logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Fény az alagút végén

Szemléletváltásra van szükség a könnyűzenében

Budapesten február 6-án a Gödör Klub ad otthont a magyar könnyűzenei élet nagyszabású rendezvényének, a Zipkomm Országos Zenei Konferenciának. A meghívott előadók kerekasztal beszélgetéseken vitatják meg a szakma jelenét és a jövő lehetőségeit, komoly támogatást nyújtva ezzel a hazai zenekaroknak. A programsorozat este koncertekkel zárul.

A 2005-ben a kulturális minisztérium által útjára indított PANKKK (Program a Nemzeti Kortárs Könnyűzenei Kultúráért), a magyar könnyűzene problémáit kezelni hivatott állami kezdeményezés idén egy országos szintű rendezvénnyel, a Zipkomm Országos Zenei Konferenciával folytatódik. A meghívott előadók: zenészek, kiadók, menedzserek, koncertszervezők a napjainkra megváltozott piaci feltételekre keresik a választ. Hogyan tud ma egy kezdő zenekar az ismeretlenségből kitörni? Hogyan tudja önmagát bereklámozni, hogyan tud támogatókat találni, milyen gyakorlati tudásra van szüksége ahhoz, hogy a zeneiparban boldogulni tudjon?
Berta András, a PANKKK programigazgatója és egyben a rendezvény főszervezője hangsúlyozta, hogy elsősorban szemléletváltásra van szükség a magyar könnyűzenei életben: – Sok zenekarra még ma is a csodavárás a jellemző. Azt remélik, hogy a klubban, ahol játszanak, majd felfedezik őket: egy nagyobb nevű kiadó, vagy menedzser fantáziát lát bennük, és ő majd előteremti az anyagi forrásokat ahhoz, hogy koncertezni tudjanak, lemezeket készíthessenek. De ez a világ már a múlté. A hagyományos lemezkiadás halódik, nincs meg az az anyagi háttér, amellyel egy zenekart fel lehet futtatni. Napjainkban ezért egyre nagyobb szerep jut az olcsó és kreatív megoldásoknak, így az internetes közösségek építésének is. A konferencia, amelyre minden érdeklődő zenészt, vagy akár civilt várunk, szakmai támogatást nyújt nekik abban, hogy megismerjék azokat a lehetőségeket, amelyek segítségével érvényesülni tudnak. Azért, hogy minél több érdekeltet bevonhassunk, élő adásban fogja közvetíteni az eszmecserét a MyMusic internetes közösségi oldal, ahol online hozzászólásokra is lesz lehetőség. A fő helyszín a Gödör Klub, de a nagy országos régióközpontok (Pécs, Tatabánya, Sárospatak, Debrecen, Nagykanizsa, Szeged) is ráépültek a saját környezetükben tapasztalható problémák köré szervezett konferenciákkal – tudtuk meg.
A nap kerekasztal-beszélgetései koncertekkel zárulnak. A Gödör Klubban fellépnek a TükeZoo, Qualitons, Nemjuci, Korai’s Banditos zenekarok. Az egész napos rendezvény ingyenesen látogatható és bárki részt vehet rajta, aki a www.zipkomm.hu címen előzetesen, vagy később a helyszínen regisztrál.