logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

A tüdő cisztás megbetegedései

A tüdő cisztás megbetegedései

tüdőA szűrővizsgálatokat vegyük komolyan!

Légzőszerveink különösen ki vannak téve a környezetszennyezésnek, így nem csoda, ha egyre több embert érintenek a tüdő különböző megbetegedései. Dr. Egerszegi Sándor tüdőgyógyászt kérdeztük a tüdő cisztás megbetegedéseiről.

A tüdő cisztás betegségei ritka kórképek, - tudtuk meg dr. Egerszegi Sándor tüdőgyógyásztól - inkább a differenciált diagnosztikában okoznak problémákat, mert mint minden más szervben, itt is kötőszövetes, vagy hámfallal bírnak, és valamilyen folyadék van bennük. Lehetnek veleszületett eltérések, a hörgőkkel kapcsolatosak, elhelyezkedhetnek a légcső, a nyelőcső mellet, vagy a rekeszizom környékén a gátor üregben, a szív közelében és nyomási tünetekkel, fertőzésekkel hívhatják fel magukra a figyelmet. A kivizsgálás, vagy a tüdőszűrés során okozhatnak riadalmat, hiszen egy kerek árnyék a tüdőben mindig gondot jelez, és részletes kivizsgálást igényel. Ilyenkor meg kell nézni a régi felvételeket, így nyomon követhető a növekedés mértéke. Más jelentősége van egy fiatalembernél, aki nem dohányzik, mint egy középkorú, vagy idősebb beteg esetén. A feltáráshoz használjuk a képalkotó diagnosztika másik két elemét, a CT, vagy MRI vizsgálatot, mert itt jobban látható a ciszta fala, a bennék sűrűsége. Ha befertőződik egy ilyen ciszta, akkor akut beavatkozásra kerülhet sor, de jobbára csak bizonyos nagyság felett, vagy diagnosztikai probléma fennállása esetén igényel műtéti beavatkozást.
 
tüdőszűrésLéteznek más elváltozások is a mellkasban, főleg a mellhártya és a szívburok környékén, ilyenkor is a röntgen, a CT, MRI alapján vizsgálódunk, de ezek még mind a jóindulatú kategóriába sorolhatók, mert szinte soha nem fajulnak el, nem válnak rosszindulatú daganatokká. A ciszták döntő többsége sima falú, nem mutat egyenetlenséget, és a váladéka is más jellegű, mint egy szétesést mutató, kerek árnyék, aminek a közepe elfolyósodik s ezáltal daganatos, tuberkulotikus, vagy fertőzéses elváltozásra utal, és komoly törődést igényel. A ciszták megbolygatása, pungálása, csak ritkán indokolható, és ilyenkor nagy gondot kell fordítani a sterilitásra. Mindig mérlegelni kell, hogy egy műtét komplikációs lehetősége mennyivel nagyobb, mint a várható eredmény. Amikor egy lassan növekvő ciszta idővel légzési, vagy keringési problémákat okoz, akkor azt orvosolni kell. A végleges megoldást az eltávolítás jelent, mert a pungálást követően, idővel újra feltöltődnek a ciszták. Ha a beteg általános állapota nem tesz lehetővé mellkasi műtétet, akkor felmerülhet a CT vezérelt punkció is.
 
Nem szabad szem elől téveszteni, hogy a mai embert rengeteg hatás éri, ezért több gondot kellene fordítani egészségünk megóvására. Fizikai megerőltetés, lelki problémák során jelentkező panaszainkat felelősen kell kezelnünk, hiszen ez kötelesség önmagunkkal és hozzátartozóinkkal szemben is. Panaszmentes időszakokban is vegyünk részt a szűrővizsgálatokon. A mellkasi gyógyászatban egyre több, egészen fiatal beteggel találkozunk súlyos problémákkal. Ne bagatellizáljuk el a jelentkező panaszokat, mert ezzel komolyabb bajt előzhetünk meg. A szűrővizsgálatokon rendszeresen megjelenők olyan kontroll alatt vannak, ami egyfajta garanciát jelent a megelőzésben, gyógyításban, mert a régebbi felvételek lehetőséget nyújtanak az orvos számára az esetleges elváltozások nyomon követéséhez, a problémák időbeni kezeléséhez. Nem kell egyetlen felvételre hagyatkoznia, előzmények nélkül diagnózist felállítania, ha van visszatekintése a beteg állapotára.
Vincze Mária

Kapcsolódó cikkek:

Ciszták a testünkben >>

Vegyszerek, pollenek, szmog >>