logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Gránátalma

gránátalmaGránátalma

A szépség és termékenység gyümölcse

A gránátalma Dél-Nyugat és Közép-Ázsia jellegzetes, mitikus, ősi gyümölcse. A termékenység, szépség, nőiség jelképe, és az egyik legegészségesebb, legsokoldalúbb gyümölcse is az emberiségnek. Eredetét az egyik legenda szerint Aphroditénak köszönhetjük, s a nagy Dáriusz királynak is kedvence volt. Napjainkban rákellenes hatóanyagai miatt került újra a figyelem középpontjába.

Egészségügyi hatása:

Több tudományos kísérlet bizonyítja a gránátalma pozitív hatását a szív- és keringési rendellenességekkel, valamint a rákkal és különböző gyulladásos megbetegedésekkel szemben. Napi egy pohár gránátalmalé fogyasztása egy év alatt az érfali lerakódásokat nagymértékben csökkenti. Rendszeres fogyasztása vérnyomáscsökkentő és vérrögképződést gátló hatású, a vérhígítók és koleszterincsökkentők hatását növeli és lassítja a ráksejtek növekedését. Hatóanyagai: többféle flavonoidot (mint például antociánt és quercetin) tartalmaz. Káliumban, C-vitaminban és kalciumban is gazdag.

Érdekesség: egy gránátalma cserje akár többszáz évig is elélhet. Levét évszázadok óta szőnyegek festésére használják, de fekete színű tinta is előállítható belőle.

A gyümölcshús és a gyümölcslé is használatos vad- és szárnyasételek, valamint gyümölcssaláták készítésénél. Gyümölcsfagylaltok, likőrök, lekvárok és sűrítmények, továbbá bor és ecet is készíthető belőle. A gránátalmából a Karib-szigeteken szirupot (grenadine szirup) készítenek és több különböző koktél alapanyagaként használják érdekes íze és a színe miatt.
 
www.ismertseg.hu