játékkiállítás és Vásárt, valamint május 18-án a Várak és Erődök- Múlt, Jelen, Jövő tudományos konferenciát is.
 
mézeskalács tulipánosA városligeti Vajdahunyadvárban található Magyar Mezőgazdasági Múzeum idén 8. alkalommal adott otthont a Kaland-Vár Játékkiállítás és Vásárnak.  Az idei különleges volt, hiszen először került megrendezésre a Várak Majálisa, mely a Miénk a Vár! rendezvénysorozat központi megnyitója volt. A fesztivál célja, hogy a kárpát-medencei várak bemutathassák kulturális, hagyományőrző programjaikat. A Vajdahunyadvár előtti nyílt területen állították fel a várak pavilonjaikat, igazi középkori hangulatot teremtve: mindenhol magyar és török katonák, lovagok és várkisasszonyok várták a vendégeket. A budapesti programon Esztergom, Eger, Sümeg, Siklós, Szigetvár, Visegrád, Diósgyőr, Várpalota, Pécsvárad, Tata, Sárospatak, Vaja és Nyírbátor vettek részt. A várudvar kézműves utcájában hagyományőrző vásári portékákat árultak: például íjakat, madársípokat, kézzel készített bábokat és ékszereket, házi süteményeket.
 
Vajdahunyadvár, Várak Majálisa 2013Ezalatt a Magyar Mezőgazdasági Múzeum épületében zajlott a Kaland-Vár Játékkiállítás és Vásár. Itt a gyerekek megnézhettek és kipróbálhattak igényes játékokat, amelyeket meg is lehetett vásárolni. A játékkiállítás alsó szintjén felépített színpadon változatosabbnál-változatosabb programokon vehettünk részt. Az érdeklődőket olyan hagyományőrző zenekarok szórakoztatták, mint a Musica Historica Zenekar vagy a Tercina Régizenei Együttes. A pünkösdi hétvégén a Magyar Mezőgazdasági Múzeum összes időszakos és állandó kiállítása ingyenesen látogatható volt. A rendezvény mindhárom napján a vendégeknek lehetősége nyílt részt venni tárlatvezetéseken is.
 
- A Kaland-Vár Játékkiállítás és Vásárt már hetedik éve rendeztük meg – mondta Nagy Gyula István, fesztiváligazgató. – Idén azonban átalakítottuk és egybe kötöttük a várfesztivállal.  Célunk, hogy Magyarország, illetve a Kárpát-medence összes vára bemutathassa kulturális programjait, és az egyes várakhoz kapcsolódó hagyományokat – tájékoztatott.
 
Várak Majálisa 2013A hagyományőrző fesztivált az Artúr király és a gyerekasztal lovagjai című lovagi játék nyitotta meg. A műsor bemutatta az udvari élet néhány elemét: dobosok, zászlósok, ír- és keleti táncosok kápráztatták el a közönséget, sőt, még a lovaggá válás folyamatába is beleláthattunk! A műsor sztárja az óriáskígyó volt, akit a táncosok körbevittek a kígyótánc alatt. A legbátrabb gyerekek nyakukba vehették a kígyót, s utána bátorságukért a főlovag lovaggá ütötte őket.
A várak pavilonjainál és sátrainál a látogatók kipróbálhatták milyen érzés, ha kalodába zárják őket, kézbefoghatták a középkori fegyvereket és az erősebbek még egy páncélingbe is belebújhattak! Színpadi programokból itt sem volt hiány: a szigetvári vitézek leányszöktetést, fegyverbemutatót és vívóiskolát rendeztek. A siklósi lovagok folyamatosan jártak körbe a helyszíneken és bemutatták a fegyvereket és a fegyverkezelési technikákat. A pécsváradi monostor, az Asztrik apát római útját felelevenítő hőspróba játék utolsó állomását, a koronázási ünnepet hozta el a fesztiválra. Itt négy segítőnek, kötelek segítségével kellett a kiválasztott király fejére helyezni a koronát.
 
Várak Majálisa 2013.A fesztivál első napján, május 18-án került megrendezésre a Várak és Erődök- Múlt, Jelen, Jövő tudományos konferencia. Az előadások témája a magyarországi várak helyzete a Honfoglalástól a jelenkorig, beleértve a történelmi hátterüket és egyes helyszínek felújítását.
Mind a Kaland-Vár kiállítás, mind a Várak Majálisa rengeteg embert vonzott a Vajdahunyadvárhoz. A célközönséget elsősorban a gyerekek alkották, akiknek szórakoztatásáért a szervezők és a résztvevők is mindent megtettek. Azonban nem csak ők élvezték a hagyományőrző fesztivált, hanem a felnőttek is, hiszen a programok lehetőséget biztosítottak egy kisebb időutazáshoz. Minden program rendkívül színvonalas volt: történelmileg hitelesek voltak, de ugyanakkor humoros elemekkel elvették az egyébként sötét és veszélyes kor élét.                                                                                                                          
 - Nagyon élvezem a programokat. Édesanyámmal minden évben kijövünk. Idén szeretnénk eljutni várjátékokra is- mesélte élményeit Katona Veronika.
 
 Weisz Dorottya
/Fotók: W. D./