logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

A rettegés hálójában

A rettegés hálójában

Van kiút a bántalmazásból!

félelem, bántalmazott nők, T. É. T.A családon belüli erőszak sokkal több embert érint, mint gondolnánk. Elsősorban nők az áldozatok, akik partnerüktől naponta szenvedik el a lelki, szóbeli, fizikai vagy anyagi terrort.
Ők nem kapják meg a kapcsolatukban azt a szeretetet és törődést, amelyre szükségük lenne, ehelyett sorozatos bántalmazásban van részük, ami felőrli lelki erejüket, önbecsülésüket, pszichikai és fizikai betegségekbe taszítva őket. Horváth Mária önsegítő csoportja, a T. É. T. (Tudat Ébresztő Tréning) a bántalmazott nőknek kíván hatékony segítséget nyújtani Dr. David R. Hawkins kineziológián alapuló módszere alapján. A vele készült interjúban elolvashatják, miként?
 
Szidalmazások, szeretetlenség, kritizálás nap, mint nap, bűntudat keltése ok nélkül, majd tettleges „büntetés”, fenyegetések, zsarolás – csak néhány a bántalmazó eszköztárából, amellyel megfélemlíti, tönkreteszi és hatalma alatt tartja áldozatát… A legtöbbször női bántalmazottak a szisztematikus lelki rombolás miatt idővel belsőleg is elfogadják ezt a helyzetet, partnerük elhiteti velük, hogy ők valóban rosszak és megérdemlik a büntetést. Ami ennél is rosszabb: titkolják helyzetüket. Csak akkor fordulnak segítségért, amikor már tényleg katasztrófa közelít. 
Horváth Mária, aki maga is bántalmazó kapcsolatból kiszabadulva szerezte vissza életét, függetlenségét, elhatározta, hogy tapasztalatait, a menekvés módját megosztva segít sorstársainak kilépni szenvedéssel teli helyzetükből és abban, hogy önbecsülésüket helyreállítva tartalmas, szép, örömteli életet élhessenek!
 
bántalmazott nő, T.É. T.– Tényleg van kiút egy bántalmazó kapcsolatból?
 
– Aki benne van egy ilyen kapcsolatban, a reménytelenség és fásultság olyan fokán tengeti életét, talán már évek óta, hogy szinte lehetetlennek tűnik számára egy normális, szeretetteli élet megtapasztalása. Ha a töménytelen szenvedés után el is jut odáig az áldozat magában, hogy valahogy változtatni kéne, befejezni a kapcsolatot, a bántalmazó nem engedi, mert ő áldozatából nyeri életenergiáját… Ezért fenyegetéseket, zsarolásokat alkalmaz, amelyekkel úgy megfélemlíti áldozatát, hogy az nem mer kilépni a kapcsolatból. Szomorú, hogy sok esetben a gyermekeket is felhasználják céljaik érdekében, velük zsarolják a szerencsétlen nőt, anyát… Ennek ellenére ki lehet szabadulni ebből a gyötrelmes élethelyzetből! Az én példám a bizonyíték rá, hogy van menekvés…
 

 
Horváth Mária, T. É. T.  (Tudat Ébresztő Tréning) alapítója13 évig éltem lelki és fizikai terrorban. Túl sok volt. Minden. Napok, hetek, évek teltek egymás után úgy, hogy képes voltam akár óráról-órára változtatni a helyzethez való viszonyulásomat.
Ha úgy tartotta kedvem, képes voltam elfogadni: ez van, ezt érdemlem. Volt, hogy fellázadtam, de hamar beletört a bicskám.
Aztán jött váratlanul egy felismerés.
A helyzet ural engem, nem pedig fordítva! Dróton rángatott bábu vagyok. Csak el kell vágnom a tartó zsinegeket. Meg kell fognom az ollót... csak egy mozdulat az egész.
A hangsúly itt azon van, hogy van-e kellő bátorságom megfogni az ollót. Van-e elég erőm, hogy vágjak vele… és marad-e annyi hitem, hogy felálljak, és megtanuljak egyedül járni...
Persze, hogy VAN :)” Horváth Mária
 

 
bántalmazás– Mesélnél erről kicsit bővebben?
 
– Tizenhárom évig éltem bántalmazó kapcsolatban. Volt minden, ami elveszi az embernek az önbecsülését, amivel meg lehet alázni egy nőt. Ez egy tudatosan, lépésről-lépésre felépített mechanizmus. Első lépésben elveszik az önbizalmadat: nem vagy jó semmire, soha nincs igazad, mindent rosszul csinálsz. Ezt annyit hallod, hogy elhiszed. Második fokozat: ezért a sok rosszért, amit elkövetsz, büntetést is érdemelsz… Az első reakció a meghökkenés, de ebben a lelki stádiumban mégis jól esik a büntetés, hiszen már elhittem magamról, hogy rossz vagyok, és ezért ezt megérdemlem. Legbelül azonban azt is érzed, hogy ez mégsem normális dolog, ezért elkezdesz titkolózni, nehogy megtudja a család, rokonok, barátok, mi folyik otthon. Belül közben olyan állapotba jutsz, úgy letompítod magad az ingerekkel szemben, hogy szinte megszűnik körülötted a külvilág. Az erőszak lehet érzelmi, fizikai, anyagi, vagy az összes együtt… Aztán amikor végre kezdtem szembenézni az állapotommal, amikor már nem akartam tovább tűrni tovább a bántalmazást, a párom a fiammal kezdett zsarolni, fenyegetni, úgy, hogy egyre nagyobb félelem lett rajtam úrrá. A kapcsolat utolsó két évében már pánikbetegséggel is küzdöttem. Ekkor ismerkedtem meg egy pránanadival [egyfajta speciális energiagyógyászat. A szerk.] foglalkozó emberrel, aki legelőször is a félelmemet oszlatta el. Aztán lépésről-lépésre segített fölépíteni újra az önbecsülésemet, önbizalmamat, hitemet, hogy szembe merjek szállni helyzetemmel és a bántalmazómmal, és a fenyegetései és zsarolásai ellenére ki merjek lépni a kapcsolatból. Ez egy éve sikerült is! Azóta élek… Ezért határoztam úgy, a T. É. T. (Tudat Ébresztő Tréning) önsegítő csoportot létrehozva megpróbálok segíteni a hozzám hasonló pokolba kényszerített nők életén.
 
– Ehhez az AA (Anonim/ Névtelen Alkoholisták) önsegítő csoportjának módszerét és a kineziológa atyjának, Dr. David R. Hawkinsnak a kutatásait, valamint az általa leírt tudattérképet használod iránytűnek…
 
– Igen. Mindig is megvolt a hajlamom a lélekelemzésre, de amíg bántalmazó kapcsolatban éltem, elsősorban a saját problémám kötött le. Addig az ember nem tud másoknak segíteni, amíg a saját lelke, élete nincs rendben. Három évvel ezelőtt elvégeztem egy kineziológiai tanfolyamot, ami nagy hatást gyakorolt rám. A gyógyuláshoz vezető első lépés, hogy az ember szembenéz az érzelmeivel, fájdalmával. Én például magamra haragudtam, magamat vádoltam, mert azt hittem, jogosan kapom a büntetéseket. Magammal kellett békét kötni, eloszlatni egy csomó negatív tévhitet magammal kapcsolatban, megtanulni szeretni önmagamat – ami valljuk be, az egyik legnehezebb dolog a legtöbb embernek.  Ha szembenéztünk a bennünk lakozó hiedelmekkel, fájdalmakkal, utána el kell fogadni azokat és belátni, hogy Isten, vagy egy magasabb erő segítsége nélkül tehetetlenek vagyunk, nem szabadulhatunk meg tőlük, nem tudunk változtatni önerőnkből életünkön, negatív tudatállapotunkon, félelmeinken. Ez az alázat.
 

 

Dr. David R. Hawkins

Hawkins az ember érzelmeit két nagy csoportra osztotta: vannak az életet támogató, pozitív erőt adó érzelmek, és vannak gyengítő, elerőtlenítő, romboló, akár a halálba is taszító érzelmek. Annál örömtelibb, szebb, jobb és áldásosabb az életünk, minél inkább a magas rezgésű, éltető érzelmek és gondolatok töltenek ki bennünket (mint például a szeretet, hála, megbocsájtás, elfogadás) és olyan emberek társaságában vagyunk, olyan dolgokkal foglalkozunk, (pl. vallások, karitatív dolgok, természetközelség, művészet, sport, tanulás) amelyek mind ezt a magas frekvenciát, magas tudati minőséget közvetítik. Hawkins a kineziológia módszerével alkotta meg tudattérképét, amelyet az érzelmek, gondolatok energiaszintje szerint 20-tól 1000-ig osztályozott. A 250-es szint alatti érzelmek (pl. bűntudat, harag, szégyen, düh, mások hibáztatása, fásultság) mind gyengítenek. A skála alsó értékén lévő ember kész az öngyilkosságra, az 1000-es szint a tökéletes megvilágosodott tudat Krishna, Buddha és Jézus Krisztus energiaszintje.
 

 
Egy bántalmazó kapcsolatban élő ember azért gyenge, mert tudatát olyan romboló érzések töltik ki, mint a szégyen, harag, fásultság, bánat, félelem, bűntudat. A csoportmunka alatt lépésről-lépésre leküzdve az alsóbb energiaszinteket eljutunk oda, hogy méltatlan helyzetünkből kilépve eljuthassunk az örömteli érzések és örömteli élet szintjére. 
 
– Ismerünk több szervezetet, akik szintén a bántalmazott nőkön való segítést tűzték ki célul. Mennyiben más a te módszered?
 
– A NANE (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület) és más hasonló szervezet elsősorban jogi- kriminológiai, családsegítő és szociális kérdésekben nyújt segítséget olyan felkészült jogászokkal, pszichológusokkal, akik a bántalmazóval szemben és a hatóságok előtt szakmailag tudják megvédeni és képviselni a bántalmazottat. (Hiszen a bántalmazók sokszor rafinált, manipulatív szociopaták, akik ismerik a törvényeket, jogaikat és azt kijátszva, sokszor az igazságszolgáltatást is maguk mellé állítva folytatják áldozatuk gyötrését). Az ő segítségük „külső”, az enyém „belső”. A támogató, elfogadó közösség erejével, együttérzéssel, szeretettel az én T. É. T. csoportomban belső gyógyuláshoz juthatnak a bántalmazottak.
Én pontosan tudom, mit éreznek, min mennek keresztül, és saját sikeresen megvívott harcom a példa, hogy igenis, van kiút a bántalmazó kapcsolatokból!
 
Édes Borbála
 
A T. É. T.  Tudat Ébresztő Tréningre itt lehet jelentkezni: Élet a lelki és fizikai terror után FB-csoport.
 

Kapcsolódó cikkek:

Nes-terápia

Boldogabbak az okosabbak