logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Felelősséggel tartozol kedvencedért

Felelősséggel tartozol kedvencedért

magyar vizslaBemutatjuk a Futrinka Egyesületet

Immár öt esztendeje foglalkozik kifejezetten magyar vizslák, német dogok és tacskók mentésével a Futrinka Egyesület. A szervezet legutóbb Sétáltató Napon hívta fel az emberek figyelmét arra, hogy mindannyian felelősséggel tartozunk a környezetünkben élő állatokért.
 
A Sétáltató Nap a környezetünkben élő állatok szeretetére és tiszteletére kívánta felhívni a figyelmet, hiszen felelősek vagyunk azért, amit megszelídítettünk és csakis rajtunk múlik, hogy milyen lesz a kutyatartás jövője hazánkban – mondta M.H. Evelin, a szervezet munkatársa.
 
A Futrinka Egyesület fajtamentőként főleg olyan kutyákkal találkozik, akik gazdájuk hibájából kerültek szomorú sorsra. Az egyre szigorodó állattartási jogszabályok mellett még mindig hétköznapi eset, hogy a gazdák éheztetik vagy kegyetlenül szaporítják leghűségesebb társukat. Esetleg leadják, vagy rosszabb esetben éppen ott felejtik valahol az idősebb ebet. Az Egyesület üzenete a felelős gondolkodás, mely a kedvtelésből tartott állattartás alapja. Hiszen kedvencünket egy életre tervezzük, amihez megfelelő tartási és egészség-megőrzési körülményeket kell biztosítanunk. Sokat kell tanulnunk még, hogy hazánkban évente ne váljon több százezer kutya kóborrá. Beleértve a felesleges túlszaporulat megakadályozását is.
A Futrinka Egyesület három fajtamentő csoportot működtet. Ők segítenek a bajba jutott magyar vizsláknak, német dogoknak és tacskóknak. Emellett van egy ún. alap tevékenységi csoport is, ahová kifejezetten a közvélekedés által esélytelennek minősített kutyák kerülhetnek. Éves szinten kb. 250 kutyának adnak új esélyt, akiket veszettség és kombinált oltással, egyedi azonosító chippel, ivartalanítva, parazitamentesítve és a lehetőségekhez mérten rehabilitálva, mindenképpen ellenőrzött körülmények között adnak örökbe.
Az Egyesületnek saját telephelye egyelőre nincs, egy kutyapanzióban bérelnek kenneleket a védenceik egy részének, illetve ideiglenes befogadókkal dolgoznak együtt. Kutyáikkal a felelős állattartás jegyében foglalkoznak. Nem csak fizikailag figyelnek rájuk, de a lelki rehabilitációjukat is kiemelten kezelik. Így nagyobb esélyekkel indulnak a kutyák a gazdakeresésben – nyilatkozta a szakember.
 
Ágh Zsuzsa