logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Mozdulatterápia

Mozdulatterápia

Egyszer a szép mozdulatok segítségével gyógyultam ki a szerelmi bánatból...

Egyszer, a tavaszi megújulással egy időben, azért, hogy ledobjam magamról mind a múlt nehézkes érzéseit, mind azért, hogy kitárjam lelkemet a szép jövő ígéretének, elhatároztam, hogy odafigyelek minden mozdulatomra. Vagyis: minden mozdulatot megpróbálok tökéletesen szépen és harmonikusan véghezvinni...

Az utóbbi években fizikusok bebizonyították, hogy valóban minden energia: a testektől kezdve a gondolatokig, érzelmekig, minden! Olyannyira elfogadott lett ez a nézet, hogy nem olyan rég még bölcsészettudományi (azon belül is, klasszika-filológiai, vagyis az ókori görög-római szövegeket vizsgáló tudományág) nagydoktori dolgozat védésében is láttam…
Ha minden energia, méghozzá a mágnesességhez hasonló rezgésekkel tovaterjedő, akkor nem csoda, ha a mozdulataink is messzemenő hatásokat váltanak ki környezetünkből, de még csodálatosabb, hogy saját magunk lelkiállapotára is visszahatnak!

Amit most leírok, akár vehetjük a fönt leírtak gyakorlati bizonyításának is.

Egyszer, a tavaszi megújulással egy időben, azért, hogy ledobjam magamról mind a múlt nehézkes érzéseit, mind azért, hogy kitárjam lelkemet a szép jövő ígéretének, elhatároztam, hogy odafigyelek minden mozdulatomra. Vagyis: minden mozdulatot megpróbálok tökéletesen szépen és harmonikusan véghezvinni.
Ez abból állt, hogy, első lépésként (nők lévén), barátnőmmel gyakoroltuk a kecses, és nőies járást (J), amit egy indiai film ihletett. Azt hiszem, Samsara volt a címe.
Ezután, akárhányszor leültem és fölálltam, használtam az izmaimat: nem csak lehuppantam, hanem szép gondosan ültem le, vagy álltam föl, amit egyébként még a régi világban nevelkedett, idős hölgyeknél mind a mai napig látok. De, még ez sem volt elég! Ha ültem, nem görnyedtem egyáltalán: vagyis, még annál is egyenesebben ültem, ahogy szoktam. Mert ugye, azt még mi is megtanultuk gyerekkorunkban, hogy menyire egészségtelen, ha nem húzzuk ki magunkat..., de, hogy most valóban odafigyeltem erre is, összehasonlíthatatlan volt az érzésbeli különbség. Igen: jól olvasták: az ember kezdte magát minden nap, egyre és egyre jobban érezni.
Ez a kis változtatás, ez az igazán apró dolog, hogy az ember szépen ül le, és szépen jár, vigyáz a mozdulataira, körülbelül egy hónap alatt teljesen kicserélte a lelkemet.

Ez a szimbolikus cselekedet, ahogy elkezdtem uralni életemnek, önmagamnak egy kis részletét, visszahatott rám, és viszonylag rövid idő alatt minden téren nagyobb tudatosságot, önbizalmat és harmóniát tapasztaltam magam körül és főként önmagamban. Arról természetesen ne is beszéljek, hogy a külvilágnak is harmonikus képet sugároztam, amit az emberek általában nem tudatosan, de annál hatékonyabban érzékelnek. Így, hamarosan új udvarlók vettek körül, ami már nagyon rám fért, mivel épp egy szakítás utáni felépüléssel esett egybe a „mozdulatterápiám”.

A különféle mozgásformákra épülő sportok áldásos hatásáról majd legközelebb lesz szó…

É. B.