logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Alvászavar

Jegyzet

Alvászavar…

A TEJ: Élet-erő-egészség…

Gyermekkoromban ezzel a szlogennel reklámozták a tejet, egyik nagyon egészséges italát az emberiségnek. Ismertük az ízét, színét, állagát, tudtuk, ha kint hagyjuk egy fél napig a konyhaasztalon, megsavanyodik…
Sajnos, legalább tíz éve vadászom olyan tejet, amire igaz ez az állítás. Egy időre ugyan feladtam a küzdelmet, és kezdtem beletörődni abba, hogy a mai „tejek” nem savanyodnak meg, akármeddig várhatom: legfeljebb megkeserednek, megpenészednek, megromlanak…  Ám, amióta kiváló kaukázusi kefírgombámról is gondoskodnom kell, újra keresek-kutatok, találok-e végre valahol IGAZI tejet…
Ugyanis a gomba, szegény, nálam sokkal kisebb élőlény, és kezd belebetegedni a sok vegyszerbe, ami a különféle, állítólag biogazdaságokból származó, kiváló minőségű tejekből a szervezetébe kerül.
 
Ha nem megfelelő minőségű, vagyis vegyszerekkel kezelt tejjel kénytelen táplálkozni, a tejcukor lebontása után a finom kefír és savó helyett egy barna kéreg képződik a gomba által megerjesztett tej-maradványon, ami keserű, akárcsak a savó (régen Író volt a neve, és külön nejlonzacskóba volt csomagolva, akárcsak a tej… de egy ideje ezt sem látom sehol), így hétről-hétre ki kell önteni az egészet..
Újabban feltűnt a következő felirat a tejesdobozokon: „+10 ⁰C alatt tárolva egy hétig is eláll” (Igaz, a régi, igazi tejek még hűtőben is két nap alatt megsavanyodtak.)
Na, kipróbáltam, +10⁰C feletti hőmérsékleten vajon megalszik-e? Nem: újra csak a szokásos megromlás, megkeseredés, megpenészedés. Jöttek az újabb próbák, hogy igazi, egyszerű, tehénből fejt, valóságos tejet találjak. Ekkor feltűnt az újabb változás a csomagolásokon:  „Hőkezeléssel tartósítva” – na, gondoltam, talán csak ezért nem alszik meg: felforralták.
De akkor mikor és hogyan tud egy városi ember olyan friss tejhez jutni, amiből aludttejet készíthet?
 
Egyik perzsa barátom, hazájának és családjának szokása szerint joghurtot szeretett volna otthon készíteni. Volt is neki külön erre a célra szolgáló edénye, amit még Shirázból hozott. Lement naivan a közeli boltba, és vásárolt vagy 5 liter 2,4 %-os tejet. (Meg kell jegyezni, nem az ultrapasztörizált, dobozos tejekre gondolok, hanem azokra, amiket „normális” tejként árulnak a hűtőpultokból. Vagy dobozban vannak, vagy egyszerűen zacskóban, de a lényeget tekintve sajnos nincs különbség.) Beletette a doboz natur joghurtot, amint kellett, és várt ő is reménykedve, talán lesz majd sok, finom joghurtja. Természetesen neki is ki kellett dobnia mindet, mert rossz, romlott, keserű, ehetetlen volt, még csak nem is hasonlított a joghurtra.
Végül, tollat ragadtam, hogy megkérdezzem: tud-e valaki egy áruházat, élelmiszerboltot, helyet, ahol Budapest belső kerületeiben olyan tejet árulnak, ami, ha nem tesszük hűtőbe, magától szépen megalszik? Mert tanyákon, vagy egy-egy vidéki portán, ahol tartanak tehenet, kecskét hozzá lehet jutni, de itt, ahol én élek, Budapest belvárosában, hiába keresek igazi, iható tejet.  (Életem egyik felejthetetlen élménye volt olyan kecsketejet inni, amelyben a rét növényeinek illata és íze volt, lehűtve, egy forró nyári napon, ám milyen érdekes: ez a tej is, hiába tettük azonnal hűtőbe, másnapra máris megsavanyodott!!)
 
Pedig sok ételt kifejezetten aludttejből kell készíteni!
Ilyen például az aludttejes prósza, amit Somogyban kedvelnek nagyon, vagy a szintén somogyias, aludttejes tökfőzelék. Ezeket az ízeket nem lehet mással, joghurttal, vagy tejföllel helyettesíteni.
Tud valaki segíteni? A beton dzsungelben hol találok igazi tejet??
 
Utóirat: pár hónapja találtam egy tejet egy élelmiszer áruházban, ami megaludt! A Szlovákiából importált Tátra tej…  Ám, alighogy felfedeztem, kivonták a forgalomból arra hivatkozva, hogy sokkal olcsóbb, mint a többi… Hm?
É. B.
 
A tehéntej összetétele:
 
1 liter tehéntej tápértéke 620 kalória.
Átlagos összetétele: 87,9% víz és 12,1% szárazanyag.
Tejzsír, melyet különválasztva vajként ismerünk.
Tejfehérje: kazein, és savófehérjék
Tejcukor, laktóz, amely egy glükóz és egy galaktóz komponensből áll, amely egy diszacharid. Elősegíti az ásványi anyagok (kalcium, magnézium, foszfor) felszívódását, és a belőle képződő tejsav a vastagbélben gátolja a káros bélbaktériumok elszaporodását. Azoknál az embereknél, akiknek hiányoznak a tejcukor lebontását végző enzimek a tej hasmenést, rosszullétet okoz.
Vitaminok: B2-vitamin, B12-vitamin, B6-vitamin
Ásványi anyagok: Jelentős a kalcium- (Ca), foszfor- (P) és szelén- (Se) tartalma.
 

Jó hír

Köszönöm a javaslatot! :) Azóta szerencsére találtam egy jónak mondható tejet: a Cserpes Sajtműhely állítja elő. Az egy literes 2,8 %-os tej 300 Ft, míg a 3,6%-os 325 Ft, tehát olcsóbb, mint sok más biotejnek mondott ital.. A honlapjukon az szerepel, hogy semmi mesterséges adalékanyagot nem tartalmaz, és valóban finom tej illata is van. Reméljük, sok követőjük lesz, és végül kiszorulnak a mű-"élelmiszerek" az élelmiszer-"ipar"-ból...

Szerkesztő

HixiPixi képe

őstermelők?

Szerintem sok házi tej van mindenfelé a városban.
Persze a boltokból lassan már semmit nem érdemes venni, nem a "tej-jellegű ital" az egyetlen ilyen cikk. Viszont szoktak őstermelők igazi tehéntejet adni, csak tudni kell, merre. Néha látok tej-árusító autókat is, ezek hol itt, hol ott tűnnek fel... egyszer megkérdezem már tőlük, mi a szisztémájuk, ha konkrétan őket akarom keresni, merre.
Elsőnek különben a piacokon néznék körül, mármint nagy őstermelői piacokon. Emlékszem, pár éve még a Lehel tér környékén laktam, és ott a Lehel csarnok emeletén árusítottak igazi tejet, kecsketejet is, meg mindenféle házi készítésű tejterméket.

Zolly