logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Házi kenyér

Házi kenyér

házi kenyérTeljes kiőrlésű kovászos, rozsos kenyér

Augusztus 20-a alkalmából fogadják tőlünk szeretettel speciális házi receptünket! Ezt a finom, nagyon egészséges, mindenféle mesterséges adalékanyagtól mentes kenyeret bárki elkészítheti otthoni tűzhelyén is. (Sem sütőgép, sem kemence, sem semmiféle különleges berendezés, vagy speciális liszt nem szükségeltetik hozzá)! Amíg nem kaptunk igazi kovászt, egyszerűen élesztővel készítettük, de a kovásztól kapja meg finom, savanykás ízét, ezért mindenkinek inkább a kovászos változatot ajánljuk!

Hozzávalók (2 kg-os kenyérhez):

– 30 dkg anyakovász*, (azért  "anyakovász", mert ezt szaporítjuk mindig)

– 40 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt,

– 1 kg fehér búzaliszt,

– 5-6 dl víz,

– (3 dkg élesztő),

– kb. fél marék só.

Elkészítése:

A kenyérsütés napja előtti este az anyakovászhoz hozzákeverjük a teljes kiőrlésű rozslisztet, és annyi langyos vizet adunk hozzá, hogy félkemény galuska-szerű tésztát kapjunk. Jól összekeverjük, letakarjuk és melegebb szobahőmérsékleten többször megkevergetve másnapig kelesztjük. (Amikor megkelt, kellemes, alkoholos, savanykás szaga lesz). (Kiveszünk a masszából 30 dekányi anyakovászt, eltesszük a következő sütésig, a hűtőben tároljuk.)
Egy nap kelesztés után a rozslissztel megszaporított kovászhoz hozzáadjuk az 1 kg fehér búzalisztet, ízlés szerint sót, (ha szeretnénk, hogy könyebb legyen a tészta, 3 dkg friss élesztőt morzsoljunk bele) és annyi langyos vizet, hogy a gyúródeszkán jól formázható masszát kapjunk. Alaposan (kb. fél órán keresztül!) kigyúrjuk, (dagasztjuk), hogy a pogácsánál valamivel lágyabb tésztát kajunk. Majd lisztezett deszkán  kb. 1- 1,5 órán keresztül a duplájára kelesztjük, ezután formára gyúrjuk, de már lágyabb mozdulatokkal. Egy megfelelő méretű tepsit belisztezünk, s a megformázott kenyeret ráhelyezzük. Letakarva kb. még egy órát kelesztjük. Begyújtjuk a sütőt, teszünk bele egy edényben vizet párologtatni, (annyi vízzel, hogy kitartson a sütés végéig), s a jól átforrósított sütőbe tesszük az előzőleg vizes kézzel lesimított, másodszor is megkelt kenyeret. Ha szeretnénk, különféle magokat (szezámmag, lenmag, stb.) szórhatunk rá, és berakjuk a sütőbe. Az első 20 percben maximális hőmérsékleten sütjük, (meg is nézhetjük közben), majd közepes hőmérsékleten még egy órát sütjük. Ha szépen megpirult, a sütőből kivéve egy rácsra tesszük, és megvárjuk, amíg kihűl. Az ily módon elkészült kenyér megfelelő tárolás mellett  5-6 napig kifogástalan, élvezhető, friss marad!
 

*Közkívánatra, az anyakovászról:

Kovász alaprecept*, 40 dkg kovászhoz:
 
Hozzávalók: 
 
– 30 dkg rozsliszt,
– 2 evőkanál méz,
– 1 kávéskanál köménymag,
– 1 kávéskanál koriander,
– 1 evőkanál búzaliszt a meghintéshez.
 
Elkészítése:
 
A rozslisztet összekeverjük a mézzel és a durvára összetört fűszerekkel. Apránként langyos vizet öntünk hozzá, és addig keverjük, míg sima pépet kapunk. Meghintjük liszttel, és egy meleg helyen 3 napig állni hagyjuk. Minden nap fakanállal jó átkeverjük. A háromnapos erjedés alatt hólyagocskák keletkeznek, és a tészta kezd savanyúan illatozni. A harmadik napon készen van a kovász. S ezt a kovászt szaporítjuk minden kenyérsütés előtti napon bármilyen őrölt liszttel.
 
* van komlóval készült változat is, de ez mindenki számára könyebben elérhető.
Podlipnik Anna
(A kép a szerző felvétele!)
 
Bármilyen kérdés felmerül, hozzászólásban szívesen válaszolok, tegyék fel kérdésüket bátran!

Fórum a kenyérsütésről >>