logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Ciszták a testünkben

Ciszták a testünkben

radiológiaLegtöbbször felesleges aggódnunk miattuk

Mindenki szereti tökéletesen egészségesnek tudni magát, ezért megrémül, ha bármilyen testi elváltozásról értesül a szervezetében. A gyakran előforduló ciszták miatt azonban nem kell aggódni. Legtöbbjüket észre sem vesszük, és egész életünkben gond nélkül élünk velük. A ciszták többsége élethossziglan kicsi marad, így általában nincs más teendő a felfedezésük után sem, mint hogy a szakorvos kérésének megfelelő időközönként ultrahangos ellenőrzésen követjük az állapotát. 
 
A ciszta a leggyakrabban előforduló jóindulatú daganat, és tévhit hogy a nők privilégiuma. Az ultrahangos vizsgálatok elterjedése óta az emberek gyakrabban szereznek tudomást arról, hogy belső szerveikben elváltozások vannak. Hiába a jóindulatú jelző, mégis végigfut a hideg a hátunkon, ha a kórlapunkra kerül a megállapítás, pedig a ciszta mindig jól körül határolható formájú, így könnyű felfedezni és követni az esetleg bekövetkező változást.
 
jóindulatú cisztaKeletkezésük és sajátságaik szerint a cisztákat több csoportba soroljuk.
A valódi ciszták a szervezetben már meglevő üreges szervek kitágulása révén jönnek létre. Ezeknek aszerint, hogy melyik szervből származnak, eltérő a szerkezetük, hámbélésük van. Némelyik mirigyben úgy keletkeznek, hogy a kivezető nyílása eldugul és a folyton képződő váladék, kitágítja a mirigyüreget. Ezeket nevezzük retenciós cisztáknak. Kialakulhatnak a májban az epe utak kitágulásával, gyakoriak a nyálmirigyekből keletkezők (békadaganat, ranula); vagy akár maga az epehólyag (hydrops vesicae felleae) a vesemedence (hydronephrosis) a petekürt (hydrosalpynx) is átalakulhat cisztává, sőt az embrionális életből visszamaradt képletek is. Más, endothellel kibélelt valódi ciszták keletkezhetnek a nyirokerekből vagy hézagokból, ínhüvelyekből stb.
Az álciszták gyulladásos képződmények, férgek körül alakulnak ki, vagy valamely szövetterület ellágyulása, elfolyósodása a kezdő folyamat, amely esetleg a környező szövetben meginduló elhatároló folyamat révén önálló kötőszöveti fallal bíró cisztává lehet. Ilyeneket találhatunk például az agyvelőben, ahol tipikus az elhalt terület elfolyósodása. Ugyancsak gyakori az ilyen ellágyulási ciszta a daganatok belsejében. Kötőszöveti tok keletkezik a fel nem szívható idegen testek, valamint állati paraziták körül is, ez utóbbiak gyakran maguk is ilyen hólyagszerű képződményt alkotnak (borsóka). Ezért kerülendő a nyers vadhús fogyasztása, mivel az állatokban lévő borsóka férge, beeszi magát az izmokba és a gyomrunkba jutva, cisztaszerű képződményt hozhat létre.
Előfordul policisztás állapot is, amikor minden szervben megtalálhatóak ciszták, de ez ritkaság.
   
Dr. Kárpáti Edit radiológus főorvos páciensei sok esetben nem tudnak róla, hogy elváltozás van a szervezetükben, s csak a vizsgálat során derül ki számukra, hogy valamelyik szervük cisztát rejt. Ilyenkor helyben elmagyarázzák a megszeppent betegnek, hogy nincs okuk az aggodalomra, hiszen a ciszták zöme jóindulatú, ezért is maradhatott addig észrevétlen.
– Vese ciszta például kialakulhat alkati okok, vagy gyulladás következtében egyaránt – magyarázza a szakember.
– A megfigyelés mellett attól függően dönt a szakorvos, hogy a ciszta melyik szervben van, milyen méretű, és hol helyezkedik el a környező szervekhez képest. Az apróbb cisztákat nem feltétlenül kell kontrollálni. Ha csupán egy-két veseciszta van, akkor elég kétévente elvégezni egy ultrahangos vizsgálatot. Az apróbb máj cisztákkal is hasonló a helyzet. Amikor azonban elérik 4-5 centimétert, akkor szorosabb ellenőrzés alá vonjuk a beteget, és évente visszarendeljük kontrollra. A cisztának nagyon jól meghatározható ultrahang jelei vannak, tehát meg tudjuk mondani, hogy mikor típusos a ciszta. Önmagában az ultrahang vizsgálat alapján eldönthető, hogy cisztával, van dolgunk. Ha bármilyen jelet látunk, aminek alapján a cisztát atípusosnak mondhatjuk, akkor további vizsgálatokkal tesszük egyértelművé a diagnózist. A reproduktív korban lévő nőknél teljesen szokványos dolog a petefészekben előforduló ciszta, úgy 40 mm-ig, így csak az ennél nagyobb méret, vagy az idősebb életkor indokolja a követésüket. Gyakran előfordul, hogy a petefészekben a tüszők, nem repednek meg, és cisztaként jelennek meg, de ezek 1-2 menstruációs ciklusig fennmaradnak, majd maguktól elmúlnak – nyugtat meg a szakorvos.
 
A különböző szervekben előforduló ciszták különböző megítélés alá esnek.
 
– Egyes fertőző betegségek a máj cisztás átalakulásával járnak, ilyenkor a vérből egy egyszerű, szerológiai vizsgálattal kizárjuk azt, hogy fertőzéses eredetű-e, vagy banális cisztának minősül – tájékoztat Dr. Kárpáti Edit radiológus.
– A vesében is lehetnek olyan elváltozások, amelyek cisztás kórképnek felelnek meg, de ezeket is kizárhatjuk, és ha egyszerű cisztának bizonyulnak, akkor nem igényelnek különösebb kontrollt. Ha nem teljesen tiszta a ciszta belseje, nem sima a fala, akkor további vizsgálatot végzünk. Az emlőben is gyakori a ciszták előfordulása. Bizonyos emlő típusokat szinte jellemez a sok, kisméretű ciszta. Ez azonban többnyire nem ok az aggodalomra, az éves kontroll elegendő a követésére. A speciális területektől eltekintve, férfiak és nők egyaránt érintettek a témában. A hasnyálmirigy területén viszont ritkábban találkozunk ezzel a megbetegedéssel, - kivéve, ha gyulladás előzi meg - ezért itt a kisebb méretűeknek is komoly figyelmet szentelünk, mert gyakrabban jeleznek betegséget. Ha a vesében lévő ciszta például nyomja a kivezetést, akkor fennáll a veszély, hogy az állomány elsorvad, vagy a pangó vizelet befertőződik. Ilyenkor a megkisebbítés kedvezőbb helyzetet teremt a következő műtéti beavatkozás számára, elkerülhető a gyulladás tályog kialakulását a mögöttes területen.
Normál esetben, a békés, típusos cisztát nem szoktuk leszívni, még az emlőben sem. Olykor nagyon nehéz a betegeknek ellenállni, akik orvostól-orvosig vándorolnak ezzel a kéréssel, mert őket már a tudat is zavarja, és abban reménykednek, hogy ezzel végleg megszabadulnak attól az icike-picike cisztától is  – mondta a radiológus.
 
A nőgyógyászati, szájüregi, emésztőszervi, mellkasi szűréseken való rendszeres részvétel azt jelenti, hogy esélyt adunk magunknak egészségünk, erőnlétünk megőrzésére, egy boldogabb életre. 
 
Vincze Mária
/A fotók illusztrációk/.