logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Ezeregy éjszaka

Irán, perzsa, Magyar Iparművészeti Múzeum, Arasinda, Doulnay, török, Közel-Keleti, Achmed herceg kalandjaiKülönleges Közel-keleti világba csöppenhetünk, ha június 24-25-én ellátogatunk az Iparművészeti Múzeumba. Ízelítőt kaphatunk a török és iráni zenékből, tánc- és divatbemutatót láthatunk, amuletteket készíthetünk és érdekes filmvetítéseken keresztül ismerhetjük meg Irán változatos tájait, a perzsák mai életét.

A szeptember 18-ig látható, az iráni művészetet bemutató Két korszak határán-Perzsa művészet a Qádzsár korban (1796-1925) címet viselő kiállításhoz kapcsolódóan a Közel-Kelet jegyében rendezi meg az Iparművészeti Múzeum az idei Múzeumok Éjszakáját.

 

Részletes program:
 
18.30 Dr. Takács Imre, az Iparművészeti Múzeum főigazgatójának köszöntője. 
        
Őexcellenciája Saeed Seyed Agha Banihashemi, az Iráni Iszlám Köztársaság magyarországi nagykövete megnyitja a programot 
 
19.00–20.00 Arasinda koncert – Bede Sarolta – ének; Juhász Endre – oboa, szaxofon, bombard; Bakos Csaba – davul, derbuka; Bata István – basszusgitár és Nyitrai Péter – saz baglama, oud, cümbüs, kaval, zurna.
Az Arasinda együttes 16 éve alakult és azóta rendszeres fellépője hazai és európai folk, illetve történelmi tematikájú fesztiváloknak. A zenekar feldolgozásainak kiindulópontja és hangszerelésbeli alapja a török népzene, mely részint eredeti hangszereken, s a baglamán, oudon, cümbüsön, kavalon, zurnán, derbukán, és természetesen török nyelven előadott énekhangon jelenik meg, részint pedig az Európában elterjedtebb hangszerek (oboa, szaxofon és basszusgitár) hangszínével keveredve adják az Arasinda sajátos hangzásvilágát. A feldolgozásokban megjelenő eredeti török dallamvilág a zenekar szólistáinak egyéni improvizációival váltakozik, mely hol a jazz felé, hol a keleti taksim hangzása felé viszi el a dallamívet.
 
Dolunay török néptánccsoport, perzsa, Irán, Múzeumok éjszakája, Achmed herceg kalandjai, Hessam Habibi20.00-20.40 Dolunay török néptáncelőadás – a tánccsoport Törökország régióinak hagyományos táncait bemutató előadással készül az estre.
 
 
21.00-20.00 Perzsa koncert - Hessam Habibi
Hessam Habibi – ének, dotar. Igazi zenei csemegeként a perzsa, kurd, török, törzsi és sámánisztikus zenei hagyományokból is táplálkozó Észak-Khorászán népzenéje tárul elénk. Dotar kísérettel elevenednek meg a helyi költemények, és a hagyományos naqqali stílusban elmesélt történetek.
 
22.30-23.30 Közel-Keleti népzenei koncert – iráni, pakisztáni, török, arab és magyar dallamok találkozása Majda Mária Guessous és Boros Gerzson Dávid tolmácsolásában. Az est alkalmával olyan autentikus hangszereket is megismerhetünk, mint a török saz, a koboz vagy a darbuka, és a doromb.
 
Hessam Habibi, Magyar Iparművészeti Múzeum, perzsa, török, filmvetítés, koncert, Irán
0.00-1.00 Achmed herceg kalandjai – Lotte Reininger 1926-os animációs némafilmje igazi filmművészeti csemege, hiszen ez az első fennmaradt animációs film. Az Ezeregyéjszaka egyik meséjét feldolgozó alkotás egyedülálló képi világával a wayang árnyjátékokat idézi, a film magával ragadó kidolgozása és örökérvényű meséje lebilincseli nézőit. A rendező alkotótársai Walter Ruttmann, Berthold Bartosch vagy Carl Koch voltak.
 
1.00-2.00 Dj Milendee - Hagyományos perzsa dallamok modern felfogásban.
 
Folyamatos programok:
 
Szentivánéji Kreatimm design-vásár közel 100 iparművésszel. A földszinten keramikusok, üveg-, és porcelántervezők, az emeleten textil-, ékszer- és kiegészítő-tervezők, valamint az enteriőr-designerek és grafikusok mutatják be legújabb alkotásaikat. Különleges vendégünk: Empurple – Arghavan Shekari iráni divattervező kollekciója, és iráni kézműves termékeket is bemutatunk.
 
Gyerekprogramok: ékszer-, amulett- és talizmánkészítés. A gyermekek és az érdeklődő felnőttek a gyakorlatban is megismerkedhetnek a korabeli ékszerek és az ebben az időszakban is népszerű amulett- és talizmán-készítés rejtelmeivel. Ez utóbbiak különös jelentősége nem csak abban áll, hogy tulajdonosuk számára, mint mágikus tárgyak védelmet jelentenek, de önbizalmat is adtak a külvilág mindenféle ártó hatásával szemben.
Perzsa nyelvi gyorstalpaló.
 
Iráni filmvetítés – a Díszteremben iráni filmeket vetítenek (angol felirattal). 
 
Hessam Habibi, Magyar Iparművészeti Múzeum, perzsa, török, filmvetítés, koncert, Yad o Yadegar, 101 sal Baladieh, Dastha va najvaha, Maryam Jazirehye Hengameh, Rozi dar Bazar, film, filmművészet, 18.30—20.00 Yad o Yadegar
Rendező: Farhad Varahram és Mostafa R. Karimi
Az izgalmas dokumentumfilm során körbejárhatjuk Irán legszebb tájait, az ország peremén húzódó zord hegységektől, a központi száraz síkságon át a tengerpartokig, de megismerhetjük a terület történelmét a legelső perzsa törzsek érkezésétől a közelmúlt teokratikus államrendjéig és megpróbálhatjuk megérteni az ország ellentmondásos kapcsolatát a modernitással. Lenyűgöző képek és magával ragadó zene mellett mutatkoznak be Irán természeti szépségei, hagyományai és lakosai. 
20.30 —21.45 101 sal Baladieh 
Rendező: Orod Attapour
A film Teherán önkormányzati politikáját mutatja be, megvilágítva azokat a társadalmi és politikai hatásokat és változásokat, amelyekkel egy 200 éves főváros és hivatalai szembesülhetnek. 
22.00—22.35 Dastha va najvaha 
Rendező: Babak Behdad
Egy üvegáru bolt történetén keresztül ismerhetjük meg a hagyományos iráni kézművesség válságát. 
23.00—23.26 Maryam Jazirehye Hengameh 
Rendező : Mehrdad Oskui
A filmben egy asszony és vak férje mutatja be mindennapjait a Perzsa-öböl partján. 
23.30—23.45 Rozi dar Bazar 
Rendező: Djalal Mehman Nawaz
Egy teheráni bazár, nyitástól zárásig.
00.00—01.30 Yad o Yadegar
Rendező: Farhad Varahram és Mostafa R. Karimi

Az Üvegcsarnokban a programok közötti szünetekben az Ezeregyéjszakát idéző némafilmek részleteit, illetve iráni filmtöredékeket láthatnak zenei aláfestéssel. A vetítésre kerülő némafilmek: George Melies: Az arab éjszakák palotája (1906); Douglas Fairbanks: A bagdadi tolvaj (1924); Ferdinand Zecca: Ali baba és a negyven rabló (1902).

 
Kiállítások:
• Törékeny harmónia - Klasszicista porcelánok a zágrábi Muzej Marton gyűjteményéből
• Két korszak határán – Perzsa művészet a Qádzsár korban (1796-1925)
• Főúri öltözetek az Esterházy-kincstárból
• Oszmán-török szőnyegek
• Gyűjtők és kincsek
Étel-ital: Kaltenberg Étterem, Kék Ló Fashion Pub, bio gyümölcslevek és fagylaltok
 
A múzeumban elővételben jegyet váltók között 10 db egyedi, Zsolnay-mázas épületkerámiát, 2 fős perzsa vacsorát, 2 fős vacsorát a Kaltenberg Étteremben és értékes design-ajándékcsomagot sorsolnak ki.
 
A program támogatói: Iráni Iszlám Köztársaság magyarországi nagykövetsége, ELTE Iranisztika Tanszék
 
Jegyárak: felnőtt 1400 Ft, gyerek 600 Ft - a jegyek minden - a Múzeumok Éjszakája programsorozatban részt vevő - múzeum programjára érvényesek.
 
Cím:
Iparművészeti Múzeum
1091, Budapest, Üllői út 33-37.
Tel.: +36-1-456-5107