logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Kutyák és a csúcstechnika

Kitekintés

Lehet, hogy Los Angeles-i mintát fognak követni a budapesti kutyások?

Boros László kémikus

A budapesti kutyatartókból alakult EB OVO Egyesület meghívására az Egyesült Államokban élő Boros László biokémikus, egyetemi tanár, Kántor és Erzsi gazdája tartott előadást Los Angeles városának kutyatartási szokásairól, különös tekintettel a kutyapiszok-kérdésre, a város tisztántartására. Mint megtudtuk, a kutyapiszkot DNS-vizsgálattal azonosítják, ezen kívül komposztálókat helyeznek el, amelyek speciális baktériumok segítségével bontják le az ürüléket, a kutyafuttatókban pedig cserélhető faháncs-reszeléket használnak alomként, a nálunk elterjedt kényelmetlen és célszerűtlen zeolit nevű kőzet helyett. Lehet, hogy ez a jövő útja hazánkban is?
 
Noha az utóbbi években a korábbi állapotokhoz képest sokat javult Budapest tisztasága, az itt élő felelős ebtartók még nem elégedettek. Arra keresnek megoldást, hogyan lehet megelőzni, hogy a közterületeken előforduljon még kutyapiszok, hogy lehet rábírni az állattartókat, hogy kedvencük után az ürüléket minden esetben eltakarítsák? Azért, hogy minél több információ alapján dolgozhassák ki a hazai kutyatartásra vonatkozó tervezetüket, a közelmúltban meghívták Boros László biokémikust, egyetemi tanárt, hogy mutassa be az Egyesült Államok-beli Los Angeles egyik kerületében alkalmazott ebtartási szabályokat, amelyek öt év alatt látványosan megváltoztatták az egyébként kutyaimádó városrész életét. Az összejövetelt egy Szabadság térhez közel eső kávézóban tartották, ahová kutyák is bemehetnek. Noha több gazda négylábú társával jelent meg, az ebek nyugodtan feküdve nézték végig a vetítést, hallgatták meg az előadást.
 
– Los Angelesben, ahol most már húsz éve élek, rengeteg kutya van – kezdte előadását Boros László.
– A város lélekszáma 14-14,5 millió, kutyáinak száma pedig a fele, 7-7,5 millió. Tehát, átlagosan minden második embernek van kutyája. (A rendkívül népszerű, kutyatartással foglalkozó televízióműsor vezetője, Cesar Milan is itt él.) Hiszen a kutyatartás évekkel hosszabbítja meg az ember életét, jó hatással van közérzetére, lelkiállapotára. A városvezetés ezért rákényszerült arra, hogy szabályozza az állattartást, a békés együttélés és a környezet tisztántartása miatt. A legfontosabb intézkedés az volt, hogy bevezettek egy DNS-mintán alapuló adatbankot, ahol a város összes kutyáját regisztrálni lehet. Ennek segítségével számon tudják tartani, megkapták-e az állatok a kötelező oltásokat, ki a gazdájuk, ha elveszik, vagy elpusztul egy kutya, be tudják azonosítani, és ennek alapján bírságolják meg, vagy ítélik közmunkára a gazdát, ha nem takarítja fel kutyája után az ürüléket. A regisztráció díja 29 dollár. A másik, hogy számos kutyafuttatót hoztak létre, ahol szintén kötelező összeszedni a kutyapiszkot, ám puha faháncsból készült alom van leterítve, amit hetente kétszer cserélnek. Mindenütt jól látható jelzések vannak arra vonatkozóan, hova lehet kutyát bevinni és hova nem, és mindig a gazda felel kutyája viselkedéséért. A kertvárosban, ahol lakom, naponta száz kutya is elhalad a házunk előtt – el lehet képzelni, mi lenne, ha nem takarítanák fel gazdáik a kutyapiszkot!  Bizonyos távolságonként egy-egy komposztáló berendezés van a földbe ásva, amelyek baktériumok segítségével bontják le a kutyaürüléket. Ezt akár itt, a Szabadság téren is meglehetne csinálni, csak 30 cm mély föld kell hozzá – javasolta a szakember.
–Két kutyát máris beregisztráltattunk a DNS-bankba – mondta Csonka Berta, az EB OVO Egyesület vezetője.
– Európában is van laboratóriumuk, a szervezet pedig a világ összes kutyájának a regisztrációját elvégzi. A felelős gazdákkal együttműködve nálunk is meg lehetne oldani a közterületek kutyaürülék-mentesítését! – nyilatkozta.
–Budapest V. kerületében nem jelent olyan nagy problémát a kutyatartás – nyilatkozta Illés István, Belváros-Lipótváros Közterület-felügyeletének vezetője.
–Mióta húszezer forintos helyszíni bírsággal, illetve, ha szabálysértési eljárást indítunk, akár harminc ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújthatjuk azokat, akik közterületen szemetelnek, jobban vigyáznak az emberek, így a kutyások is környezetükre. A komposztáló berendezés jó ötletnek tűnik, egy próbát mindenképp megér!

Édes Borbála