logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

kalendárium

Péter-Pál tüze

búzaJúnius 29-e, Péter-Pál napja az aratás kezdetének egyik leggyakoribb időpontja. A magyar nyelvterületen általában úgy tartották, hogy ezen a napon hasad meg a búza töve, jelezvén, hogy betakarítható a búza, kezdődhet az aratás. 

Szent Iván ünnepe

Oberon és Titánia a Szentivánéji álombólJúnius 24-e Szent Iván napja. Az előtte lévő éjjel a Szent Iván-éj. Az ünnep szorsan kötődik a jún. 21-i nyári napfordulóhoz, de a naptárreformok miatt pár nappal később ünnepeljük. A napforduló mindig is termékenység- és bőségünnep volt. Varázslatos, szerelmes éjszaka, amikor bármi megtörténhet, a kívánságok teljesülhetnek. Nem véletlen, hogy Shakespeare öt felvonásos vígjátéka, a Szentivánéji álom is ezen az éjjelen játszódik.

Szent Orbán, az utolsó fagyosszent

Szent OrbánPongrác, Szervác, Bonifác (május 12., 13., 14.), valamint Orbán (május 25.), azaz a fagyosszentek meglehetősen rossz hírben állnak, hiszen a fokozatosan melegedő idő után újra visszahozzák a reggeli fagyokat, ami a zsenge, tavaszi növényeknek nem kedvez. Az Orbán-napi hideg a szőlőnek árt leginkább, ezért sokfelé szobrot emeltek számára a szőlőben, és ezen a napon körmenetben keresték fel. A szőlőhegy védelmét és a bő termés biztosítását várták tőle.

Gasztro-kalendárium

gasztronómia, étel, ital, fesztiválOrszágos gasztronómiai kalendáriumunkban összegyűjtöttük azokat a nyár végi, ősz eleji eseményeket, amelyekről kár lenne lemaradni... Csirkepaprikás Fesztivál, Bor és Művészet Fesztivál, Vegetáriánus Fesztivál, Gombócfesztivál, Tócsni Fesztivál, Budafoki Pezsgő-, és Borfesztivál, Nemzetközi Tiszai Halfesztivál, hogy kedvcsinálónak néhányat említsünk...

Tartalom átvétel