logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

kutatás

Boldogabbak az okosabbak

A köztudatban él az a feltételezés, hogy aki butácskább, boldogabb. Nem igazán érti meg a világ nehézségeit, így nem is tud foglalkozni velük, inkább csak a könnyen érthető, felszínes dolgok érdeklik, épp ezért boldogabb is. Brit kutatók azonban ezt megcáfolták, hiszen az intelligencia mérőszámának tekintett IQ és a boldogság közti kapcsolatot keresve arra a következtetésre jutottak, hogy boldogtalanabbak az alacsony IQ-jú emberek.

A Nap fivére

A Földön kívüli élet időtlen idők óta foglalkoztatja az emberiséget. A témával számtalan könyv és film foglalkozik, a történelem során már rengeteg rémhír és téves riasztás felröppent az UFO-k felbukkanásával kapcsolatban. Természetesen ezúttal sem erről van szó, de közelebb kerültünk ahhoz, hogy földszerű bolygókat ismerjünk meg. Egy brazil kutatócsoportnak hála, nagy lépést tettünk afelé, hogy egy velünk párhuzamos civilizációra bukkanjunk.

Kutatás a „szögedi" nyelvjárásról

Szegedi Tudományegyetem, BTKA Szegedi Tudományegyetem nyelvészei időszerűnek érezték, hogy napjainkban is felmérjék az ö-zőnek is nevezett nyelvjárás helyzetét a régióban. A kutatás célja az volt, hogy megállapítsák, hányan és milyen szituációkban használják a szegediek ezt a dialektust.

Árvízhelyzet a jövőben

arvizAz Európai Környezetvédelmi Ügynökség tudósai által készített tanulmány szerint a jövőben egyre több olyan katasztrófahelyzetre számíthatunk, mint a Duna jelenlegi áradása. A helyzet romlásához a globális felmelegedés, a példátlan urbanizáció és a modern mezőgazdaság is hozzájárul.

Bábel előtt - egy ősi nyelv?

Bábel tornyaBizonyára mindenki ismeri Bábel tornyának történetét, amely az ember nyelvi sokféleségét magyarázza. Ez nem mást feltételezett, mint egyetlen ősi nyelv meglétét. Nem is csoda, hogy azóta tudósok százainak fantáziáját mozgatta meg a gondolat: vajon tényleg létezett?

Tartalom átvétel