logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Vastojás

Vastojás

VastojásKakas-sárkány és fém szárnyasok

A közelmúltban mutatták be az Uránia Filmszínházban a Traub Viktória által rendezett Vastojás című magyar animációs rövidfimet. A csupán 12 perces alkotást hatalmas érdeklődés övezte: többször is le kellett vetíteni egymás után a bemutató napján. A Vastojás egy huszadik századi magyar néprajzi gyűjtemény motívumaiból is táplálkozó saját történet. Képi és zenei világa egyszerre hagyománytisztelő és modern, minden korosztályhoz szól.

Traub Viktória, Vastojás

Végtelennek tűnő mocsár, baljós hangok, leskelődő szemek, mindent belep a gaz, ami, hiába vágják le, újranő azon pillanatban. Az erdő bölcs fái kopaszon, virágtalanul állnak, gyökereik elszakadtak, közöttük hatalmas étvágyú szörny tanyázik.  A csirkék vasból vannak és óraművel működnek, tojásaik is fémek. Valami nincs rendjén. Valami történt. Valami más lett. Valami elveszett. Pusztán egy hely van ezen a barátságtalan vidéken, hol a béke otthonra talált. Egy kis domb, egy kis kerttel, egy kis házikóval, egy kis családdal. A nagymama, hintaszékében ücsörög, míg az anya az ebédet készíti, az apa a soha ki nem pusztuló gyomokkal vívja reménytelen szélmalomharcát. A béke ezen apró szigetének még egy lakója van, Benedek, a család legifjabb sarja, kissé szeleburdi, kissé ügyetlen, de annál kíváncsibb és kalandvágyóbb. Van valami, amit ő sem tud magáról. Nagy tettre hivatott. Neki kell rájönnie, mi az, ami megváltozott, mi az, ami elveszett, miért lett a környezet ilyen rút, ilyen baljós, ilyen természetellenes. Azt sem tudja Benedek, hogy az a vascsirke, akinek a tojása véletlenül a kezébe esett, akinek lejárt az óraműve és ezért leesett a magasból, s ő húzta fel újra, ez a szintén szeleburdi és játékos lény, akit társai valamiért kitagadtak, lesz kísérője az úton, ami a rút rengetegbe visz...
Új magyar animációs kisfilm jelent meg, Vastojás címmel, Traub Viktória rendezésében.
A mű csak 12 perc hosszú, de jóval kevesebbnek érezhető, hiszen mind a cselekmény, mind az animáció magával sodorja a nézőt.
A rajzfilm jeleneteinek vázlataiból és látványterveiből kiállítás is nyílt k a Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában, ahol a képek mellett a filmet is láthatjuk. A tárlat március 7-éig tekinthető meg. Mindenki figyelmébe ajánlom mind az animációt, mind a kiállítást!
 Péri Ákos
 

Kapcsolódó cikk:

Lopós sárkányok és más csudák >>